1. HABERLER

  2. BİYOGRAFİ

  3. Mustafa Kemal Atatürk Biyografisi
Mustafa Kemal Atatürk Biyografisi

Mustafa Kemal Atatürk Biyografisi

Mustafa Kemal Atatürk Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu, asker, fikir insanı, bürokrat ve yakın çağın en büyük liderlerinden biridir.

A+A-

Önderlik ve komuta ettiği Kurtuluş Savaşı ile Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin temellerini atmıştır. Mustafa Kemal Atatürk yalnızca Türk dünyası için değil tüm dünya için önem arz eden, örnek gösterilen bir liderdir. Pek çok ilkesi, pek çok sözü dillere pelesenk olmuş; bağımsızlık mücadelesi veren uluslar için bir ışık haline gelmiştir. Yalnızca bir bürokrat, bir asker değil maddiyattan bağımsız olarak var olan manevi değerleri de Mustafa Kemal Atatürk’ü fikren ölümsüz yapmaktadır. Mustafa Kemal Atatürk’ün hayatı da kendisini her konuda etkileyen pek çok unsurla doludur.

Mustafa Kemal Atatürk’ün Doğumu ve Gençliği

Mustafa Kemal Atatürk 1881 yılında o zamanlar Osmanlı toprağı olan Selanik’te dünyaya gelmiştir. Annesi Zübeyde Hanım ve babası Ali Rıza Beydir. Küçük Mustafa’nın okul çağına gelmesi ile gideceği okul konusunda ebeveynleri arasında anlaşmazlık yaşanmıştır. Annesi Zübeyde Hanım oğlunu mahalle mektebine göndermek isterken babası Ali Rıza Bey ise Şemsi Efendi İlkokulu’na gitmesini istemektedir. Bu anlaşmazlık Mustafa’nın önce mahalle mektebine gitmesi ve kısa bir süre sonra Şemsi Efendi İlkokulu’na geçmesi ile çözülmüştür.

Okul hayatında daima başarılı bir öğrenci olan Mustafa eğitimine Selanik Mülkiye İdadisi ve ardından Selanik Mülkiye Rüştiyesi’nde devam etmiştir. Askerlerden etkilenerek geçiş yaptığı rüştiyede matematik öğretmeni tarafından kendisine Kemal adı verilmiştir. Mustafa Kemal daha sonra eğitim hayatına Manastır Askeri İdadisi’nde devam etmiştir. Elde ettiği başarılar ve unvanlar ile de İstanbul Harp Okulu ve Harp Akademisi’nde eğitimine devam etmiştir.

Mustafa Kemal Atatürk’ün İlk Askeri Tecrübeleri

Mustafa Kemal’in ilk askeri görevi Şam’da yaptığı bölük komutanlığıdır. Bu görevi kolağası yanı kıdemli yüzbaşı olarak tamamlamıştır. Mustafa Kemal daha sonrasında Hareket Ordusu’na Kurmay Başkan olarak atanmıştır. Trablusgarp Savaşı’nda Tobruk ve Derne’de görev yapan Mustafa Kemal 1912 yılında başlayan Balkan Savaşı’na da katılmıştır. Sonrasında ise Sofya Ateşe Militerliği’ne atanmış ve bir sene sonra yarbaylığa yükselmiştir.

Birinci Dünya Savaşı Yılları

1914 yılında başlayan Birinci Dünya Savaşı’ndan uzak kalamayan Osmanlı Devleti de savaşa girmiştir. Mustafa Kemal bu yıllarda savaşın pek çok cephesinde pek çok görevde yer almıştır. Düşman kuvvetlerini Çanakkale’de durduran Mustafa Kemal “Çanakkale geçilmez!” dedirten bu zaferin ardından albaylığa yükselmiştir. Bu zaferi Anafartalar zaferleri takip etmiştir. Çanakkale Savaşları’nın ardından tümgeneralliğe yükselen Mustafa Kemal ardından Muş ve Bitlis’in geri alınmasını sağlamıştır. Halep’te 7. Ordu Komutanı olarak görevine devam eden Mustafa Kemal Mondros Mütakeresi’nin imzalanmasının ardından Yıldırım Orduları Grubu Komutanlığı’na getirilmiştir. Ardından da Harbiye Nezareti’nde görev yapmıştır.

Kurtuluş Savaşı

Mustafa Kemal 19 Mayıs 1919 tarihinde Samsun’a çıkarak Kurtuluş Savaşı’nı başlatmıştır. Ardından yayınlanan Amasya Genelgesi ve yapılan Erzurum, Sivas Kongreleri ile de bu süreç devam etmiştir. Burada savaşın kaderini etkileyen pek çok savaş pek çok cephede yapılmıştır. Ana parola olan tam bağımsızlık bu mücadelenin her zaman temeli olmuştur. 23 Nisan 1929’de açılan TBMM ile egemenliğin kayıtsız şartsız millete ait olduğu ilkesi desteklenmiştir. Kurtuluş Savaşı Lozan Antlaşması’nın imzalanması ve Sevr Antlaşması’nın yürürlükten kalkması ile sona ermiştir. Yeni Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin temelleri bu antlaşmanın temelleri üzerine kurulmuştur.

Türkiye Cumhuriyeti Devleti

Hilafet ve saltanatın birbirinden ayrılması ve ayrı ayrı kaldırılmalarının ardından yönetim biçimi resmi olarak cumhuriyet olan devlet varlığını göstermiştir. Kurtuluş mücadelesinin siyasi ayağı olarak ilk parti Cumhuriyet Halk Fırkası kurulmuştur. Daha sonra muhalefet tarafları ve partileri yine Mustafa Kemal’in ön ayak olması ile kurularak demokrasiye adımlar atılmıştır.

Mustafa Kemal Atatürk’ün Rahatsızlığı ve Ölümü

Hayatını cephelerde geçiren, sürekli olarak vatan mücadelesi içerisinde bulunan Mustafa Kemal Atatürk siroz hastalığına yakalanmıştır. Daha sonrasında yaşadığı çeşitli sağlık problemleri ve tedaviler ile çözüm bulunamayan rahatsızlıkları sebebi ile 10 Kasım 1938 tarihinde hayata gözlerini yummuştur. Bu haber yalnızca Türkiye çapında değil dünya çapında yankı uyandırmış ve üzüntü ile karşılanmıştır. Mustafa Kemal Atatürk yalnızca belli tarihlerde değil her an, hayatımıza kattığı her şey ile gönüllerde, fikirlerde; nesillerce büyük bir saygı ve şükranla anılacaktır.

Editör
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.