1. HABERLER

  2. BİYOGRAFİ

  3. Cahit Arf Kimdir?
Cahit Arf Kimdir?

Cahit Arf Kimdir?

Bu "biyografi" yazımızda "Cahit Arf"dan bahsedeceğiz. "Cahit Arf kimdir kısaca" Cahit Arf kimdir kısaca hayatı, Cahit Arf çalışmalar... Detaylar haberin devamında...

A+A-

Hemen herkesin cebinde muhakkak 10 TL olmuştur. 10 TL’nin üzerindeki koca gözlüklü adam kim midir? Cahit Arf

1910 senesinde Selanik’te Doğan Cahit Arf, İlkokulu o senelerde sultanı ismi verilen liselerin ilk bölümünde okumuştur. İlkokul matematik öğretmeni, Cahit Arf’ın matematik bilimine olan ilgisinin artmasında ön ayak olmuştur kendisine.

Lise eğitiminin yarısına geldiğinde artık okul arkadaşlarının çözmekte zorlandığı matematik problemlerini çözen Cahit Arf’ın bu yeteneği genel itibari ile ailesi ve hocalarının da dikkatini çekmişti ve Paris’te bulunan lisede okumak amacıyla ailesi tarafından Fransa’ya gönderilmiştir. 3 senelik lise tahsilini 2 sene gibi bir zaman diliminde bitirip Türkiye’ye geri dönüş yapan Cahit Arf, o zamanlarda Türkiye Devleti tarafından yüksek öğrenim görmek amacıyla sınav ile Avrupa’ya gönderilecek öğrenciler arasına katılmıştır. Cahit Arf Fransa’da Ekole normale superiore okuluna gitmiştir

Yüksek öğrenim eğitiminden sonra Türkiye’ye geri dönüş yapan Cahit Arf, bir süre Galatasaray lisesinde öğretmenlik yapmış ve Daha sonrasında Doçent adayı olarak İstanbul’a Üniversitesi Matematik kürsüsüne geçiş yapmıştır. Cahit Arf, 1937 senesinde Göttingen Üniversitesi’ndeki doktora çalışmasıyla aslında matematik bilimindeki önemini ortaya çıkarmıştır.

Matematiği Ezberlemeyin Kendiniz Yapın Ve Anlayın

1932 senesinde yüksek öğrenimini Fransa’da tamamlayan Cahit Arf özelliklede 1938 senesindeki üniversitede doktorasını hazırlarken matematiğin ezberlenir mi yemesi gereken bir bilimi olduğunu ancak matematik problemleri ile uğraşan kişinin kendisinin zor bile olsa yapması ve anlamasının daha kalıcı bilgi olarak hafızasına yerleşeceğini söylemiştir.

Tübitak Bilim Ödülünü Kazandı

Cahit Arf İnönü armağanını 1943 senesinde ve Tübitak bilim ödülünü de 1974 senesinde kazanmıştır bu ödülü alırken yaptığı konuşmada bilim insanının amacı anlamaktır hemen sonrasında fakat büyük harflerle anlamaktır sözleriyle kendine göre bir bilim insanı açıklamıştır.

1997 senesinin Aralık ayında çok ciddi bir Kalp rahatsızlığı sebebiyle hayatını kaybeden Cahit Arf’ın çalışmaları genel itibari ile şu şekildedir.

Kendi soyadının adeta telif hakkı olarak kabul edildiği matematik ve cebirsel çeşitli alanlarda gerçekleştirdiği çalışmalar ile matematik bilimine mükemmel eserler kazandıran bu dünyadan göçmüştür.

Editör
Etiketler : , ,
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler