1. HABERLER

  2. KADIN & AİLE

  3. Chia Tohumu Zayıflatır Mı? Faydaları Nelerdir?
Chia Tohumu Zayıflatır Mı? Faydaları Nelerdir?

Chia Tohumu Zayıflatır Mı? Faydaları Nelerdir?

Son senelerde zayıflamak isteyenlerin sık sık kullandığı "chia tohumu" oldukça ilgi çekiyor. Chia tohumunun gerçekten zayıflatıp zayıflatmadığı ve faydaları ile zararlarının ne olduğu oldukça merak ediliyor.

A+A-

Sizlere chia tohumu hakkında her bilgiyi vereceğiz. Chia tohumunun faydalarından tutun da zayıflama üzerindeki etkilerinden bile bahsedeceğiz. Gelin Şimdi ilk olarak chia tohumu tam olarak neymiş bir bakalım. Daha sonra faydalarını ve daha sonra da chia tohumu gerçekten zayıflatır mı öğrenelim.

Chia Tohumu

Chia tohumu omega-3 deposu olarak bilinir. Güney Amerika’da yetişen bir tür adaçayıdır. Chia tohumu Salvia hispanica, tüm dünyada Chia bitkisi olarak bilinmektedir. İşte bu bitkinin tohumları da chia tohumu olarak satılır ve kullanılır.

chia-saglik-diyet-halkgazetesicom.jpg

Chia Tohumunun Faydaları

  1. Somon ve keten tohumundan daha fazla omega-3 barındırır.
  2. Beyin sağlığına iyi gelir.
  3. Kalp sağlığına iyi gelir.
  4. Metabolizmayı düzenler. Metabolizmik sorunlar uzun süre kullanıldığı zaman geçer. Özellikle kabızlık sorununa karşı oldukça etkilidir.
  5. Günlük alınması gereken protein ihtiyacının %10luk bir kısmını karşılar.
  6. Kişiye tokluk hissi verir.
  7. Uyku bozukluklarını giderir.
  8. Psikolojiyi olumlu yönde etkiler.
  9. Kolesterolü artırır fakat trigliseriti ve LDL’yi düşürür.

Bunlar chia tohumunun en bilinen faydalarıdır. Fakat bunlar dışında pek bilinmese de diş ve diş eti sağlığını da olumlu yönde etkiler, dişleri korur. Ayrıca günlük alınması gereken fosfor ihtiyacının %28’ini karşılamaktadır.

Bu faydalara bakıldığı zaman, chia tohumunun metabolizmayı düzenliyor olması ve tokluk hissi vermesinden ötürü zayıflamaya fayda sağladığını söyleyebiliriz. Fakat bu kadar kısa bir şekilde chia tohumu zayıflatır diyemeyiz o yüzden şimdi chia tohumu gerçekten zayıflatıyor mu bir bakalım.

Chia Tohumunun Zayıflamaya Etkisi

Yapılan araştırmalar sonucu chia tohumu zayıflama üzerinde bir etkisi var. Fakat direkt olarak zayıflatıyor diyemeyiz. Tokluk hissi vermesi ve metabolizmayı düzenlemesi ile zayıflama yolunda adım atmanıza fayda ediyor. Tokluk hissi ile kişi normalde yediği yemekten daha az bir miktarını tüketiyor. Hızlı bir şekilde kilo verme konusunda etkili olmasa da sağlıklı bir şekilde kilo vermenize yardımcı oluyor. Bunun dışında siz zayıflarken sağlıklı zayıflamanızı da sağlıyor. Çünkü içerisinde bulunan protein gün içinde almanız gereken protein ihtiyacını karşılıyor.

chia-tohumu-halkgazetesicom.jpg

Chia Tohumu Zayıflamak İçin Nasıl Tüketilmelidir?

Chia tohumu genel olarak çiğ bir şekilde tüketilir. Salatalarınızın içerisinde, yoğurt ile beraber ya da yoğurdun içine katarak tüketebilirsiniz. Bunların dışında; çorba, smoothie içerisinde de chia tohumunu tüketebilirsiniz.

Zayıflamak İçin Chia Tohumunu Alternatif Olarak Kullanabileceğinizi Farklı Yol

Chia tohumunu birçok kişi çiğ olarak tüketmekten hoşlanmadıklarını belirtmiştir. Eğer siz de direkt çiğ bir şekilde chia tohumunu tüketmek istemez iseniz; chia tohumunu sıvı bir içecek içerisinde bekletin. Beklettiğiniz chia tohumu kısa bir süre sonra jöle gibi bir kıvam alacaktır. Chia tohumunuzu bu şekilde puding olarak tüketebilirsiniz.

Zayıflayabilmek İçin Chia Tohumunu Kullanacağınız Bazı Tarifler

chia-halkgazetesicom.jpg

Muzlu Ve Kakaolu Chia Pudingi:

Bu tarif oldukça lezzetli bir şekilde chia tohumunu tüketmenizi sağlayacaktır. 1 adet muzu, 1 tatlı kaşığı kakaoyu ve 1 su bardağı sütü blender’den geçirin. Blender’den geçirdikten sonra içerisine 3 yemek kaşığı chia tohumunu ekleyin. Ve bu pudingi 3 saat buzdolabında bekletin.

Yeşil Çaylı Ve Chialı Puding:

1,5 su bardağı sütü, 1 tatlı kaşığı toz yeşil çay, 1 çay kaşığı tarçın, 1 tatlı kaşığı bal ve 3 yemek kaşığı chia tohumunu beraber karıştırın. Daha sonra 3 ila 4 saat boyunca buzdolabı içerisinde dinlenmeye koyun. Dilerseniz kâselerin içerisine koyup dolapta bekletme işlemi de yapabilirsiniz.

Bu iki tarif dışında chia tohumlu omlet de yapabilirsiniz. Besleyicilik değeri oldukça yüksek olacaktır.

diyet-halkgazetesicom.jpg

Editör
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.