1. HABERLER

  2. Yazılımcı Celal Mert Akın Müziğe Başladı
Sokağa Çıkma Yasağı

Sokağa Çıkma Yasağı

Vatandaşın en çok üstünde durduğu konulardan biride, sokağa çıkma yasağı cezası, sokağa çıkma yasağı ne zaman, sokağa çıkma yasağı kimler muaf, sokağa çıkma yasağı ne zaman başlıyor, sokağa çıkma yasağı saatleri gibi merak ettiğiniz konular haberimizde...

A+A-

Tüm dünyayı oldukça kısa bir süre içerisinde etkisi altına alan Koronavirüs salgını nedeniyle neredeyse dünyanın her ülkesinde sokağa çıkma yasağı ya da bir diğer ifadeyle sokak kısıtlaması uygulamasına giderek durumu kontrol altına almaya çalışıyor. İnsanların sokaklarda toplu halde buluşup dolaşmasını engelleyerek virüsü kontrol altında tutmayı hedefliyorlar. Tüm dünyayı tehdit eden bu durumla mücadele edebilmek için ülkelerin aynı veya benzer tedbirleri uygulamasında fayda var gibi görünüyor.

Bu virüsün bulaşma hızı oldukça fazla olmasıyla birlikte bulaşıcı imkanı da son derece kolaydır. Bu yüzden gerekli tedbirler uygulanmasına rağmen ne yazık ki hala virüsün gittikçe yayıldığı görülüyor. Her ülke yönetimi ülkesindeki durumu baz alarak farklı zamanlarda gerekli yasak veya kısıtlamaları ortaya koyabilir. Bunun yapılmasındaki temel amaç ise tamamen pandemi halini alan salgının yayılma ve bulaşma hızını düşürerek zamanla yok etmektir.

Sokağa Çıkma Yasağı Nedir?

Her dönemde ya da zamanda çeşitli nedenlere bağlı olarak sokağa çıkış yasakları uygulanabiliyor. Bu yasakların temelinde koruma duygusu yer alıyor. Ancak genel olarak sokağa çıkma yasağı hakkında bilgi vermek gerekirse insanların belirli zaman aralıklarında sokağa çıkmasına izin verilmemesidir. Geçmişte daha çok siyasi nedenlere bağlı olarak getirilen yasaklar günümüzde sadece sağlıkla ilgili durumlar yüzünden getiriliyor. Her ne kadar bu yasağın uygulandığı zamanlarda insanların dışarı çıkması yasak olsa da belli başlı nedenlere bağlı olarak özel izinle dışarı çıkabilen kişiler bulunuyor.

Sokağa Çıkma Yasağı Uygulaması

Her yasağın kendine özgü belli başlı uygulanma biçimleri bulunuyor. Günümüzde uygulanan sokağa çıkma yasağı ise dünyayı etkisi altına alan pandemi sebebiyle olduğu için uygulanış yöntemi haliyle biraz daha katı olabiliyor. Bu yasağın uygulamasında belli saat aralıkları baz alınıyor. Ayrıca yasak kapsamında yer alan illerde yaşayan bireylerin tüm günlerini belli ihtiyaçları temin etmek dışında dışarı çıkmadan geçirmesi gerekiyor. Yasak saatleri içerisinde herhangi bir özel izin olmadan dışarı çıkılması adından da anlaşılacağı üzere yasak olarak kabul ediliyor. Bu uygulama ülkemizde pandemiden dolayı hafta içi ve hafta sonu uygulanmaya devam ediyor.

Sokağa Çıkma Yasağından Muaf Olanlar

Sokağa çıkmaya izin verilmeyen günlerde yasağın uygulandığı kesimdeki herkesin yasak saatleri içerisinde evinde zaman geçirmesi gerekiyor. Ancak bazı istisnai durumlara ya da nedenlere bağlı olarak sokağa çıkma yasağı uygulanmasına rağmen dışarıda bulunması gereken kişiler olabiliyor. Bu yasak her ne kadar günümüzde Koronavirüs yüzünde ilan edilse de insanların ani ve acil ihtiyaçları bulunabiliyor.

Bu sebeple yasaktan muaf sanılabilecek durum ve kişiler şunlardır:

  • Sağlık çalışanları
  • Emniyet ve güvenlik çalışanları
  • Site bakım hizmeti verenler
  • Temizlik görevlileri
  • Fırınlar
  • Paket servis veren iş yerleri

Bu alanlarda çalışan kişiler belli zaman aralıklarında iş yerlerine gidip gelebilme iznine sahiptir. Ayrıca beslenme, ilaç ve sağlık hizmeti alması gereken vatandaşlarda evlerine en yakın olan ve yürüme mesafesinde bulunan yerlere gidip ihtiyaçlarını karşılayabilirler.

Sokağa Çıkma Yasağı Cezaları

Her yasağın uygulanmasını çeşitli nedenlere bağlı olarak delen kişiler bulunabiliyor. Ancak günümüz koşullarında uygulanman sokağa çıkma yasağı sağlık temelli olduğu için böyle durumlara ya da kişilere mahal vermemek adına cezalar uygulanıyor. Bu pandemi döneminde herkesin maske takıp mesafeye uyması gerekiyor. Yasak olmayan zaman dilimlerinde bile bu tedbirlere uyulmazsa para cezası uygulanıyor. Bu durumda olduğu gibi sokağa çıkma yasağında da yasağı delenlere para cezası uygulanıyor. Ayrıca 20 yaş altı ve 65 yaş üstü bireylerinde belli zaman aralıklarında çıkması yasak olduğu için bu kişilere para cezası gibi cezalar uygulanmaya devam ediyor.

Yönetici
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler