1. HABERLER

  2. EKONOMİ

  3. Borsa'nın Değer Kazanmasını Sağlayan Etkenler...
Borsa'nın Değer Kazanmasını Sağlayan Etkenler...

Borsa'nın Değer Kazanmasını Sağlayan Etkenler...

Pazar yeri hisse fiyatlarını belirler. Pazarda satıcı arzı ve alıcı talebi karşılaşırken, yatırımcıların hisse fiyatlarının tam olarak nasıl davranacağını bilmelerini sağlayan mükemmel bir denklem yoktur.

A+A-

PAZAR YERİ

Pazar yeri hisse fiyatlarını belirler. Pazarda satıcı arzı ve alıcı talebi karşılaşırken, yatırımcıların hisse fiyatlarının tam olarak nasıl davranacağını bilmelerini sağlayan mükemmel bir denklem yoktur. Bununla birlikte, stokları yukarı ve aşağı hareket ettirebilecek bir dizi faktör vardır.

ARZ-TALEP

Piyasadaki talep ve arz hisse fiyatlarını etkiler. Hisselere olan talep arzı aştığında, yani alıcılar satıcıdan fazla olur, fiyatlar artar. Talep arzdan az olduğunda, yani alıcılar satıcılardan daha az olduğunda fiyatlar düşer.

FAİZ ORANLARI

Faiz oranlarının düşmesi durumunda, fon talebi daha yüksektir ve ardından hisse senedi talebi artar. Öte yandan, yüksek faiz fon talebini düşürür ve hisse talebi daha düşüktür.

YATIRIMCILAR

Piyasa oyuncularının hisse fiyatları üzerinde etkisi vardır. Ayılardan daha fazla boğayla fiyatlar artar. Boğalardan daha fazla ayı ile hisse fiyatları düşüyor.

YÖNETİM

Yönetim profilinin şirket başarısı ve hisse senedi fiyatları üzerinde önemli bir etkisi vardır. Yönetim, kanıtlanmış bir geçmişe sahip deneyimli profesyonellerden oluşuyorsa, hisse fiyatları muhtemelen daha yüksek olacaktır. Bir şirketi devralan yönetim dürüstlükten yoksunsa, hisse fiyatları düşme eğilimindedir.

EKONOMİ

Ekonomideki dalgalanmalar, genel olarak patlama ve çöküntü olarak adlandırılan şeylerdir. Elverişli koşullar altında hisse fiyatları zirvede ve en düşük noktası bunalımlarda yaşanıyor. Hisse fiyatları toparlanma sırasında kademeli olarak yükselirken, durgunluk döneminde düşüyor. Canlı Lloyds hisse fiyatı için buraya tıklayın.

SİYASİ İKLİM

Diğer ülkelerle ilişkilerden hükûmet politikalarına kadar değişen siyasi faktörler hisse fiyatlarını etkileyebilir.

KISA VADELİ VE UZUN VADELİ YATIRIMCILAR

Farklı yatırımcılar farklı faktörlere güvenirler. Kısa vadeli bir tüccar veya yatırımcı, enflasyon, eğilimler ve demografi gibi teknik faktörleri öncelik sırasına koyar ve dahil eder. Uzun vadeli yatırımcılar, güç kazanma gibi temellere odaklanır ve teknik faktörlerin oynadığı önemli rolü kabul eder. Temellere öncelik veren yatırımcılar, teknik faktörleri entegre edebilir.

Yaygın olarak, piyasa duyarlılığının ve teknik faktörlerin kısa vadede ezici olduğuna inanılıyor, ancak temeller nihayetinde uzun vadede hisse fiyatlarını belirliyor. Piyasada olup biten her şeyi açıklamak için geleneksel teoriler yeterli olmadığından, davranışsal finans veya piyasa duyarlılığı her zaman keskin bir ilgi alanı olacaktır.

DÜŞÜNCELER

Hisse senedi fiyatları çeşitli nedenlerle değişir. Bazı insanlar değişiklikleri tahmin etmenin imkânsız olduğuna inanırken, diğerleri geçmiş fiyat hareketlerini ve grafikleri gözlemlemenin ne zaman alıp satmanız gerektiğini belirleyebileceğini düşünüyor.

Stoklar oynaktır, bu da fiyatların hızla değişebileceği anlamına gelir.

Esas olarak, pazardaki arz ve talep hisse fiyatını etkiler.

Bir şirketin değerini belirlerken iki farklı şirketin hisse fiyatlarını karşılaştırmak kesin değildir.

Kazançlar, yatırımcıların şirketlere nasıl değer verdiğini etkiler ancak hisse senedi fiyatlarını tahmin etmek için başka göstergeler kullanılır. Hisse senedi fiyatları yatırımcıların beklenti, tutum ve duygularından etkilenir.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler