1. HABERLER

  2. YAŞAM

  3. Güneşin Faydaları Ve Zararları Nelerdir?
Güneşin Faydaları Ve Zararları Nelerdir?

Güneşin Faydaları Ve Zararları Nelerdir?

Güneş, Dünyamıza yaklaşık olarak 149.5 milyon km uzaklıkta olan orta büyüklükte olan bir yıldızdır. Dünya gibi katmalardan oluşur.

A+A-

Merkezinde çekirdek daha sonra renk küre, ışık küre ve taç küreden oluşur. Dünyamızdan sadece ışık küreyi görebiliriz. Güneş ısı ve ışık kaynağı olması barındırdığı enerjiden kaynaklıdır bu enerji ise hidrojenin helyuma dönüşürken açığa çıkardığı enerjidir.

Bu enerji sayesinde güneşten dünyamıza ulaşan bazı ışınlar mevcuttur. Bunların bazılarının pek etkisi olmazken bazıları ise zararlı etkileri olur kalıcı hasarlara yol açabilir. Hepimiz yazın kumsallarda güneşlenmeyi, denize girip keyif yapmayı severiz.

Ama bunları yaparken güneşin bize nasıl etkisi olacağını düşünmeyiz ya da pek umursamayız. Fakat güneş göründüğü kadar sevimli olmayabilir maruz kalınan ışınların vücuda etkisi büyük ölçüde olabilir.

Güneşin Bize Ne Yararı Var?      

Haberlerde, kitaplarda, genel olarak her yerde güneşte D vitamini olduğu söylenir hatta çocukların, bebeklerin bol bol güneş gıdası alması için dışarıya çıkarılması gerektiği söylenir. Evet, bu doğrudur güneş sayesinde D vitamini ihtiyacı karşılanmış olur ve kemiklerin büyümesinde katkı sağlamış olur.

Ayrıca yazın güzel bronz bir tene sahip olmak için belirli saatlerde koruyucu kremlerle beraber güneşlenmek de sizi olduğunuzdan hoş bir görüntüye sahip olmanızı sağlayabilir. Vücudun bağışıklık sistemini güçlendirmesinde katkı sağlar.

Güneşin her yeri aydınlatması sayesinde psikolojiye iyi gelmesi de önemli bir yarardır diyebiliriz. Ayrıca ısı ve ışık kaynağı olması açısından sebze ve meyvelerin büyümesine yardımcı olur. Zaten güneş olmadan bir hayatın olması düşünülemez.

Güneş Neden Zararlı?

Güneş göründüğünün aksine zararları da olan bir gök cismidir. Güneşten dünyamıza en çok ulaşan ışın ise Ultraviyole A’dır. Camdan geçmez ama ne kadar etkisinde kalınırsa o kadar zararlıdır. Diğer bir ışın ise Ultraviyole B’dir. En zararlı ışın türüdür. Ciltte koyulaşma yapar. Fazla maruz kalınırsa güneş yanığına sebep olur. Yaşlanmaya neden olur. Cilt hücrelerinin DNA yapısını bozduğu için kansere neden olur. Cilde direkt temas ettiği için ince kırışıklar meydana gelebilir. Güneşin etkisinden dolayı deride kalınlaşma olur. O yüzden güneşin yan etkilerinden korunmak gerekir.

Editör
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.