1. HABERLER

  2. BİYOGRAFİ

  3. Carlos Slim Kimdir? Biyografisi Başarıları, Özel Hayatı Ve Serveti
Carlos Slim Kimdir? Biyografisi Başarıları, Özel Hayatı Ve Serveti

Carlos Slim Kimdir? Biyografisi Başarıları, Özel Hayatı Ve Serveti

"Carlos Slim" Son zamanlarda en çok merak edilip Google'da aranalar listesinde. Bizde merak edip araştırıp derleyerek sitemize ekledik. Carlos Slim biyografisi, Carlos Slim'in Eğitim Hayatı, Carlos Slim'in Serveti, detaylar haberde..

A+A-

Carlos Slim, 28 Ocak 1940 senesinde Meksika’nın Mexico City şehrinde doğmuştur. Slim, o zamanlar Osmanlı Devleti’nin hakimiyetinde bulunan ve bugünkü Lübnan’dan Meksika’ya göç eden Katolik Yusuf Salim haddad ağlamaz'ın oğludur. Askerlik yapmak istemeyen Carlos Slim'in babası, 1902 senesinde Osmanlı topraklarından göç ederek gemi aracılığı ile Tamciko kentine gelip bir müddet burada bulunduktan sonra başkente yerleşme kararı almıştır.

Meksika’da ikamet etmeye başladıktan sonra ticari işler ile uğraşan Yusuf Salim Haddad ağlamaz, 1911 senesinde “Doğunun Yıldızı” unvanını taktığı kuru gıda dükkânını açmıştır. Çok kısa zaman içerisinde afak da olsa elde etmiş olduğu bu sermaye ile emlakçılık sektörüne giriş yapmıştır ve esas kazancını Emlak işlerinden elde etmeye başlamıştır.

Daha 11 yaşında küçük bir çocuk iken ilk yatırımını bir hazine bonosu alarak değerlendiren Carlos Slim, Bir sene sonra ilk stok alma işlemini gerçekleştirmiştir. 12 yaşından itibaren ise kişisel tüketimlerini, yediği yemekleri ve bütün harcamalarını finansal işlemlerini not etmeye başladı. 1953 senesinde babasının ölmesi ile beraber 17 yaşına kadar babasının bütün işlerini kendisi yürütmüştür.

carlos-slim-halk-gazetesi.jpg

Carlos Slim'in Eğitim Hayatı

Carlos Slim, Meksika ulusal Özerk Üniversitesi İnşaat Mühendisliği bölümüne başladı ve 1961 senesinde bu bölümden mezun olarak diplomasını almıştır. Burada lineer ve Cebir programlama terimlerini öğrendi. Halka karşı ve özel enstitülerde çeşitli konferanslar verdi. Birleşmiş halk topluluklarında Latin Amerika ve Karayipler açısından önemli olan ekonomik konferanslarında konuşmacı olarak görev aldı.

Carlos Slim'in İş Hayatı

Babasının teşvikleri ile iş hayatına başlayan Carlos Slim hem geride bırakmış olduğu mirası hem de babasının tecrübeleri ve kendisine öğretmiş olduğu deneyimleri sayesinde dünyanın en zengin adamı olmasını sağlamıştır. Babasının ona kattıklarını her fırsatta dile getirerek hem iş hayatında bir felsefe üzerine oturmuştur. Hem de konuşmacı olarak katılmış olduğu bütün konferanslarda bu durumu dile getirmiştir.

Carlos Slim, İnşaat mühendisliğinden mezun olduktan sonraki ilk firmasını sigorta üzerine kurmuştur. Hemen ardından çeşitli sektörlerde icraatları gerçekleştirmeye başlamış ve hemen ileriki senelerde Meksika ekonomisine hükmetmesine kadar gidecek başarılı bir yola başlamıştır.

İlk etapta mülkiyetine yatırım yapmaya başlamıştır. 1960’lı senelerde Carlos Slim, Sanayi İmparatorluğu’nun temellerini yavaş yavaş atmaya başlamıştır. Çok geniş bir iş yelpazesini oluşturan Carlos Slim gayrimenkul madencilik ve inşaat sektörleri başlıca olmak üzere çok çeşitli alanlarda çeşitli faaliyetlerde bulunmuştur.

