1. HABERLER

  2. SAĞLIK

  3. Kene Isırması Belirtileri Nelerdir, Kene Isırması Nasıl Geçer?
Kene Isırması Belirtileri Nelerdir, Kene Isırması Nasıl Geçer?

Kene Isırması Belirtileri Nelerdir, Kene Isırması Nasıl Geçer?

Kene ısırması ile ilgili vakalar daha çok yaz aylarında artış göstermektedir. Bu yazımızda Kene ısırması nasıl anlaşılır? Kene ısırmasında ilk yardım, kene ısırması durumunda neler yapılmalıdır? Soruların cevaplarını araştırıp derledik.

A+A-

Çocuğuyla beraber parklara, ormanlara yeni bir güzel havanın tadını çıkarmak isteyen ailelerin özellikle de piknik alanlarında kene ısırması durumlarına maruz kalmaları an meselesidir.

Kırım kongo kanamalı ateşi gibi çok tehlikeli sayılacak hastalıklara da yol açan kene ısırmasının bulguları nelerdir? Ve kene nasıl çıkarılır? İşte bütün bu detaylar makale içerisinde meraklılarını bekliyor.

Kene Nedir?

Hayvanlar aracılığı ile çevreye oradan da insanlara geçiş yolu bulup kanlarını emerek beslenen ve bir sürü problemli hastalığın meydana gelmesinde aktif rol alan bir parazittir.

Keneler Nerelerde Bulunur?

Daha çok ormanlık alanlarında yaşam alanı seçimini gerçekleştiren keneler özellikle de yaz aylarında piknik sezonlarında açılması ile beraber insanların rüyada bacaklarında çeşitli ısırma vakalarını meydana getirerek saç ya da kıyafet arasında saklanabilir.

Kene Isırmasının Belirtileri Arasında Neler Var?

  • Hepatit gelişimine bağlı bir şekilde meydana gelen cilt bölgesinde sarılık ve idrarda koyulaşma ile idrarda ve dışkıda kan görülmesi.
  • Burun kanamasına bağlı bir şekilde meydana gelen gövde, kol ve bacaklarda morarma.
  • Göğüs bölgesinde nokta şeklinde vücut bölgesinde ise yaygın cilt altı kanamaları, gözlerde ve yüzde kızarıklık ile pıhtılaşma mekanizmalarının bozukluk göstermesi ile hafif terleme ve üşüme hissi ile halsizlik, baş ağrısı, kırıklık, ateş gibi haller mevcuttur.

Kene Isırması Nasıl Anlaşılır?

Kene ısırmasıyla beraber rahatsızlık bulgularının meydana gelmesi arasında ortalama 3 günlük bir zaman zarfı oynamaktadır. Bu süre en fazla 9 gün içerisinde de çeşitli bulguları meydana gelmesi açısından yeterli olarak bilinmektedir. Kene ısırması sonucu kişilere virüs bulaşırsa hastalık ilk etapta daha çok iştahsızlık ile baş ağrısı ve buna bağlı olarak yüksek ateş, kusma, kas ve eklem ağrısı gibi bulgularla kendini ortaya çıkarır.

Keneden Korunma Yolları Nelerdir?

Eğer kişiler, bahçesi olan bir evde yaşıyorlarsa ya da ağaçlık ile sulak bölgelere yakın iseler etrafında bulunan çimleri sık sık biçmeleri gerekecektir. Böylelikle kenelere yaşam alanı olabildiğince dar olacak ve kenelerin insanların olduğu bölgelere giriş yapmaları engellenmiş olacaktır. Özellikle de bol yeşillikli alanlara yapılan gezilerden sonra kene sokmasına karşı bütün kıyafetlerin yıkanması gerekir. Diğer eşyalar var ise başka kişilerin bu eşyaları temas edilmemesine dikkat edilmelidir.

Kene, insan vücuduna giriş yaptıysa ya da insan kıyafetleri üzerinde geziyorsa bunun açık bir şekilde meydana gelmesi için ya da gözle görülmesi amacıyla bireylerin beyaz renkli kıyafetleri girmeleri daha da avantaj sağlayacaktır.

Editör
Etiketler :
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.