1. HABERLER

  2. SEKTÖREL

  3. Birikimlerinizi En Doğru Şekilde Yatırıma Dönüştürmenin Yolları
Birikimlerinizi En Doğru Şekilde Yatırıma Dönüştürmenin Yolları

Birikimlerinizi En Doğru Şekilde Yatırıma Dönüştürmenin Yolları

Mevcut ihtiyaçlarımızı karşıladıktan sonra gelirimizden bize kalan artı bakiyeyi birikim olarak değerlendirebiliriz. Doğru birikim yapabilmek için tasarruf kelimesinin kelime anlamına da hakim olmalı.

A+A-

Mevcut ihtiyaçlarımızı karşıladıktan sonra gelirimizden bize kalan artı bakiyeyi birikim olarak değerlendirebiliriz. Doğru birikim yapabilmek için tasarruf kelimesinin kelime anlamına da hakim olmalı. Ayrıca satın alacağımız mal ve hizmete gerçekten ihtiyacımız olup olmadığını değerlendirmeliyiz. Örnek olarak maaşlı çalışan biri için yaşadığı şartlara göre ev kirası, faturalar, yol parası, temel gıda  ve mutfak masrafları için harcanan para ve temel ihtiyaçlar çıktıktan sonra kalan tutar birikim olarak değerlendirebileceğiniz paradır.
Peki bu birikimleri nasıl değerlendirebilirsiniz? Aylık elinize geçecek olan tutarın miktarına göre Vadeli hesap, Altın Hesabı, Altın alımı, Döviz alımı, Borsa vs. gibi alanlarda birikim yapabilirsiniz. Tüm bunlara ek olarak bir diğer alternatif ise ev ya da araç borcuna girmektir. 2. Olarak belirttiğimiz yöntem para biriktirmede başarılı olamayan ya da birikim yapamayan yaptığı zaman en küçük ihtiyacında birikiminden ihtiyacını karşılayarak birikimini bozan kişiler için daha uygundur. Ev ve araç alımını dilerseniz kredi ile dilerseniz yeni nesil tasarruf şirketleri ile yapabilirsiniz. Kredi ile satın aldığınız ev ya da araç için hatırı sayılır miktarlarda faiz ödeseniz de bunun sonunda bir malınızın olacak olması birikim yapamayan, ihtiyacı olmadığı halde har vurup harman savuranlar için iyi bir yöntem. Yeni nesil tasarruf şirketleri için ise iyi araştırmalı ve ona göre yatırımınızı yapmalısınız.
Yeni Nesil Tasarruf Yöntemlerine Nasıl Dahil Olunabilir?
Hali hazırda bir çok şirket sıfır ya da 2. El otomobil ve ev satın alımında katılımcılara faizsiz para vermeyi vaat etmektedir. Annelerimizin yıllardır süre gelmiş olan gün yöntemini daha büyük organizasyonlar ile düzenleyerek ihtiyaç sahiplerinin faizsiz ev ve araç almalarını sağlamaktadır. Programa dahil olmak için bir miktar peşinat ve işlem ücretinize ek olarak ilk taksitinizi önden ilgili firmaya ödemelisiniz. Daha sonra talep edeceğiniz tutara göre size paranın ödeneceği tarih iletilmektedir. Ve o tarihte ev ya da araç satın alımınızı yapabilirsiniz. Ayrıca bu tür tasarruf firmalarının kura yöntemleri de bulunmaktadır. Örneğin 36 aylık bir programda ilk ayda ki kurada çıkarsanız paranızı hemen teslim alabilirsiniz. Eğer kurada çıkmasanız bile tutarın orta vade de size teslim edilmesi de sağlanmaktadır. Genel olarak olumlu yönleri olan bu tür yöntemlerin elbette olumsuz yönleri de bulunmaktadır. Alacağınız ev ya da aracı aldığınız esnada firmaya ne kadar borcunuz kaldıysa geriye kalan miktara bloke konulmaktadır. Bu çoğu katılımcı için sorun teşkil etmezken bazı katılımcılar bu durumdan hoşlanmayabilir. Son dönemde Türkiye’de çok yaygın olan bu tasarruf yöntemi devlet tarafından denetlenmektedir. Ancak firmanın batma riski söz konusu olabilir. Bu sebeple devlet yeni bir düzenleme getirmeyi planlamaktadır. Ayrıca taksitli ev ya da araç satın alımı için banka kredisine baş vurma şartlarını sağlamıyor olsanız bile bu tür tasarruf yöntemleri için kredi puanınızın ya da sicilinizin herhangi bir önemi bulunmamaktadır.
Vadeli Hesap Açarak Nasıl Para Biriktirilebilir?
Birikiminiz belirli bir meblağa ulaşmışsa vadeli hesaba yatırarak faiz kazanabilirsiniz. Bankaların bu konu ile ilgili çok farklı teklifleri olmasına karşılık birikim miktarınıza göre de bu teklifler farklılık gösterebilir. Faiz oranları sizin hangi segmentte bir müşteri olduğunuza ve yatırdığınız bakiyenin yüksekliğine bağlıdır.
Vadeli Hesap çeşitlerini inceleyecek olursak vadeli hesabınızı Türk Lirası olarak açabiliyorken aynı zamanda Döviz ve altın cinsinden de açabilirsiniz.
Vadeli hesaplarda ana para 1 ay, 3 ay, 6ay gibi dönemlere göre vadeye bağlanır ve bu süreler dolmadan hesaptan para çekildiği taktirde hesabın vadesi bozulur. Hesabın vadesi bozulursa kazanılan faizde iptal olur. Bankalar son dönemlerde insanlar paralarını bu kadar uzun vadelerde sabit bir yerde bağlı tutmak istemediği için yeni ürünler çıkarmaktadır. Günlük Vadeli hesapta bunlardan biridir. Paranızı günlük faizli vadeli hesaba yatırırsanız dilediğiniz gibi para yatırıp para çekebilirsiniz. Ve herhangi bir faiz kaybınız olmaz.
Güvenli Liman Altın
Yeni nesil birikimlere karşın altın her zaman güvenli limandır. Gelenekseldir ancak alıcısını kolay kolay üzmeyecek bir yatırım aracıdır. Annelerimiz babalarımız birikim fiziksel altını tercih etseler de şimdi bankaların vadeli ve vadesiz altın hesapları ile fiziksel olarak olmadan altın alış satış işlemi gerçekleştirebilirsiniz. Zaman zaman düşüşlerinde olduğu altın genel olarak yükselişte olan bir yatırım aracıdır. Özellikle pandemi döneminden bu yana tarihin zirvesine ulaşmış ve en hızlı yükselişi yaşamıştır. Pandemi başlamandan önce altının gramı 225 Türk Lirası iken pandemi esnasında 520 Türk liralarını gördü. Şimdi altın gramı biraz daha düşse de yine de yüksek dalgalarda seyretmektedir. Fiziksel olarak altın brikimi gerçekleştirecekseniz bütçenize göre gram altın, çeyrek altın, yarım altın en uygunu olacaktır. İşçiliksiz olmaları sebebi ile bozdurduğunuz zaman çok fazla kaybınız olmayacaktır.
Borsada Nasıl Para Kazanılır?
Bu işle ilgili ciddi eğitimler almış, gününün 15-18 saatini bu işe ayıran piyasada hisseleri satılan firmalardan ve yatırımlardan haberi olan kişiler var. Eğer gerçekten işinin erbabı bir tanıdığınız var ise hiç zaman kaybetmeden ona güvenebilirsiniz. Ancak eğer böyle bir tanıdığınız yok ise tüm paranızı hemen size ilk vaatte bulunan kişilere asla yatırmamalısınız. 
Borsa konusunda eğitim veren sitelerden destek alabilir sanal para ile deneme hesabı açarak kendinizi deneyebilirsiniz. Ayrıca ülke ve dünya gündemindeki borsa ve finans haberlerini de sıkı takip etmeli Dünya ticaretini yöneten belli başlı firmaların hisse satışlarına da hakim olmalısınız.
Nasıl Tasarruf Yapabilirsiniz?
Size bir çok birikim yönteminden bahsettik. Ancak birikim yapabilmek için öncelikle tasarruf yapmak gerekir. Peki nasıl tasarruf yapabilirsiniz? Yazımınızın ilk girişinde birikimin nasıl meydana geldiğinden bahsetmiştik. Şimdi ise mevcut giderlerden nasıl tasarruf yapabileceğinizden bahsedelim. Fatura ödemek zorunda olan kişiler için tasarrufu ele alırsak elektrik tasarrufu için bulaşık makinamızı ve çamaşır makinamızı tam dolmadan çalıştırmamalıyız. Ayrıca bulaşık makinasına koyacağımız mutfak malzemelerini defalarca sudan geçirmeyerek su dan da tasarruf edebiliriz. Kullanmadığımız alanların ışıklarını kapatmalı prizde elektronik alet unutmamalıyız. Cep telefonu ve internet gibi faturalı ürünlerde bizler için en uygun paketleri tercih etmeliyiz. Isınmak için kullandığımız doğalgaz dan tasarruf yapabilmek için yaşadığımız evin kapı cam yalıtımına dikkat etmeli kaloriferlerimizin havasını doğalgaz yakmadan önce mutlaka almalıyız. Su tasarrufu için duşa girerken, elimizi, yüzümüzü ve dişlerimizi fırçalarken su tüketimine dikkat etmeliyiz. Temel gıda ürünlerini satın alırken market zincirlerinin kampanyalarını takip edip kaliteyi en ucuza alabilirsiniz. Ayrıca mevsiminde tükettiğiniz meyve sebze de yine mevsimi olmayan gıda ürünlerine göre daha uygun ve sağlıklı olacaktır. Kişisel ihtiyaçlarımızda bir ürün satın alımı gerçekleştireceğimiz zaman gerçekten ihtiyacımızın olup olmadığını tartmalı yine indirimini takip ederek satın alım yapmalıyız. Ayrıca bazı ürünlerde tercihimizi kaliteden yana kullanmalıyız. Böylece defalarca aynı ihtiyacı karşılamak için satın alım yapmamıza gerek kalmayacaktır. Dışarda yaptığımız tüketimler için ise sınırlama getirebiliriz. Örneğin haftada 3 gün dışarda yemek yiyorsak bunu iki haftada bir güne indirmek hem sağlık açısından hem de tasarruf açısından bize yardımcı olacaktır.

Yönetici
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.