1980 senesinden itibaren bütün sektörleri bir arada toplayarak Grupo  Konglomeratını geliştirmeye başlamıştır. Bu zaman dilimi içerisinde tüm şirketleri ile bütün Amerikan firma hisselerini satın almıştır. Ayriyeten büyük bir restoran, eczane, mağaza zincirini bünyesine katarak iş hayatında gittikçe daha büyük işlere imza atmaya başlamıştır.

Carlos Slim’in iş hayatındaki temel stratejisi ise kriz zamanları ya da finansal açıdan ve problemler yaşayan şirketleri cüzi miktarlarla satın almasıydı. Bu stratejide onu bambaşka biri seviyeye ulaştıran bir faktördür. Ayrıca 1982 senesinde yaşanan Latin Amerika finansal krizi Meksika finansını da yerle bir etmiştir. Yaşanan bu krizin temelinde 1970’li senelerden itibaren süregelen petrol krizi yatmaktadır. Yaşanan finansal krizi süresince Carlos Slim, satın alma işlemlerini oldukça hız vermiş ve Thr Hershey Comoany olmak üzere uluslararası şirketlerin Meksika’daki şubelerinin hisselerinin büyük paylarını satın almaya başlamıştır.

2015 senesinde İş Dünyası Dergisi olan Forbes'e göre Carlos Slim dünyanın en zengin 2. adamı iken 2016 senesinde hisse senedi piyasalarının değer kaybetmesi ile beraber 4. sıraya gerilemiş, 2016 senesinin en büyük dolar kaybedeni olan Carlos Slim, 2012 senesinde ise 6. sıraya gerilemiş bunun en büyük sebebi ise gelişmiş ülke para politikaları karşısında değer kaybeden Meksika pezosu, Carlos Slim'in servetinin erimesine yol açmıştır.

Ayrıca Meksika hükümetinin ekonomik hakkında atmış olduğu adımlarda Carlos Slim'in sahip olmuş olduğu firmaların karlılık oranlarına büyük ölçüde zarar vermiş, hükümet, Slim’in üzerine kurmuş olduğu tekeli kırmak amacıyla birçok regülasyonu gerçekleşmiştir. 2014 senesinde Meksika devlet başkanı olan panel, Carlos Slim'in lider konumda bulunduğu Telekomünikasyon piyasasında rekabeti  artırmak amacıyla çeşitli yasaları imzalatıp Amerika kökenli AT@T şirketini Meksika pazarına sokarak rekabeti kızıştırmaya başladı.

Telekomünikasyon

Carlos Slim' in adını Latin Amerika kıtasının dışına yazması, genel itibarıyla 1990 senesinde dönemin Meksika başbakanı aracılığı ile özelleştirme kanunu çerçevesinde alınan TELMEX firmasını satın alarak gerçekleşmiş. Carlos Slim aracılığı ile yönetilen bir Finans konsorsiyumu, 1.8 milyar dolar karşılığında bu işlemi gerçekleştirilmiştir.

Özellikle de bu işlemin gerçek hisse değeri hakkında ise yerel bazı basın-yayın organları ve uluslararası alanda pek çok spekülasyon ortaya atılmıştır. Tüketicilerde bu durum karşısında tarife ücretlerinin yüksek kalitenin olumsuz ve yetersiz olduğunu söylemektedir. 1997 senesinde ise Uluslararası bir firma olan Sears Reobuck şirketinin Meksika şubesini satın almıştır.

Carlos Slim'in Serveti

Carlos Slim'in uluslararası piyasada ilk etapta 1991 senesinde yayımlanan Forbes milyarderler listesi ile önü bütün dünyaya yayılmıştır. 2011 senesine gelindiğinde ise Forbes dergisi bilgilerine göre daha önce Bill Gates unvanı olan dünyanın en zengin adamı unvanını ele geçirmiştir. 16 sene aradan geçtikten sonra Amerika vatandaşı olmayan birinin kazanmış olduğu bu unvanı bir süre sonra kaptırmıştır. Fakat halen 64.3 milyar dolar Net serveti ile Meksika’nın en zengin, dünyanın en zengin 5. adamı olarak bilinmektedir. Forbes 2018 listesinde 20. Sırada bulunmaktadır.

Editör
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler