1. HABERLER

  2. EKONOMİ

  3. Kepez-santral Projesi’nde 3. Anahtar Teslim Töreni Yapıldı
Borsalarda Stop Limit Ne Anlama Gelir?

Borsalarda Stop Limit Ne Anlama Gelir?

Borsada yatırım yapan kişiler tarafından bilinmeyen ve sıklıkla merak edilen kavramlardan biri de stop limit kavramıdır. Bu kavram zararı önleme konusunda son derece etkilidir.

A+A-

Stop Limit Nedir?

Borsada yatırım yapanların sürekli olarak kullandıkları ve bu yatırımlar sırasında büyük önem arz eden farklı kavramlar bulunmaktadır. Bu kavramlardan biri olan stop limit kavramı kişinin yatırım sonrasında zarar miktarını azaltmakta kullanılmaktadır.

Daha doğru bir deyişle kişinin herhangi bir yatırım aracından zarar etmesi durumunda bu yatırım aracının belirli bir tolerans ile satılması ve edilen zararın limitli tutulması durumudur.

Stop Limit Nasıl Uygulanır?

Stop limit uygulamak son derece basit. pek çok yatırım firması ya da banka tarafından sunulan bu hizmet kişinin kendisi tarafından ayarlanmaktadır. Hisse senedi satın alan bir yatırımcı bu hisse senedinin en az hangi değere düştüğünde satılması gerektiğini sisteme girer. Sistem sahip olduğu algoritma sayesinde hisse senedinin verilen değere düştüğü durumlarda hemen satış işlemi için talimat verir.

Bu talimatların aynı değerden herhangi bir alış talimatı ile eşleşmesi durumunda satış işlemi gerçekleşir ve kişinin bu yatırım aracından edeceği zarar sınırlanmış olur. Özellikle büyük yatırımcılar için son derece önemli olan bu uygulama yüksek meblağlarda alımlar yapan kişilerin bir anda yüksek miktarda zarar etmemesini sağlamaktadır.

Stop Limit Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Stop limit teorik olarak son derece mantıklı bir uygulama olsa da pratikte bazı sıkıntılar ile karşılaşmak mümkündür. Bir hisse senedinin belirli bir tutarda satış emri gelirse de verilen değer de herhangi bir eşleşme sağlanamadığı durumlarda satış işlemi gerçekleşmeyecektir. Bu durum hisse senedinin değer kaybı sırasında belirlenen değeri pas geçmesi ya da yeterli lot bulunmamasından kaynaklanabilir.

Bu nedenle stop limit için belirlenecek satış değeri oldukça kritiktir. Yanlış bir tutar belirlenmesi durumunda erken satış yaparak kar yerine zarar edilmesi mümkündür. Ya da bu algoritmaya çok fazla güvenerek kesinlikle satış yapacağını düşünmek belirli zamanlarda kişinin daha çok zarar etmesine sebep olabilir. Bu nedenle stop limit uygulaması kontrollü bir şekilde kullanılmalıdır.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler