1. HABERLER

  2. Pandemi Döneminde Finansal Durumunuzu Nasıl Yönetmelisiniz?
Pandemi Döneminde Finansal Durumunuzu Nasıl Yönetmelisiniz?

Pandemi Döneminde Finansal Durumunuzu Nasıl Yönetmelisiniz?

Resmi olarak ilk olarak Çin’in Wuhan bölgesinde, aralık 2019 ‘da görülen ve etkisi tüm dünyayı saran, solunum yolu enfeksiyonuna neden olan korona virüs salgın hastalığı tüm dünyayı ekonomik ve finansal olarak olumsuz etkiledi.

A+A-

Resmi olarak ilk olarak Çin’in Wuhan bölgesinde, aralık 2019 ‘da görülen ve etkisi tüm dünyayı saran, solunum yolu enfeksiyonuna neden olan korona virüs salgın hastalığı tüm dünyayı ekonomik ve finansal olarak olumsuz etkiledi. Devlet, düzenlediği çeşitli yardım paketleri ile geliri düşük olan insanlar desteklenmeye çalışsa da işten çıkarımlar, ücretsiz izinler, süresiz kapatılan iş yerleri ödeme yapılması beklenmeye devam eden iş yeri kiraları ve ev kiraları bir çok insanı zor durumda bırakmıştır ve şu an sürece bakılırsa zor durumda bırakmaya da devam edecek gibi görünmektedir.
İşten çıkarımlar çıkarılan yasa gereği şimdilik yasak olsa da iş verenin mücbir sebeplerden dolayı çalışanını ücretsiz izne ayırmasına engel olmamaktadır. Uzmanların bu ve buna benzer yaşanan olumsuzluklar sebebi ile ilerleyen dönemler için görüşleri tüm dünyanın kıtlık seviyesine geleceği yönünde. Bu sebeple mevcut finansal durumunuzu iyi analiz etmeli ona göre hareket etmelisiniz.
Pandemi sebebi ile elektirik, su, doğalgaz gibi tüketim mallarına, temel gıda ürünlerine ciddi anlamda zam gelmiştir. Yine bu dönemde bir çok özel sektör gelir elde edemediği için yeni yılda personellerine zam yapamayacak konumdadır. Tüm bunları göz önünde bulundurarak gelir gider dengenize dikkat etmeli, gereksiz haracamalardan kaçınılmalı ve mümkünse para biriktirmeye çalışmalısınız. Son dönemlerde bir çok perkanede ve elekronik ticaret sitesinin alışverişi hızlandırmak için yaptığı kampanyalara kapılmamalı ve bütçenizi gerçekten ihtiyacınız olan özellikle temel gıda ve tüketim ürünlerine ayırmalısınız.
Gereksiz tüketimlerin yanı sıra uzun vadede ekstra borçlanmamaya da özen göstermelisiniz. Örneğin zaten kullandığınız ancak zaman zaman size sorun çıkaran bilgisayarınızı değiştirmek yerine tamir ettirmeyi tercih etmeli kullanabileceğiniz maksimum sürede kullanmaya devam etmelisiniz. Özellikle dövizin yerinde durmadığı, sürekli yukarı doğru ivme kazandığı şu dönemlerde yüksek fiyatlara teknoloji ürünlerinin satın alımı bütçenizi gereksiz yere olumsuz yönde etkileyecektir.

    Bankalara Borçlanmakta Nasıl Kaçınabiliriz?
Bankalar arası Kart Merkezi’nden yapılan güncel açıklamaya göre haziran ayı sonu itibari ile Pandemi’nin de etkisi ile Türkiye’de 71,9 milyon adet kredi kartı, 172,9 milyon adet ise banka kartı kullanıcısı bulunuyor. Bu verilere göre, bir önceki yılın haziran ayı ile kıyaslandığı zaman %6 kredi kart kullanıcısında %11’lik ise banka kartı kullanıcısında artış bulunmaktadır. İnsanların gelirlerinin düşmesi, işsiz kalmaları ya da ücretsiz izne ayrılmaları ve tüm bunların karşılığında bekleyen ödemelerşn devam etmesi durumu bir banka ile çalışma zorunluluğuna yönlendirmiştir. Devletin ertelemeli düşük faiz oranlı kullandırdığı krediler de vatandaş tarafından cazip görülmüş ve borçlanma devam etmiştir.
Eğer daha önce bu bahsettiğimiz yollardan hiç biri ile herhangi bir kredi kullanımı ya da kredi kartı kullanımı gerçekleştirmediyseniz avantajlısınız. Harcamalarınızı minimum da tutarak bu istikrarar devam edip bu zor günleri atlatabilirsiniz.
Ancak Pandemi dönemi öncesi ve Pandemi döneminde yukarda belirttiğimiz yollardan herhangi biriyle bankalarla çalışmaya başladıysanız gelirinizden ilgili ödeme tutarını her ay bankanız için ayırıp tekrar aynı yolla borçlanmaya girmemelisiniz. Eğer kredi ödüyorsanız taksitleri bitmeden tekrar kredi yolu ile borçlanmaya girmemeli eğer kredi kartı kullanarak bir borçlanma durumunuz söz konusu olduysa kredi kartınıza ekstre kesim tarihi ile son ödeme tarihi arasında ödeme yaptığınız zaman ödeme ekstra bir faize girmediyseniz ödeme yaptığınız tutar kadar kart limitiniz açılacaktır. Burada önemli olan açılan limiti tekrar kullanarak yeniden bir borçlanma içine girmemiş olmanız.
Bankaların Pandemi Döneminde Ki Son Durumları
Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) ‘nun haftalık paylaştığı bültene göre bankaların sektördeki kredi hazimleri geçtiğimiz haftalarda olduğu gibi bu hafta da büyüdü.    
Geçtiğimiz yıllara kıyasla Pandemi süreci sebebi ile devletin inşaat, turizm, otomobil gibi sektörleri hareketlendirmek için kredi faiz oranlarında ödeme ve ödeme koşullarında çeşitli düzenlemeler yapması ve bu düzenlemelere bankaları da dahil etmesi ile kredi hacimlerinde ciddi artış meydana gelmiştir.
Bu bilgilere sektörün kredi hacmi geçtiğimiz hafta 1 milyar 34 milyon Türk Lirası artarak 3 trilyon 576 milyar 735 milyon liraya yükselmiştir.
Pandemi Döneminde Devletin Finansal Yardımları Nelerdir?
Devlet bu dönemde Aile ve Çalışma Sosyal Hizmetler Bankanlığı aracılığı ile ‘’Pandemi Yardımı’’ adı altında 1000 Türk Lirası vatandaşlara yardımda bulundu.
E-devlet üzerinden Korona Virüs Pandemisi sebebi ile maddi olarak zor durumda kalan vatandaşlar Türkiye Cumhuriyeti Kimlik Numaralarının son hanelerine göre ödeme aldılar.
Faz faz ödeme yapılan vatandaşlar 3. Faz ödemelerini de almaya başladılar.
Bunlara ek olarak yine Pandemi sebebi ile ihtiyaç sahibi asker ailelerine de destek verildi. Yapılan sosyal yardımlarla ilgili detaylı bilgi veren Zehra Zümrüt Selçuk zorunlu askerlik hizmetinde bulunan, ihtiyaç sahibi er ve erbaşalrın ailelerine aylık 400 türk lirası olmak üzere 2 aylık periyortlarda 800 Türk Lirası destek verdiklerini açıkladı. 24 bin ihtiyaç sahibi ailenin hesabına toplamda 16,9 milyon Türk Lirası yatacağını belirtti.
Pandemi Yardımına Nasıl Başvuru Yapılır?
1000 Türk Lirası sosyal yardım başvurusunu 3 kolay adımda tamamlayabilirsiniz. E-Devlet sistemine giriş yaparak ilk Önce  Türkiye Cumhuriyeti Kimlik Numarası, isim, soyisim resmi ikamet adresi, doğum tarihi, medeni durumu,çocuk sayısı, telefon numarası, e-posta adresi, çalışma durumu, çalışıyorsa aylık toplam maaş, farklı bir sosyal yardım alıyor mu, kirada mı oturuyor ev sahibi mi? kirada oturuluyorsa aylık ödenen kira miktarı, aylık ödenen fatura miktarları, hane içinde yaşayan toplam kişi sayısı, hanenin toplam aylık geliri, banka hesabının olup olmadığı gibi bilgiler talep edilmektedir.
TC Kimlik Numaranızın son hanesine göre;
0- Pazartesi
2-Salı
4-Çarşamba
6-Perşembe
8- Cuma
günlerinde başvurularınızı yapabilirsiniz.
Hafta sonları ise herhangi bir kural olmadan herkes başvurusunu yapabilir.
Tüm bu işlemlerin ardından alt kısımda çıkan devam et butonuna basacaksınız. Açılan yeni sayfa da girdiğiniz bilgileri kontrol ettikten sonra işleminiz tamamlanıyor olacak. E-Devletten kontrol etmek isterseniz sosyal yardım başvuru sorgulama ekranından başvurunuzu sorgulayabilirsiniz. E-devlet üzerinden müracaatınızı gerçekleştirdikten sonra girdiğiniz bilgiler yetkililer tarafından araştırılmaya başlanacaktır. Uygun bulunduğu taktşrde 1000 Türk lirası olarak hesabınıza yatırılacaktır.
Pandemi Yardımından Kimler Yararlanabilir?
Aile ve Çalışma Sosyal Hizmetler Bakanlığı yardımları en doğru şekilde doğru kişilere ulaştırmak için yasa kapsamında belirli kriterler koymaktadır
Bu kriterler 2022 ve 3294 sayılı kanunla yasalaştırılmış ve böylelikle gerçek ihtiyaç sahiplerinin hakları koruma altına alınmıştır. 
Yasayı kapsayan kişilerle ilgili detaylı bilgi bakan Zehra Zümrüt Selçuk tarafından açıklanmıştır. 
Ayrıca Aile ve Çalışma Sosyal Hizmetler Bakanlığı yardım parası için değerlendirme yapılırken kişi bazlı değil hane bazlı değerlendirmeye alınacak ve bir haneden yalnız bir kişi yararlanabiliyor olacak. Buna ek olarak Kanunda özel olarak belirtilen kamu işçileri, memurlar, emekliler İşkur işsizlik ödeneğinden faydalananlar ve İşkur kısa çalışma ödeneğinden faydalanabilen kişiler de yardımdan yararlanan vatandaşlar arasında bulunmaktadır. Pandemi Sosyal yardımının 1. Ve 2. Fazından yararlanabilen bu vatandaşlar 3. Faz’dan da yararlanabiliyor olacak. İlerleyen dönemlerde yeni alınan önlemlerle yeni devlet desteklerinin olabileceğinin sinyalini veren bakan Selçuk vatandaşlara maksimum destek vermek için çalışmalarının devam ettiğini belirtti. 

Yönetici
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.