1. HABERLER

  2. SAĞLIK

  3. Çocuklarda Diş Çürükleri: Neden Olur, Nasıl Tedavi Edilir?
Çocuklarda Diş Çürükleri: Neden Olur, Nasıl Tedavi Edilir?

Çocuklarda Diş Çürükleri: Neden Olur, Nasıl Tedavi Edilir?

Diş çürükleri yetişkinlerde görüldüğü gibi çocuklarda da görülmektedir. Bu durum büyük sorunlara yol açmadan önce tedavi edilmesi gereken önemli bir durumdur.

A+A-

Çürük Nedir?

Dişlerin üzerinde ve ağzın içinde bulunan bakteriler burada üremek için son derece uygun bir ortam bulmaktadırlar. Buna ek olarak bir de emek artıklarının dişlerin üzerinde kalması bakterilere daha da güzel bir ortam sunmaktadır.

Bu şekilde bakterilerin çoğalarak diş yapısının bir kısmını bozması durumu diş çürüğü olarak adlandırılmaktadır. İlk aşamalarda çok sorun çıkarmasa da ilerleyen dönemlerde dişin sinir uçlarına temas ettiğinde önemli ağrılara sebep olmaktadır.

Çocuklarda Diş Çürüğü Neden Görülür?

Çocuklarda diş çürüğünün görülmesi ile yetişkinlerde görülmesi arasında bir fark bulunmamaktadır. Çocuklar da beslenmeye başladıktan sonra her gün ağızlarında belirli miktar besin artığı kalmaktadır. Bu durumun diş sağlığını bozacak şekilde bakterilerin üremesine sebep olmamak için düzenli olarak diş fırçalamak çok önemlidir.

Çocuklar kendi dişlerini fırçalamayı beceremeyebilirler. Bu konuda istekli olan çocuklar bile genellikle doğru şekilde dişlerini fırçalayamazlar. Bazı çocukların dişleri çürük oluşumuna daha yatkın olduğu için özellikle dikkat edilmelidir. Bu süreçte çocuğun durumu fark etmesi ve bilinçli davranması son derece zor olduğu için anne ve babanın bu durumu takip etmesi çok önemlidir.

Çocuklarda Diş Çürüğü Nasıl Tedavi Edilir?

Çocukların diş çürüğü konusunda önemli bir avantajları bulunmaktadır. Çocukluk çağında 12 yaşına kadar dişlerin önemli bir bölümü yenileneceği için çürük dişlerin yerini yenileri alacaktır. Bu nedenle yeniden çıkacak dişlerin tedavi edilmesi ile uğraşmaya gerek duyulmaz. Bunun dışında çocuğun hayatı boyunca taşıyacağı ya da yenilenmesinden sonra çürük oluşan dişlerinde tedavi zorunludur.

Yetişkin bireylerde çürük görüldüğü durumlarda olduğu gibi çocuklarda da çürük görülen bölge temizlenir. Ardından bu bölgenin çiğneme işlevini yitirmemesi için sertleşen bir macun ile doldurulması sağlanır. Dolgu olarak bilinen bu işlem dişin büyük bir bölümünün sağlıklı olduğu durumlarda kullanılmaktadır. Dişin büyük bölümünün çürük etkisi altında kaldığı durumlarda dolgu yerine başka alternatiflerin değerlendirilmesinden başka seçenek kalmayabilir.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler