1. HABERLER

  2. Koronavirüs Döneminde Karavan Satışlarında Patlama
Koronavirüs Döneminde Karavan Satışlarında Patlama

Koronavirüs Döneminde Karavan Satışlarında Patlama

2020’nin başında ortaya çıkan ve Mart ayında ülkemizde görülmeye başlanan korona virüs salgını yaşamımızın birçok farklı alanında değişikliklerin yaşanmasına sebep oluyor.

A+A-

2020’nin başında ortaya çıkan ve Mart ayında ülkemizde görülmeye başlanan korona virüs salgını yaşamımızın birçok farklı alanında değişikliklerin yaşanmasına sebep oluyor. Virüs öncesinde popüler olan birçok eylem artık yapılması mümkün olmadı için değiştirilmiş durumda. Virüs insanların tatil alışkanlıklarında da çok ciddi değişiklikler yaşanmasına sebep oldu. 
Her yıl kısa süreli de olsa tatile çıkmayı isteyen ve pandemi döneminde otellere gitmeyi tercih etmeyen kişiler tercihini karavanlardan yana kullanmaya başladı. Çok sayıda insan hijyen kurallarının sağlanamaması sebebiyle otellere gitmeyip kendilerine bir karavan satın alıyor. Yakınlarındaki insanların karavan aldığını gören kişiler de kısa süreli bir araştırma sonrasında aynı kararı alıyorlar. Bu durum satışların adeta patlamasına sebep oldu. 
Korona virüs salgını sebebiyle pandemi sürecine girilmesinin ardından insanlar karavan siparişleri vermeye başladılar. 2020 Mayıs ayında yoğunlaşan siparişler yaz ayında ciddi bir patlama yaşadı. Ancak yaz bitmesine rağmen insanların karavan siparişleri son bulmuyor. 2021 senesinde de virüsün etkilerinin devam edeceğini düşünen kişiler karavan satın alarak daha güvenli bir tatil yapmayı amaçlıyorlar. 


Özellikle Ankara ve İstanbul gibi büyük kentlerden karavan talebi çok daha fazla geliyor. İnsanlar satın aldıkları karavanlarla yakın bölgelerdeki kamp alanlarına giderek burada huzurlu bir tatil yapmayı amaçlıyorlar. İstanbul çevresinde kamp alanı olarak tercih edilebilecek çok sayıda bölge bulunuyor. Bu bölgeler son dönemde karavan sahiplerinin en gözde mekânları. 
Üreticiler de karavan siparişleri konusunda zorlandıklarını dile getirdiler. Sakarya’da yaşayan ve burada karavan satışı gerçekleştirerek hayatına devam eden Ebru Yetim pandemi sebebiyle insanların otellere gitmeye çekindiğini ve otel odaları yerine karavanları tercih etmeye başladığını dile getirdi. Ebru Yetim üretici firmaların ancak 1 sene sonrası için sipariş alabilecek durumda olduğunu da sözlerine ekledi. 

Hobiydi İşe Dönüştü
Sakarya’da karavan malzemelerinin satışını gerçekleştiren bir mağazaya sahip olan Ebru Yetim kendilerinin bir hobi olarak bu işe başladığını duyurdu. Geçmiş dönemlerde turlar ve uçak ile yolculuk yaparak tatillerini değerlendirdiklerini dile getiren Yetim, bu durumun kendileri için uygun olmaması sebebiyle farklı bir arayışa girdiklerini ve bu şekilde Avrupa’da son derece yaygın olan karavan kültürüne giriş yaptıklarını anlattı. 
Ebru Yetim, “Bizim karavan hobimiz 10 senedir devam ediyor. Birtakım kişiler ve olaylar sonrasında bizim işimiz halini aldı. Biz gezmeyi çok seven bir aileyiz. Daha öncesinde turlar ve uçaklarla gezilere gittik ancak bize çok uygun olmadığına karar verdik. Alternatif tatil arayışına girmemizin ardından karavanlara yönelmeye başladık. Araştırmalarımızı gerçekleştirdikten sonra bir karavan kiralayarak Avrupa’da tatil yapmaya başladık. Böyle bir tatili tecrübe ettikten sonra bizim için en doğrusunun bu olduğuna karar verip karavan siparişimizi verdik. O günden bu zamana kadar da karavancıyız.” açıklamasında bulundu. 

5ecf95e6d3806c238874dd93.jpg
“Pandemi Döneminde Talep %100 Arttı Diyebiliriz”
İnsanların virüse karşı temizliğinden şüphe edilen otel odaları yerine karavanları tercih ettiğini dile getiren Ebru Yetim, “İnsanlar artık alternatif bir tatil olarak karavanları tercih etmeye başladı. Sosyal medyada yapılan paylaşımların insanlar üzerinde bu hevesin uyandırılmasında payı oldukça büyük. Pandemi ile birlikte insanlar sürekli olarak kullandıkları otel odalarından uzaklaşarak karavanları tercih etmeye başladı. İnsanlar için karavan ile tatil artık çok cazip bir seçenek olsa da üreticiler en az 1 yıl sonrası için sipariş alabiliyorlar. Pandemi ile birlikte karavanlara olan talep %100 arttı diyebiliriz.” şeklinde konuştu. 

“Herkese Tavsiye Ediyorum”
Ailesini de yanına alarak İstanbul’dan yola çıkan ve Sakarya’daki Poyrazlar Gölü kenarında yer alan kamp alanına gelen Tolga Ertekin de gerçekleştirdiği tatil hakkında açıklamalarda bulundu. “ Karavan gerçekten de bir trend içerisindeydi. Pandemi bu sürecin hızlanmasına sebep oldu. Bizler doğa ile iç içe olmayı çok seviyoruz. Bu süreçte de karavan hayatı ile iç içe olmaktan dolayı son derece mutluyuz. Herkese tavsiye ediyoruz” diye konuştu. 

Karavan Almayı Düşünenler İçin Seçenekler Neler?
Siz de karavanla tatil yapmayı düşünüyorsanız ilk etapta belirli bir harcama yapmanız gerekiyor. Karavanların fiyatları 2020 sonbahar itibariyle 100.000 TL ile 300.000 TL arasında değişiyor. Tabi ki tercih edilen lüks seviyesi ile bu miktarı çok daha yukarı çekmek mümkün. 

Temel olarak iki farklı karavan türü yer alıyor. Bunlardan ilki çekme karavanlar. Çekme karavanlar insanların gözünde bir klasik olarak görülüyor. Özellikle karavan kullanımına yeni başlayacak olan kişiler için iyi bir seçenek olabilir. Bu karavanlarda araç ve yaşam alanı birbirinden ayrı bir durumda. Aracınızın arkasına karavanınızı bağlayarak gideceğiniz bölgelere seyahat ediyorsunuz. 
İkinci seçenek ise motokaravan olarak isimlendirilen yaşam alanı ve aracın bir olduğu karavanlar. Bu karavanların birçok kişinin hayalini süslediğini söyleyebiliriz. Bu karavanları hazır olarak almayacaksanız ve kendinize yeni bir karavan yaptırmak istiyorsanız aracı satın almanız gerekiyor. Satın alacağınız aracın fiyatını siz seçeceksiniz. Çok lük bir araç da tercih edebilirsiniz.

Çekme Karavan İle Motokaravan Arasında Nasıl Karar Verilebilir?
Çekme karavanlar ve motokaravanlar arasında belirli avantaj ve dezavantajlar bulunuyor. Karavan almaya karar verdiyseniz bu etmenleri göz önünde bulundurmanız gerekli. Avantaj ve dezavantajları inceledikten sonra size en uygun karavan modelini seçip hayalinizdeki karavan tatiline başlayabilirsiniz. Tabi ki bu yoğunlukta karavanın üretimi biraz zaman alacak. 
    • Çekme karavanların fiyatları motorlu karavanlara göre her zaman daha ekonomik seviyelerdedir. 
    • Çekme karavan ile seyahat ettiğinizde gidilen bölgede gezmek çok daha kolay oluyor. Karavanı araçtan ayırıp araç ile gidilen şehir ya da bölge gezilebilir. 
    • Çekme karavan kullanmayı düşünüyorsanız B sınıfı ehliyet yeterli değil. BE sınıfı ehliyete sahip olmanız gerekiyor. Eper motokaravan tercih ederseniz bu araçları B sınıf ehliyetle de kullanabiliyorsunuz. 
    • Motokaravanlar ile yapılan yolculuklar her zaman daha güvenli görülür. Motokaravan tercihlerinde güvenlik önlemleri motora bağlanarak alınabildiğinden çok daha güçlü olabilmektedir. 
    • Hazır motokaravan almayıp aracınızı motokaravana dönüştürmek isterseniz eğer araç 5 yaşından daha küçükse ekstra ÖTV ödemeniz gerekli. ÖTV miktarının yükseldiği bu dönemde ekstra ÖTV sorun yaratabilir. Ancak çekme karavanlarda böyle bir problem yer almıyor. 
    • Çekme karavanların kullanımı motokaravanlara göre çok daha zor kabul edilir. Römork gibi araçtan ayrı bir kısım olduğundan kontrolü daha zor olacaktır. 
    • Çekme karavanlar için ekstra bir vergi ödemek zorunda olmazsınız. Ancak motokaravanlar için düzenlenmiş olan bir vergi söz konusudur. 
    • Dolu ağırlığı 750 kg’dan daha az olan çekme karavanları tercih ederseniz ruhsat almanıza ihtiyaç olmaz. Motokaravanlarda ise ağırlığa bakılmaksınız ruhsat almak şarttır. 
    • Aynı ebatlara sahip olan çekme karavan ile motokaravan karşılaştırıldığında çekme karavanlardaki alan daha büyük olacaktır. Alan tamamen yaşam alanı olarak kullanıldığından eşyaları koymak için daha büyük bir yere sahip olunacaktır.
Yukarıda bahsedilen avantaj ve dezavantajları iyi bir şekilde analiz ederek siz de karavan sahibi olabilirsiniz. Karavan satın almadan önce sizlere kiralama yöntemini tercih etmenizi öneriyoruz. Tatillerinizde sırasıyla çekme karavan ve motokaravan kiralarsanız bu avantaj ve dezavantajları bizzat yaşayarak hangisinin sizin için uygun olduğuna karar verebilirsiniz.

Yönetici
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.