1. HABERLER

  2. EKONOMİ

  3. Kredi Puanı Nedir?
Kredi Puanı Nedir?

Kredi Puanı Nedir?

Kredi puanı kişinin ya da kurumun tüm finansal geçmişinin incelenmesi ile belirlenen puanlardır.

A+A-

Bu puanlar sizin banka ya da bankaya bağlı kurumlardan kredi çekme gibi çeşitli işlemleri yapmanız sırasında dikkate alınan en önemli faktörlerden biridir. Kredi puanı belirli derecelere ayrılmıştır. Bu dereceler baz alınarak kredi limitiniz veyahut kredi alıp alamayacağınız belirlenir. Müşterileri hakkında tüm bilgilere erişmek isteyen kredi veren kuruluşlar kendilerinde bulunan mevcut bilgilerini paylaşmak şartı ile bu sisteme dahil olmuşlardır. Bu sayede kredi puanı tüm banka ve kredi veren kuruluşlarda ortak bir değerde çıkacaktır.

Bankalar kredi talepleri öncesi olası risk durumlarını bu finansal geçmişinize dayanarak çıkartırlar. Bu geçmişte hangi borcunuzu ne zaman ödediğiniz ve ne kadar borcunuzun olduğu paylaşılarak kredi puanı limiti üzerinden belirlenen kredi tutarını aşmanız engellenir.

Belirlenen Kredi Limitim ile Her Bankadan Kredi Çekebilir Miyim?

Kredi puanı (KKB) sistemi ile tarafınıza belirlenen kredi limiti kurumlar arası veri paylaşımı nedeni ile aşılamaz.  Fakat belirlenen kredi limitini kurumlara bölerek her kurumdan limit dahilin de kredi çekebilirsiniz. Bu da bir süre sonra izin verilmeyen işlem kategorisine düşme riskine sahiptir. Kredi puan sistemi ile finansal olarak her hareketimiz izlenerek kredi limitlerimiz belirlenir.

Kredi Puanı Artırılabilir Mi?

Kredi puanı artırılabilir. Ödemelerinizi düzenli ve vaktinde yapmanız durumunda zaman içerisinde bankalar ve kredi veren kurumlar gözünde ödemesine sadık müşteri olarak görülürsünüz. Bu sadık izlenim size kredi puanı konusunda olumlu yansıyacaktır. Sizde kredi puanınızı yükseltmek istiyorsanız var ise öncelikle geçmiş borçlarınızı kapatmalı ve mevcut borçlarınızı düzenli ödemelisiniz.

Kredi puanı elbette kredi ve benzeri işlemlerde tek değerlendirme ölçütü değil. Fakat değerlendirmeye alınan ölçütler arasında önemli bir yere sahip. Bu nedenle kredi puanınızın yüksek olması size finansal açıdan avantaj sağlayacaktır. Ayrıca kredi ve kredi kartı başvurularını düzenli yapmanız ve ret edilmesi de kredi puanınızın düşmesine yol açacaktır. Bir çok kişi bana ne kadar kredi çıkar acaba ? Sorusunun cevabını merak edip kredi başvurusu yapmaktadır. Bu gibi durumlar sizin kredi geçmişinizde olumsuz bir izlenim bırakarak kredi notunuzun düşmesine yol açacaktır. Bu nedenle bu tarz girişimlerde bulunmamanızı tavsiye etmekteyiz.

Ülkemizde kredi puanı oluşturma konusunda yetkili kişi/kurum Findeks’tir. KKB puanını ülkemizde tek olarak belirlemekte, belirlerken diğer firmaların verilerini kullanmaktadır.

Kredi Puanı Neden Önemli?

Kredi puanı yaşadığımız dijital dünya da bize güveni sağlamaktadır. Geçmişten örnek vermek gerekirse sizi tanıyan birinden borç almak gibi değerlendirebiliriz. Borcunuz olan kişiye borcunuzu  vaktinde ödediğinizde tekrar borç istediğinizde yine verecektir. Fakat borcunuzu geciktirdiğinizde veya borcunuzu ödemediğinizde yeniden borç istediğinizde vermeyecektir. Banka ve kredi veren kurum sayısı fazla olması sebebi ile aralarında bir iletişim ağı kurarak sizin borcunuzu vaktinde ödeyip ödemediğinizi veyahut ödeyip ödemediğinizi birbirleri ile paylaşarak size bir güven notu vermektedirler. Bu not ile bütün bankacılık işlemlerinde kullanabileceğiniz kredi ve kredi kartı limitleriniz belirlenmektedir.

Tabi tek şartın kredi puanı olmadığını yeniden belirtelim. İpotek, kefil veya şubelerin özel insiyatifleri ile ek limitler bazı banka ve kredi veren kuruluşlar tarafından sağlanabilmektedir.

Kredi puanları 1’den başlayıp 1900’e kadar ilerlemektedir. Kredi puanınızın 1900 olması yüksek meblağlarda kredi çekmenize olanak tanır fakat yine de gelir gider gibi oranların ve ödenebilecek miktarların belirlenmesi ile farklı kredi limitleri oluşabilmektedir. Örneğin bir iş adamı ve düşük ücretli çalışan birini baz alırsak ikisinin de ödemelerini zamanında ve eksiksiz yaptığını varsayarak kredi puanının 1900 olduğunu varsayalım. İş adamının çekeceği kredi limiti ile düşük ücretli çalışan birinin çekeceği kredi limitleri farklıdır. Bu farklılık değerlendirmede tek bir ana kriter olmamasından kaynaklıdır. Ayrıca toplumda kanıksanan kredi puanı yüksek ise kişi zengindir algısı da yanlıştır. Değerlendirme de ana kriter olmamasının yanı sıra kredi puanı düzenli ödemeyi ifade etmektedir. Hayatı boyunca bankalar ile hiç işi olmamış bir bireyin kredi puanı 0’dır. Bu onun mal varlığı ile ilgili herhangi bir bilgi vermez. Bankalar ile ne kadar çok çalışır ve ödemelerinizi düzenli yaparsanız o kadar yükselecek olan bir kriterdir.

Her işlemimizi bankadan yürttüğümüz düşünülür ise yeni reşit olmuş bir birey değilseniz kredi puanınızın 0 olması çok zor bir ihtimaldir. Kredi ihtiyaçlarınızda sizlere avantaj sağlayacak olan bu faktör ile sizde işlemlerinizi zorlanmadan halledebilirsiniz. Fakat puanınızı düşürmemek adına ödemelerin düzenli olması gibi bazı faktörlere dikkat etmelisiniz. Kredi sicilinizin sıfırlanması veyahut dondurulması gibi bir durum mümkün değildir. Bu çeşitli sorunlara yol açabileceği için maalesef izin verilmeyen bir işlemdir. Siz de düşük bir kredi notuna sahipseniz yükseltmenizi tavsiye ederiz. Hayatınızın herhangi bir anında ihtiyacınız olabilecek kredi ya da kredi kartları konusunda sorun yaşamamak adına bu gereklidir.

 Ayrıca gelir-gider durumunuz kredi notunu etkilemez. Borçlarınızı düzenli ödemeniz ile alakalıdır.Ayrıca doğru bilinen yanlışlardan bir tanesi de kredi puanı sorguladıkça kredi puanınızın düşeceği ile ilgilidir. Kredi puanınızı sorguladığınızda herhangi bir şekilde kredi notunuz düşmez. Bankalar ve kredi veren kuruluşlar kredi sorgulama aşamasında sorgulama yaptıklarında bir düşüş meydana gelir. Bu düşüşün sebebi ise sorgulama sonrası oluşabilecek olası şüpheli işlemleri engellemektir. Çoklu başvurularda bu düşüş şüpheli olarak gözükebilmekte ve kredi puanınızda ciddi düşüşlere yol açabilmektedir. Bir diğer yanlış ise kredi ve kredi kartlarının çokluğunun kredi puanınızı yükselteceği yönündedir. Maalesef bu kredi notunuzu etkilemez. Kredi ve kredi kartı borçlarınızı düzenli ödemeniz puanınızı etkiler. Kredi puanı düşük olan kişi artık hiç kredi çekemez de doğru bilinen yanlışlardan biridir. Kredi puanınız kötü ise ödemelerinizi düzenli yapmanız kredi puanınızı olumlu etkileyerek kredi çekmenize veya kredi kartı alabilirsiniz. Bir diğer yanlışımız ise kredi puanına itiraz edilemeyeceği kısmında. Bu kısmen yanlış diyebileceğimiz ifadelerden biri. Kredi puanınıza bireysel olarak itiraz etme hakkınız bulunmamakta. Fakat kredi puanınızı sorguladığınız kurum ve kuruluşlar aracılığı ile bu puana itiraz edebilirsiniz.Bu şekilde yapılan itirazlara genellikle araştırmalar sonucunda 2 gün içerisinde olumlu yanıt verildiği belirtilmiş durumda. Kerdi puanınıza itiraz edildiğinde gerçekten yapılan bir hata var ise düzeltilmekte.

Sizde kredi puanınızı sorgulayarak borcunuza ne kadar sadık olduğuna dair size verilen 1 ile 1900 arasında ki puanı öğrenebilirsiniz. Kredi sorgulama işlemleri bankalar, kredi veren kuruluşlar ve Findeks üzerinden cüzi bir ücret ile yapılabilmekte.  Kredi puanı günümüz dijitalleşen dünyasında bizler için bir güven puanı niteliğinde. Ne kadar güvenilir olursanız zor durumlarda ihtiyacınız olabilecek kredi ve kredi kartlarına o kadar kolay ve hızlı erişebilirsiniz. Ayrıca kredi puanının düşük olması günümüzde araba hatta ev alırkende işinize yaramaktadır. Kredi kullanım usulü ile yapılan alımlarda kredi puanınız değerlendirilerek nakit olarak ödenmesi gereken tutar hesaplanmakta ve işlemler gerçekleşmektedir. Kredi puanınızın düşük olması size bu konuda sorunlar yaşatabilir, bu nedenle ödemelerinizi düzenli yapmaya özen göstermelisiniz.  Kredi puanı ile ilgili diğer detaylar için bizi takipte kalın.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler