1. HABERLER

  2. EKONOMİ

  3. Ekonomi Nedir? Alışveriş yaparken dikkatli olun!
Borsa'da Ana Paranın Kazanç Üzerinde Etkisi Nedir? 

Borsa'da Ana Paranın Kazanç Üzerinde Etkisi Nedir? 

"Borsada yatırım" yaparken dikkat edilmesi gereken pek çok parametre vardır. Bu parametrelerden biri olan ana para miktarı yüksek kazanç için çok önemlidir.

A+A-

Borsadan Para Kazanmak

Yatırımcılar borsada değer kazanacağına inandıkları yatırım araçlarını satın alırlar. Hisse senetlerinin bu şekilde firmaların faaliyetlerine göre değer kazanması yatırımcıların önceden tahmin yapabilmesini sağlamaktadır. Bu noktada da analiz yeteneği olarak adlandırılan kavram önem kazanmaktadır.

Analiz yeteneği iyi olan yatırımcılar bir yatırım aracının nasıl davranacağını çok önceden tespit ederek buna göre önlem alabilirler. Değer kazanmasını bekledikleri hisseleri satın alırken değer kaybetmesini bekledikleri hisseleri satarlar.

Borsada Kazancı Etkileyen Parametreler

Borsada kazanç üzerinde etkili olan birden fazla parametre vardır. Bunlar:

  • Ana Para Miktarı
  • Yatırım Aracının Yaptığı Prim

olarak en temelde ikiye ayrılabilir. Elbette ki herkes tarafından bilindiği üzere yatırım aracının prim yapması en temel şarttır. Yatırım aracının prim yapmadığı durumlarda diğer parametrelerin hiçbir önemi kalmamaktadır.

Burada yatırım aracının yaptığı bir hisse senedinin değeri üzerinden hesaplanmaktadır. Yani bir hisse senedinin satın alındığı fiyat zaman içinde artabilir ya da azalabilir. Bu durumda kazanılan değer yüzdelik üzerinden değerlendirilir ve kar da buna göre hesaplanır.

Ana Para Kazanç Üzerinde Ne Kadar Etkili

Her yatırımcı yatırım yapmadan önce belirli bir miktar parayı bu iş için ayırmaktadır. Borsada yatırım için ayrılan miktar ne kadar hisse senedi satın alınabileceğini belirlemektedir. hisse senedi satın alırken herhangi bir tutar girmek geride hisse senedi sayısını girmek gerekmektedir. Yani yatırım yapmak isteyen kişi elindeki paranın yettiği kadarıyla hisse senedi satın alır. Alınan bu hisse senetlerini birim üzerinden yüzdelik olarak yaptıkları prim dikkate alınarak toplam kar hesaplanır.

Hisse senetlerinden her bir tanesinin yaptığı kar senet sayısı arttıkça artış göstermektedir. Bu nedenle ana para satın alınabilecek hisse senedi sayısını belirlediği için borsada yatırım yaparken son derece önemlidir. Ana parası yüksek miktarda olay yatırımcı daha fazla sayıda hisse senedi satın alarak yüzdelik olarak hesaplandığında aynı oran olsa da kazanılan prim her 100 lira üzerinden düşünüleceği için daha çok kar elde eder.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler