1. HABERLER

  2. BİYOGRAFİ

  3. Yaşar Kemal Kimdir? Yaşar Kemal'in Hayatı ,Biyografisi
Yaşar Kemal Kimdir? Yaşar Kemal'in Hayatı ,Biyografisi

Yaşar Kemal Kimdir? Yaşar Kemal'in Hayatı ,Biyografisi

Yaşar Kemal ünlü ve başarılı Türk yazardır. Asıl adı Kemal Sadık Göğcelidir. Ele aldığı konular ve üslubu ile günümüzde Türk edebiyatının başyapıtları arasına girebilecek eserler vermiştir.

A+A-

Yalnızca Türkiye çapında değil uluslararası olarak da üne sahip olan Yaşar Kemal’in en çok ilgi gören romanı İnce Memed bir seri halindedir. Yaşar Kemal aynı zamanda Nobel Edebiyat Ödülü adayı olarak gösterilmiştir.

Yaşar Kemal’in Hayatı

Yaşar Kemal 6 Ekim 1923 tarihinde Osmaniye’de dünyaya gelmiştir. Yıl olarak nüfusta 1926 geçmektedir. Yaşar Kemal’in annesi Nigar Hanım babası ise Sadık Efendidir. Bir çiftçi olan Sadık Efendi Yaşar Kemal’in gözleri önünde öldürülmüştür. İlkokulu Kadirli Cumhuriyet İlkokulu’nda okuyan Yaşar Kemal ortaokul yıllarında edebiyata ilgi duymaya başlamıştır. Yaşar Kemal’in yazdığı şiirler ve eserler çeşitli dergilerde yayınlanmıştır. Eğitim hayatını ortaokulda sonlandırmak zorunda kalan Yaşar Kemal 17 yaşında iken siyasi sebeplerden dolayı tutuklanmıştır.

Askerliğini tamamlamasının ardından çeşitli işlerde çalışan Yaşar Kemal 1950 yılında hapse atılmıştır. 1951 yılında hapisten çıkmasının ardından İstanbul’a yerleşen Yaşar Kemal o dönem Cumhuriyet Gazetesi’nde röportaj yazarlığı yapmıştır. Bu dönemdeki röportajları ile de ödül almıştır.

Röportaj yazarlığı görevinin ardından kalemini tamamen romana adayan Yaşar Kemal 1967 yılında Ant Dergisi’ni çıkarmaya başlamıştır. Bu derginin eklerinden biri nedeniyle suçlanarak hapsi istenmiştir ancak daha sonrasında bu karar idari kurumlarca bozulmuştur.

Yaşar Kemal günümüzde hâlâ ellerden düşmeyen ve Türk edebiyatında önemli bir yere sahip olan romanı İnce Memed’i 1955’te yayınlamıştır. Sanatçı bu romanı ile de Varlık Roman Armağanı ödülüne layık görülmüştür.

Yaşar Kemal yazın hayatına dergiler, sendikalar ile iş birliği halinde devam etmiştir. Yazarlığı ile pek çok başarıya imza atan sanatçının layık görüldüğü pek çok ödül vardır. Yalnızca yerli çapta olmayan bu ödüller, kazandığı uluslar arası başarılar da Yaşar Kemal’in yazarlıkta ustalığını gözler önüne sermektedir.

Yaşar Kemal yalnızca roman ya da röportaj değil çocuk romanı, öykü, derleme, deneme, çeviri gibi türlerle de Türk edebiyatına katkıda bulunmuş ve yer edinmiştir. Eserleri 39 dile çevrilen Yaşar Kemal dünya çapında da önemli ve ilgi gören bir yazardır. Yaşar Kemal’in yalnızca yapıtları, başarıları ve ödülleri değil yargılanma süreçleri de dönemin önem arz eden olaylarındandır.

Yaşar Kemal’in Sanat Anlayışı ve Edebi Kişiliği

Yaşar Kemal Cumhuriyet Dönemi’nde sosyal gerçekçi yazarlar arasında, hatta öncülerinde yer almaktadır. Doğa, köy, köy insanı, köy gerçeği Yaşar Kemal’in romanlarına konu olmuştur. Köy insanının içinde bulunduğu durumu, yoksulluğu tam da içinden görerek anlatan Yaşar Kemal’in başarısında bunun etkisi yoktur denilemez. Yaşar Kemal’in eserlerinde özellikle Çukurova, Toroslar gibi mekânlar görülmektedir. Köylünün yaşamı, köy koşulları, tarım işçileri, ırgatlar, ağalar, köydeki maraba- ağa düzeni, kan davaları gibi pek çok sosyal gerçekçi konu sanatçının romanlarında kendine yer bulmaktadır. Genellikle ağa- ırgat ikilisi ve eşkiyalar ile de zenginleştirilen Yaşar Kemal’in kişi kadrosu kişiler üzerinden bir görüş yansıtılarak da okuyucuya sunulur. Aynı zamanda kişi kadrosunda yalnızca bu tüpler değil köy yaşantısında var olan her tip bulunabilir. Yaşar Kemal’in yapıtlarında halk öğelerine sıklıkla rastlanır. Atasözleri, deyişler, ağıtlar ya da tekerlemeler bunlardan bazılarıdır. Bu gibi durumlardan da yola çıkarak Yaşar Kemal’in Anadolu insanını sahip olduğu her zenginlikle okuyucuya sunduğunu söylemek mümkündür. Yaşar Kemal şiirle başladığı sanat hayatına Türk edebiyatına çeşitli türlerden pek çok eser kazandırarak devam etmiştir. Sahip olduğu akıcı, yalın ancak zengin kelime dağarcığı içeren, canlı ve şiirsel üslubu da başarısında etkili olan sanatçının eserleri günümüzde de zevkle okunmaktadır.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.