1. HABERLER

  2. SAĞLIK

  3. Uzmanlardan, Covid-19 Enfeksiyonuna Karşı Antioksidan Desteği Alma Çağrısı
Yumurtalık Kisti Nedir? Yumurtalık Kisti Neden Olur?

Yumurtalık Kisti Nedir? Yumurtalık Kisti Neden Olur?

Bir kadının sağlığı söz konusu olduğunda akla gelen ilk hususlar arasında yumurtalık kistleri bulunmaktadır. Kadınlar, adet kanaması hallerine başladıktan sonra yumurtalık kistine yakalanma risklerini de taşımaya başlarlar.

A+A-

Yumurtalıkların görevi ise genel itibariyle ergenlik döneminde başlayıp menopoz döneminde son bulduğu için ergenlik döneminde, menopoz aşaması sonrasında yumurtalık kisti pek ortaya çıkmamaktadır. İyi huylu yumurtalık kisti ve kötü huylu yumurtalık kisti olmak üzere iki başlık altında incelenmektedir. Genel itibariyle iyi huylu olan yumurtalıkta ise kist çeşitleri over kisti olarak da tanımlanan kadın hastalıkları arasındadır.

Yumurtalık kisti nedir?

Genel itibariyle rahim içerisinde kist, içi sıvı dolu keseciklerden meydana gelir. Etrafı zar biçiminde kist duvarı ile çevrilmiştir. Yumurtalıklarda meydana gelen kistler çoğunlukla zararsız olmaktadır.

Yumurtalık Kistinin Oluşum Sebebi Nedir?

Yumurtalıklar, normal regl yani diğer ismi ile adet düzeni bulunan kadınlarda yapısı itibari ile yumurta kisti geliştirme düzeni taşır. Adetin bitmesi ile beraber yumurtalıklarda var olan yumurta hücrelerinden biri büyümeye başlayacaktır ve kist halini alacaktır. Bu kiste polikol ismi verilmektedir. Adetin ortalarında ise bu kist patlayacak ve içerisinde birikmiş olan yumurta hücreleri tüplere atılacaktır. Bu patlama sırasında çoğu zaman karın içerisinde çok az bir kanama meydana gelir ve vücut, bu kanamayı kendisi sınırlandırır.

Yumurtalık Kisti Tanısının Konulması

Genel itibariyle jinekolojik bir muayene sırasında tesadüfen de olsa yumurtalıklarda bir kist tanısının konulması mümkündür. Vajinal yollarla ya da karından yapılan çeşitli ultrasonografi ile diğer tetkikler, değerlendirmeler çoğu zaman kistin kötü huylu olmadığını anlatır.

İyi Huylu Kist Ve Kötü Huylu Kistin Anlaşılma Biçimi Nasıldır?

Kistlerin iyi ya da kötü huylu olduğunun farkına varılmasında kanda tümör testleri yapılmak suretiyle anlaşılır. Yumurtalık kistlerinin geneli iyi huylu olarak biliniyor. Bu tümör, genel itibarıyla yumurtalık kanserlerinde ya da endometrioma ismi verilen iyi huylu çikolata kistlerinde yükselme eğiliminde olabilir. Bütün bu değerlendirmeler ile tanı konulmamış ise eğer laparoskopi denilen bir işlem ile anestezi verilerek bir kamera vasıtası şeklindeki değerlendirilmeleri yapılır.
 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler