1. HABERLER

  2. KADIN & AİLE

  3. Kız Çocuklarında Erken Ergenlik Nasıl Anlaşılır?
Kız Çocuklarında Erken Ergenlik Nasıl Anlaşılır?

Kız Çocuklarında Erken Ergenlik Nasıl Anlaşılır?

Uzmanlar tarafından yapılan açıklamalara göre kız çocuklarında 8 yaşından önce yaşanan ergenlik erken ergenlik olarak değerlendirilir. Anne ve babaların merak ettiği Kız çocuklarında erken ergenlik konusuna değineceğiz.

A+A-

Ailelerin ve çocukların bu süreç içerisinde neleri yapacakları, kendilerini neleri beklediği konusunda bilgilendirme yapan uzmanlar, özellikle de annelerin erken ergenlik semptomlarının farkında olarak çocuklarının gelişimlerini bilinçli bir şekilde takip etmeleri ve şüphelendikleri herhangi bir hususun meydana gelmesi durumunda uzman doktorlara danışarak gerekli bütün tedbirleri almaları gerekiyor diyor.

Genel itibariyle bir tanımlama yapılacaksa ergenlik seksüel gelişimin ve üreme işlevlerinin kazanıldığı zaman dilimi olarak kas ve kemiklerin hızlı bir şekilde gelişim gösterilmesinin vücudun şekil almasını ve vücudun öğrenme kapasitesinin kazanımını kapsamaktadır. Erken ergenlik döneminde ise kız çocuklarının 8 yaşından önce erken ergenliğe girmesinin sebebi sıklıkla tespit edilememektedir.

Değişim gösteren beslenme alışkanlıklarına ya da hormonsal gıdalarda ve artan obeziteye bağlı bir şekilde artış gösterdiği düşünülmek ile beraber aynı zamanda kısmen de olsa hormonal hastalıklar, enfeksiyonlar gibi durumlar erken ergenlik gibi durumların ortaya çıkmasına sebep olabilmektedir.

Kız Çocuklarında Erken Ergenlik Bulguları Nelerdir?

Normal şartlar altında ergenliğin kız çocuklarındaki ilk bulgularının meme dokusunda meydana gelen büyüme olarak kendisini gösterdiğini açıklamakta fayda olacaktır. Bunu takip eden durum ise genital bölge ve koltuk altı tüylenmesi şeklinde açıklanmaktadır. En sonunda ise ilk adet kanamasının başlaması ile beraber tamamlanmaya doğru bir yol izlenir.

Erken Ergenliğin Oluşum Sebepleri Nelerdir?

Erken ergenliğin meydana gelmesi ve gelişim göstermesi periferal sebepler ya da merkezi olarak ikiye ayrılmaktadır. Kısmen olmakla beraber merkezi erken ergenlik sebepleri beyinde ya da merkezi sinir sisteminde tümör ya da doğum esnasında meydana gelen hidrosefali ve menenjit gibi durumlar olarak sıralanmaktadır.

Yapılan tıbbi araştırmalara göre kız çocuklarında erken ergenliğe uğrama durumu daha sıklıkla karşılaşılan bir durumdur. Eğer kız çocuğu obez ise erken ergenliğe girme riski daha da artış göstermektedir.

Erken Ergenlik Tedavisi

Erken ergenlik durumu ile ilgili tedavi genel itibari ile iki başlıktan meydana gelmektedir. Hormonların etkisi sonucunda epifizlerin erken bir şekilde kapama gösterir. Yetişkin ve boyun kısa kalmasını engellemek veya ya yaşından ve diğer akranlarından değişik olarak ergenliğin gelişim göstermesi ile meydana gelebilecek sosyal ve duygusal problemler den korunmak olarak tanımlanır.

ergen-kiz.jpg

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler