1. HABERLER

  2. EKONOMİ

  3. Büyükşehir’den Yılbaşı Festivali
Hisse Senedi Hangi Parametrelere Göre Değerlenir?

Hisse Senedi Hangi Parametrelere Göre Değerlenir?

Yatırım söz konusu olduğunda, "hisse senedi" toplama çok önemli bir rol oynar. Servet yaratmak için hisse senedi seçmek bir sanat olduğu için asla acele etmemelisiniz.

A+A-

Dikkatli araştırma ve sabır gereklidir; Yatırım yapmadan önce şirketin çeşitli yönlerini kontrol etmelisiniz.

Bir hisse senedi seçmeden önce analiz edilmesi ve benzer şirketlerle karşılaştırılması gereken bazı temel parametreler vardır. Bunun için öncelikle hisse senedi değerlemesinin anlamını anlamalıyız.

Bir hisse senedinin değerini belirli formüllerle bulduğunuz süreçtir. Hisse senedi değerlemesinde kullanılan yöntemleri öğrenelim. 2 hisse senedi değerleme yöntemi mutlak ve görelidir.

Mutlak Değerleme...

Bu yaklaşım esas olarak bir hisse senedinin içsel değerini bulmaya odaklanır. Bir hissenin içsel değeri, hissenin gerçek değeridir ve bu, temettü indirimi modeli ve indirgenmiş nakit akışı modeli olmak üzere 2 yöntemle bulunabilir.

Temettü İndirimi modeli...

Bu model, bir hisse senedinin gelecekteki tüm temettülerinin toplamına değer olduğunu öne süren bir teoriye dayanmaktadır.

Göreli Değerleme...

Bu modeli kullanarak, hisse senedinizin belirli parametrelerini, varlığın fiyatını türetmeye yardımcı olacak diğer benzer varlıklarla karşılaştırabilirsiniz. Bu yöntem, Fiyat Kazançları (P / E), Fiyat / Kazançtan Büyümeye, Fiyat / Defter Değeri, Fiyat / Satış Değeri ve Fiyat / Nakit Akışı gibi çeşitli teknikleri içerir. Bu teknikleri detaylı olarak öğrenelim.

A. Fiyat Kazançları (P / E):

Bu oranı kullanarak, bir yatırımcının bir şirketin kazancının her bir miktarı için ne kadar ödemeye istekli olduğu anlaşılabilir. Daha yüksek P / E'ye sahip bir hisse senedi, yatırımcıların şirketin kazancı açısından daha yüksek beklentilere sahip olduğu anlamına gelir.

Ancak, yüksek P / E'ye sahip bir hisse senedinin aşırı değerli olduğu da unutulmamalıdır. Öte yandan, düşük P / E oranına sahip bir hisse senedi, hisse senedinin değerinin düşük olduğu anlamına gelir. Belirli bir hisse senedinin değerinin düşük mü, yoksa aşırı değerli mi olduğu, diğer benzer şirketlerle karşılaştırılarak anlaşılabilir.

B. PEG oranı:

PEG

=

P / E

--------------

Kazanç büyüme oranı.

1'lik PEG oranı, şirketin mevcut piyasa değeri ile tahminî kazanç büyümesi arasındaki mükemmel bir korelasyonu yansıtır. Bu oran 1'den büyükse, hisse senedinin aşırı değerli olduğu kabul edilir ve PEG 1'den küçükse, düşük değerlenmiş olarak kabul edilir.

C. Fiyat / Satış Değeri:

P / S = Hisse başına fiyatın hisse başına satışa bölünmesi Daha düşük bir P / S değerine sahip hisse senetleri, daha yüksek P / S'ye sahip hisse senetlerinden ucuz olarak kabul edilir.

D. Fiyat / Defter Değeri:

P / BV = Hisse başına fiyat / Hisse başına defter değeri.

P / BV oranının 1'den az olması, yatırımcıların şirketin varlıklarının aşırı değerli olduğunu düşündüğü anlamına gelir. Yüksek bir P / BV ise, yatırımcıların varlıklarının değerinin düşük olduğuna inandıklarını gösterir.

Ticarette hisse senedinin değerlemesi çok önemlidir ve herhangi bir yatırımcı, yatırım konusunda doğru kararları almada yardımcı olacak borsa değerleme yöntemlerini net bir şekilde anlamalıdır.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler