1. HABERLER

  2. EKONOMİ

  3. Kripto Para Nedir? Bitcoin Borsasında Nasıl İşlem Yapılır?
Kripto Para Nedir? Bitcoin Borsasında Nasıl İşlem Yapılır?

Kripto Para Nedir? Bitcoin Borsasında Nasıl İşlem Yapılır?

Para piyasalarında ibreler kripto para birimlerine dönmüş durumda. Kripto paraların hem ödeme aracı hem de yatırım aracı olarak kullanılabilmesi büyük avantaj sağlıyor. 

A+A-

Teknolojik gelişmeler ile birlikte dünya değişmeye devam ediyor. Bu değişim beraberinde sosyal ve ekonomik alanda bazı yenilikler getiriyor. Özellikle para piyasalarında ibreler kripto para birimlerine dönmüş durumda. Kripto paraların hem ödeme aracı hem de yatırım aracı olarak kullanılabilmesi büyük avantaj sağlıyor. 
Geleceğin para birimi olarak ifade edilen dijital paralar çok sayıda kişi tarafından tercih ediliyor. Yatırım aracı olarak değerlendirildiğinde, kısa vadede büyük kâr bırakıyor olması bu para birimlerini değerli kılıyor. Peki, kripto para nedir? Nasıl üretilir? Nasıl alınır? Nasıl satılır? Para kazandırır mı? Haberimizin devamında bu konulara yer vereceğiz. 
Kripto Para Nedir? 
Kripto paralar “kriptoloji” kelimesinden türeyerek tanımlanmıştır. Kriptoloji, bir şifreleme bilimi olarak verilerin şifrelenmesi sağlayan bir tekniktir. Bitcoin ve diğer alt coinler de şifrelenmiş sanal para birimleridir.
Kripto para nedir sorusuna yanıt olarak takas işlemlerinde kullanılan, dijital ve şifrelenmiş para birimleri olduğu cevabı verilebilir. Şifreleme yöntemi kullanıldığı için güvenilir bir ödeme aracıdır. Dijital ortamda yapılan her türlü işlemde kripto paralar kullanılmaktadır. Belirli bir merkeze bağlı olmaması, otorite altında bulunmaması ve devletler tarafından tam anlamıyla kontrol edilememesi nedeniyle kripto paralar diğer para birimlerinden farklı bir statüdedir. Kripto paraların fiziksel bir karşılığı yoktur. 
Kripto Para Nasıl Üretilir? 
Kripto para üretimi madencilik adı verilen, evrensel adı “mining” olarak kabul edilen işlemlerle gerçekleştirilir. İnternet bağlantısı bulunan ve yüksek işlemli gücüne sahip bir bilgisayar ile kripto para madenciliği yapılabilmektedir. 
Bitcoin madenciliği ihtiyaçları doğrultusunda özel yazılım ve donanıma sahip cihazlar ortaya çıkmıştır. Bu cihazlar kullanılarak karmaşık problemler matematiksel olarak çözülür ve kripto para transferlerine onay verilir. Madenciler bunun sonucunda yeni üretilen bitcoinler ile ödüllendirilir. 
Kripto Paralar Güvenilir Mi?
Kripto para birimleri güvenli ve güvenilirdir. Kriptoloji ile şifrelendikleri için güçlü bir sisteme sahiplerdir. Ancak milyar dolarlık işlem hacmine sahip olan bazı borsalar güvenlik önlemlerine daha çok önem gösterirler. Çünkü bilgisayarların en büyük riski hacklenebiliyor olmalarıdır. Bireysel yatırımcılar için sanal cüzdanın hacklenmesi düşük bir olasılıktır. Çift taraflı onaylama sistemleri sayesinde kripto cüzdanda bulunan varlıklar garanti altına alınır. 
Blockchain Nedir? 
Blok zinciri anlamını taşıyan Blockchain, kripto para transferlerinin elektronik bloklar üzerine yazılarak bir zincir şeklinde yapılabilmesini sağlayan eşsiz bir teknolojidir. Bir merkeze veya otoriteye gereksinim duyulmaz. Veriler dağıtık ağ üzerinde saklanır. Dijital bir kayıt defteri olarak ifade edilebilir. 
Blockchain blokları içinde işlem bilgileri yer alır. Bir önceki blokun şifreli özet kodu vardır. Buna hash adı verilir. Her blok bir öncekine şifreli olarak bağlıdır. Bloklardan birinde değişiklik yapılırsa, daha sonraki diğer bloklarda da değişiklik ortaya çıkar. Böylece verilerin değiştirilemez olduğu kesinlik kazanır. Kripto para güvenli mi sorusunun bir cevabı da budur. 
Blockchain ayrıca şeffaflık sağlar. Bitcoin ağındaki bütün bloklar ve bloklardan yapılan kripto para transferleri görülebilir. Açık kaynaklı bir yapıdır ve blockchain.com adresinden işlem bilgileri incelenebilir. 
Kripto Paralar Yasal Mı?
Bitcoin yasal mı gibi sorular herkes tarafından sorulup merak ediliyor. Ülkemizde bitcoin ve diğer alt coinlerin takas yöntemi olarak kullanılmasında herhangi bir yasal engel bulunmamaktadır. Ülkemiz ticaret yasalarına uygun olarak faaliyet gösteren çok sayıda kripto para borsası bulunmaktadır. Bu borsalarda gönül rahatlığıyla yatırım yapılabilir. 
Kripto paraların temelinde müdahale edilemez bir yapı olduğundan devletler bu para birimlerine mesafeli yaklaşmaktadır. Kripto paraların para piyasalarında bir devrim etkisi yaratacağı, klasik ekonomi modellerinin değişmek zorunda kalacağı iddia edilmektedir. Bu yüzden bazı ülkelerin kripto para ticaretini yasakladığı bilinmektedir. 
Kripto Para Borsalarında Nasıl İşlem Yapılır? 
Bitcoin, Litecoin, Ethereum gibi coinler ile borsada işlem yapabilmeniz için öncelikle ülkemizde hizmet sağlayan bir kripto para borsasına kayıt olmanız gerekir. Kayıt işlemi tamamlandıktan sonra hesabına TL yükleyebilir, TL bakiyeniz ile çeşitli kripto paraların alım satımına başlayabilirsiniz. Kripto paranızı bozdurduğunuzda bakiyenizi TL cinsinden banka hesabınıza aktarabilirsiniz. Eğer yabancı bir borsada kripto paranız bulunuyorsa, Türk borsasındaki kripto cüzdanınıza varlıklarınızı transfer edebilirsiniz. 
Bitcoin borsasında alım satım işlemleri mantık olarak hisse senedi alım satım işlemleriyle aynıdır. Örneğin, almak istediğiniz coin’in mevcut değeri 1,25 seviyesinde olsun. Sizin alış emriniz 1,20 olduğunda, bir başka yatırımcının elindeki coin’i 1,20 fiyatından satışa koyması gerekir. Alıcı ve satıcı arasındaki arz-talep dengesi sağlandığında takas yapılır. Takasın gerçekleştirilmesini sağlayan ise aracı kurumlar, bir başka deyişle borsalardır. Alıcı, satıcı ve aracıdan biri eksik olduğunda takasın gerçekleşmesi teknik olarak mümkün değildir. 
Kripto Para Borsasına Ne Kadarlık Yatırım ile Başlanır? 
Bitcoin borsasına giriş yaparken yatırım miktarı tamamen kullanıcıya bağlıdır. 100 TL ile yatırım yapılabileceği gibi, 10.000 TL ile yatırım yapılabilir. Herhangi bir alt sınır söz konusu değildir. Ancak bu borsalara pek aşina olmayan, bitcoin alım satım işlemlerine yeni başlayan kişilerin ilk başlarda yüksek tutarlarla borsaya girmeleri önerilmemektedir. Anlık fiyat değişimleri çok hızlı gerçekleştiği için tecrübesiz yatırımcılar olumsuz etkilenebilir. 
Bitcoin Para Kazandırır Mı?
Kripto para birimlerinden gelir etmek mümkündür. Şubat 2011 tarihinde 1 bitcoin 1 Amerikan Dolar’ına eşitti. Aralık 2020 tarihi itibariyle 1 bitcoin’in değeri 19 bin Dolar’ın üzerine çıktı. Diğer kripto paralarda benzer bir durum olduğu görülecektir. Dijital para birimleri değerini günden güne artırmakta ve yatırımcısına kazandırmaya devam etmektedir. Ancak bu piyasaların kendisine özgü riskleri de bulunmaktadır. 
Kripto Para Yatırım Stratejileri Nelerdir? 
Kripto para yatırımı yaparak para kazanmak isteyen kullanıcılar çeşitli yatırım stratejilerinden yararlanır. Bu stratejiler kısa ve uzun vadede yatırımcılara kazanç sağlayabilmektedir. 
Al Sat (Daytrader)
Kripto borsalarda en çok tercih edilen yatırım stratejileri arasında al sat tekniği bulunmaktadır. Düşük fiyattan alınan bir coin, market fiyatı artmaya başladığında satılır. Alınan ve satılan fiyat arasındaki fark yatırımcının kazancını oluşturur. Bu stratejiyi kullananlara “daytrader” adı verilmektedir. Bitcoin borsasını bir iş olarak gören, başka bir işte çalışmayarak sadece coin alıp satan kişiler daytrader olarak adlandırılır. Bu kişiler geçimlerini al sat yöntemiyle sağlarlar. 
Al sat yöntemi her zaman yüksek kazanç bırakmayabilir. Belli başlı riskleri bulunmaktadır. Eğer fiyat değişim grafikleri doğru bir şekilde analiz edilmezse sonuç hüsran olabilir. Bu nedenle grafiklerin yanı sıra kripto para borsalarına etki edebilecek ekonomik gelişmeler takip edilmelidir. 
Uzun Vadeli Yatırım (Hodl)
Alınan kripto paranın uzun bir süre bekletilmesine uzun vadeli yatırım adı verilir. Kripto sözlüğünde bunun karşılığı “Hodl” olarak karşımıza çıkar. “Hold” kelimesinin yanlışlıkla ifade edilmesiyle popülerlik kazanmıştır. Bir kripto paranın ani düşüşler yaşadığı zaman yatırımcılar arasında “Hodl” mesajları verilir. 
Bazı yatırımcılar bir coin’in alınıp cüzdanda unutulması gerektiğini düşünmektedir. Uzun bir süre sonra ilgili coin’in değerini katlayabileceği, bu sayede uzun vadeli yatırımın faydalı olacağı savunulmaktadır. Bu argümana örnek olarak diğer kripto paraların son 10 yıldaki fiyat değişimleri gösterilmektedir. 
Sepet Oluşturma
Sepet oluşturmaya portföy çeşitlendirme adı da verilmektedir. En değerli 10 kripto paranın portföyde bulunması gerektiği bu stratejinin temelini oluşturur. Yatırım miktarının yarısı bitcoin’e, diğer yarısı ise en değerli 9 kripto paraya bölüştürülmelidir. Bu sayede en iyilere oynama şansı doğacaktır. 

Yönetici
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.