1. HABERLER

  2. SAĞLIK

  3. Rahim ve Yumurtalık Kanseri Genetik Mi?
Rahim ve Yumurtalık Kanseri Genetik Mi?

Rahim ve Yumurtalık Kanseri Genetik Mi?

Rahim ve yumurtalık kanseri son yıllarda sıkça görülmeye başlayan kanser türlerinden oldu. Bilindiği üzere sadece kadınlarda görülen bu kanser türünün kalıtsal bir bağlantısı olup olmadığı ise merak konusu.

A+A-

Rahim ve Yumurtalık Kanseri Nedir?

Rahim ve yumurtalık kanseri kadınlarda görülen ve tedavisi zor kabul edilen kanser türlerindendir. Bu kanser türü genellikle ileri aşamalara kadar fark edilmez ve ileri aşamalarda fark edildiğinde de tedavi edilmesi zor hale gelmiş olur.

Bu nedenle düzenli olarak kontroller yaptırmak hastalığın erken teşhis edilmesi ve buna bağlı olarak da kolay bir şekilde tedavi edilmesi için çok önemlidir.

Yumurtalık ve Rahim Kanseri Belirtileri ve Nedenleri?

Her kanser hastalığı gibi bu da genlerde meydana gelen hatalar sonucunda ortaya çıkmaktadır. Genlerin bozuk bir yapıya sahip olmasıyla ortaya çıkan hastalığın görülme ihtimalini arttıran ve belirli kişileri riskli grubuna sokan sebepler bulunmaktadır.

  • Ailesinde daha önceden yumurtalık ya da meme kanseri geçirmiş olanlar
  • Yumurtlama arttırıcı etkiye sahip ilaç kullananlar
  • Doğum kontrol hapı kullananlar

diğer kadınlara kıyasla daha yüksek bir risk altındadır.

Buna ek olarak zamanla insanların genlerinde meydana gelen değişimler günümüzde yumurtalık kanserinin görülme riskini pek çok kişi için arttırmaktadır. Bu durum ortalama görülme sıklığını arttırmaktadır.

Yumurtalık ve Rahim Kanseri Kalıtsal Mı?

Bir hastalığın kalıtsal olması demek genler aracılığıyla bir kişiye atalarından aktarılması demektir. Bu durum yumurtalık kanseri için geçerlidir. Yani bu demek oluyor ki ailesinde daha önce yumurtalık kanseri geçirmiş kişiler olanlar yüksek risk altındadır.

Bu durum kişinin yumurtalık kanserine kesinlikle yakalanacağını göstermese de önlem almak için yeterli bir sebeptir. Yapılan çalışmalar gösteriyor ki ailesinde yumurtalık kanseri geçirmiş bireyler olanlarda bu hastalığın görülme sıklığı çok daha fazladır.

Buna ek olarak meme kanserinin de kalıtsal versiyonları mevcuttur. Yumurtalık kanseri durumunda riski attıran durumlardan biri de meme kanseri geçirmiş bir aile bireyinden aktarılan kalıtsal genlerdir. Bu genler meme kanserine ek olarak yumurtalık kanserine de sebep olduğu için ekstra özen göstermek son derece önemlidir.

Halk gazetesi

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler