1. HABERLER

  2. TEKNOLOJİ

  3. Captcha Ne Demek? Ne İşe Yarar?
Captcha Ne Demek? Ne İşe Yarar?

Captcha Ne Demek? Ne İşe Yarar?

Captcha nedir? Captcha ne işe yarar? Konuları hakkında merak edilenleri araştırıp derledik. İnternet ortamındaki web sitelerinin güvenliği için oluşturulan "captcha", spam ve botlara karşı bir duvar örme amacı taşıyan etkili bir sistemdir.

A+A-

Bilgisayar ve internet teknolojileri büyük bir ivme kazanarak dijital dünyayı hızla inşa etmeye devam ediyor. Yeni gelişmelerle birlikte birtakım ihtiyaçlar ortaya çıkarken, internet ortamını daha güvenli hale getirmek adına bazı önlemler alınıyor. Yapay zekâ teknolojisinden faydalanılarak oluşturulan sistemler hem web sitelerini hem de internet kullanıcılarını koruyan dijital muhafızlar halini alıyor. Bu doğrultuda captcha adı verilen doğrulama sistematiğini kavramak, internetteki güvenlik standartlarını daha iyi anlamak adına verimli olacaktır. Peki, captcha ne demek ne işe yarar? Yazımızın devamında bu konuya açıklık getireceğiz.

Captcha Nedir?

İnternet ortamındaki web sitelerinin güvenliği için oluşturulan captcha, spam ve botlara karşı bir duvar örme amacı taşıyan etkili bir sistemdir. Captcha sözcüğünün doğrudan bir kelime anlamı bulunmamaktadır. “Completely Automated Public Turing Test to Tell Computers and Humans Apart” cümlesindeki sözcüklerin baş harfleri kullanılarak tanımlanmış bir kısaltmadır. Milenyuma girilirken üç yazılımcı tarafından tasarlanmış ve internet üzerinde uygulanma süreci başlamıştır.

Bir web sitesine girerken, yorum yaparken kullanıcılara bir test sunulur. Testteki direktifler doğru bir şekilde gerçekleştirildiğinde kullanıcının istediği işlemi yapmasına izin verilir. Eğer kullanıcının yorumlama kabiliyeti captcha doğrulaması için yeterli olmazsa, sistem tarafından kullanıcının web sitesine erişim yapması engellenecektir. Buradaki amaç ise gerçek kullanıcılar ile botları birbirinden ayırabilmek, internetteki spam faaliyetlerin önüne geçebilmektir. Bu teknoloji günden güne geliştirilmekte, internetin daha güvenli bir hal alması için yeni sürümleriyle beraber internetin olmazsa olmazı haline getirilmektedir.

Captcha Ne İşe Yarar?

İnternet sitelerinde spam faaliyetler gerçekleştiğinde pek hoş bir durum ortaya çıkmaz. Bir forum siteniz olduğunu varsayalım. Kötü amaçlı bir spam yazılımın kullanılması sonucunda, bot hesapların her gün forum sitenize üye olması, üye olduktan sonra forum üyelerine otomatik mesajlar göndermesi vb. durumlar ortaya çıkar. Üstelik gönderilen mesajdaki linkler zararlı bir yazılımı içeriyor olabilir. Böylece forum sitenizde hızla büyüyen bir kaos baş gösterecektir. İşte captcha nedir ne işe yarar sorusu tam burada devreye girer. Web sitenize captcha eklentisi kurduğunuzda, bot hesapların önüne bir set çekmiş olursunuz. Çünkü captcha testini yorumlayabilme becerisi botlarda değil gerçek kullanıcılarda bulunmaktadır.

Captcha Çeşitleri

İnternet güvenliğini koruma amacı güden farklı türlerde captcha doğrulamaları bulunmaktadır. En sık karşılaşılanı ise resim ve rakam yorumlamadır. Sistem tarafından kullanıcıya bazı görsellerin bulunduğu bir test yapılır. “Uçak içeren görselleri seçin”, “Mağaza içeren görselleri seçin” şeklinde direktifler verilir. Kullanıcı görseller arasından uygun olanları seçerek bir bot olmadığını kanıtlar.

Recaptcha olarak ifade edilen doğrulama testinde ise kullanıcıya bir kutucuk içinde bazı harf ve rakamlar verilir. Harf ve rakamların flu bir halde bulunduğu görülür. Kullanıcının dikkatini vermesi ve yorumlama becerisini kullanması halinde test başarıyla geçilebilecektir.

Web Sitemde Captcha Kullanmalı Mıyım?

İnternet ortamındaki forum, blog, e-ticaret gibi birçok farklı sitede captcha kullanımı olduğu görülmektedir. Web sitesi sahiplerinin captcha tercihinde bulunması anlaşılabilir bir durumdur. Bir web sitesinin en büyük sıkıntılarından biri spam yorumlardır. Eğer site çok sayıda spam yoruma maruz kalıyorsa SEO skorunda düşüşler ortaya çıkabilir. Zaman içinde arama motorları tarafından web sitesinin ilgili anahtar kelimelerdeki sıralaması düşürülecektir. Böyle bir durumla karşılaşmamak adına captcha ne demek ne işe yarar sorusuna kesin yanıtlar bulunması önem kazanacaktır.

Eğer Wordpress tabanlı bir web sitesi sahibiyseniz, birçok captcha eklentisini ücretsiz bir şekilde sitenize kurabilirsiniz. Bu sayede spam yorumların önüne geçerek web sitenizin güvenliğini ve SEO optimizasyonunu korumuş olacaksınız.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler