1. HABERLER

  2. YAŞAM

  3. Gluten Nedir? Gluten Zararlı mı?
Gluten Nedir? Gluten Zararlı mı?

Gluten Nedir? Gluten Zararlı mı?

Gluten; buğday, arpa, çavdar ve yulafın içerisinde bulunan bir proteindir. Prolamine ve gluteline maddelerinin karışımıyla meydana gelir. Gluten yapıştırıcı demektir.

A+A-

Gerçektende buğday ürünlerinden yapılan malzemelere kıvam katmak ve yapıştırma görevi yapıyor.

Gluten kabartmak ve elastikiyet kazandırmak içinde kullanılıyor. Bu nedenle örneğin ekmek yaparken daha fazla kabarması için ekstra glutende ekleniyor.

Sadece buğdayda değil, birçok paket ürünlerinin içinde de gluten ismine rastlayabiliriz. Son dönemlerde sıkça isminden bahsettiren glutenden birçok uzman uzak durulması gerektiğini söylüyor. Peki, gluten protein olmasına rağmen neden zararlı olabilir. Bunu bu konumuzda ele alacağız.

Gluten Zararlı mı?

Gluten sindirimi zor bir proteindir. Birçok deneylerde ekmeği suyla erittiğimizde glutenin hâlâ erimediği görülür. Bu durum özellikle çölyak gibi sindirim sistemi problemleri olanlar için oldukça tehlikelidir. Genetik sindirim sistemi zayıf olanlar, çölyaklar ve sık sık kabızlık sorunu yaşayanlar glutensiz beslenmelidir.

Normal ekmek yerine Siyez ekmeği, paket ürünler yerine ev yemeklerini tercih etmeliler. Glutenin zarar verdiği sadece bu rahatsızlıklar değildir. Sindirimi zor olan gluteni normal insanların bile tüketmesi son derece zararlı olabilir.

Yeme alışkanlığı pek olmayan kişilerde bile gluten sebebiyle obezite görülebilir. Gluten aynı zamanda alerjen uyarısı da verir. Bu nedenle günlük yaşantımızda gluteni fazla tüketmemeye özen göstermeliyiz.

Gluten Sebebiyle Ortaya Çıkan Hastalıklar

Glutenin sindirimi çok zordur. Aslında sadece kıvam olması ve malzemeleri birbirine yapıştırması için kullanılır ama insan vücudunda birçok tahribata neden olur. Glutenin neden olduğu bazı hastalıkları şöyle sıralayabiliriz.

  • Bağırsak florasında bozulma
  • Alzheimer ve beyinde bulanıklık
  • Sinir sisteminde bozulma
  • Düşünme ve muhakeme yeteneğinde azalma
  • Vitamin eksiklikleri
  • Şiddetli gaz ve kabızlık
  • Kas ağrıları

Bunlar gibi hastalıklar belirti vermeye başladığında tamamen glutensiz beslenmeye geçilmesi gerekiyor.

Glutensiz Beslenmek Zayıflatır mı?

Gluten tamamen sindirim sistemi rahatsızlıklarına yönelik hastalıkların çıkmasına neden olur. Buda zamanla sizin kilo almanıza neden olur. Glutensiz beslenmek zayıflamanızı sağlar.

Çünkü glutenin hayatınızdan çıkması demek birçok karbonhidrat içeren ürünlerinde çıkarmanız demek olur. Bu sebeple glutensiz beslenmek sağlıklı bir şekilde kilo vermenizi sağlar diyebiliriz.

Editör
Etiketler :
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.