1. HABERLER

  2. SAĞLIK

  3. PCR Testi Nedir? PCR Testi Hakkında Merak Edilenler
PCR Testi Nedir? PCR Testi Hakkında Merak Edilenler

PCR Testi Nedir? PCR Testi Hakkında Merak Edilenler

Korona virüs ile birlikte daha sık bilinir duruma gelen PCR testi için DNA'da bulunan iki segmentin arasındaki bölgeyi özel tepkimeler ile çoğaltma işlemi demek en kısa ve açıklayıcı olandır.

A+A-

Testin tanı koymak için kullanılması sırasında alınan örneğe enzimatik çoğaltma işlemi uygulanır. Yapılan corona virüs testlerinde de virüsün RNA yapısına rastlanıp rastlanılmadığına bakılır. Vücutta var olan bir virüs olması halinde kimliğini ortaya çıkarmak için yapılan bir testtir. Az miktarda virüs olsa bile ne olduğunu anlamak adına en doğru ve ideal yoldur. Virüse ait olan yapıyı ve vücudun buna tepki olarak verdiği antikorların durumunu gösterir. Önemli bir tanı yoludur.

Erken Dönem Teşhis Yolu: PCR

Son zamanlarda sadece korona virüsün tespitinde kullanıldığı şeklinde bir yanlış anlaşılma olmasına karşılık aslında farklı birçok hastalığın tespit edilmesinde kullanılır. Bu hastalıkların erken dönemde testte çıkmasının nedeni ise az sayıda virüs veya mikrop olsa bile kimliğinin ayırt edilebilir olmasıdır. Sayısız virüsün test edilmesinde, genetikle alakalı hastalıklarda veya babalık testinde bile kullanılan bir testtir. Sadece Covid-19 testi zannetmek sınırlı bir tanımlama olacaktır.

Pamuklu Çubuklarla Yapılan Test

Gerekli durumlarda test için örnek alınması istendiğinde ucunda pamuk olan çubuklar kullanılır. PCR testi sürüntü alınması sonucunda yapılan bir tanı aracıdır. Öksürüğü olan hastadan balgam alınması da aynı işlem için istenen sonucun alınmasında etkilidir. Erken dönem tanıda kullanılması halinde ise boğazdan veya burundan örnek alınması yoluna gidilir. İlerlemiş bir durumdaysa hastanın solunum yollarından yani daha ileriden örnek alınmalıdır. Hastalık ilerledikçe burunda veya boğazda kalmayan örnekler akciğere kadar yayılmış olabilir. Alınan örnek laboratuvarda incelenmek üzere değerlendirilir.

Kısa Sürede Sonuç Alma Garantisi

Yapılan testler sonucunda örneklerden sonuç alınması için 1-3 saat arasında bir çalışma yeterlidir. İşlemler uzun olmasa bile sonucun değerlendirilmesi ve RNA yapısının ortaya çıkması adına beklenmesi gerekir.

Güven Veren Yapısı

Testin güven veren bir yapısının olmasının arkasında yatan neden erken dönemlerde bile sonuç veriyor olmasıdır. Eser miktarda virüs, mikrop veya bakteri olması halinde bile ne olduğunun anlaşılması için yeterli işlem yapılabilir. Bundan dolayı belirti göstermeyen hastalara bile uygulandığında pozitif çıkabilir.

Herkese Uygulanabilir Test

Testin uygulanması için belirti göstermesi veya göstermemesine bakılmaz. Her yaştan hastaya uygulanabilir. Örneklerin alınması için sürüntü alınması dışında bir işlem yapılmıyor olması risksiz olmasına neden olur.

Yapıldığı Yerler

Talep edilen PCR testi için hastaların başvuracağı yerler Sağlık Bakanlığı tarafından onaylı laboratuvarları olan kurumlardır. Özel veya devlet tarafından işletilmesi fark etmeksizin test yapılabilir.

Sürüntü Konusunda Dikkat

Örnek alınırken hastanın doğru zamanda ve doğru şekilde örnek vermesi sağlanmalıdır. Ayrıca alınan örneğin hijyenik şekilde test edilecek yere ulaştırılması da sonuç açısından önemlidir.

Sadece Covid-19 İçin Mi?

Covid 19 ile insanların daha çok tanır hale geldikleri testin uygulanma alanı sadece bu değildir. Genetik rahatsızlıklar, DNA analizi, HIV, Hepatit B, adli tıp vakaları, kanser gibi durumlarda da kullanılır.

Antikor mu PCR Testi Mi?

Antikorlar vücudun bir virüs, mikrop veya hastalık karşısında savaşmak için ürettikleri antijenlerdir. Antikor daha önceden bu hastalıkla karşı karşıya kalıp kalmadığınızı anlamak amacıyla kullanılır. PCR ise daha erken dönem ve etkili bir sonuç alınması anlamına gelir.

PCR Pozitifin Negatif Anlamı

Pozitif kelimesinin en olumsuz kullanıldığı testlerden bir tanesidir. Pozitif çıkması aranan virüsün test edilen hastada varlığına rastlanıldığı şeklinde yorumlanması gerekli hale gelir.

Yönetici
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.