1. HABERLER

  2. EKONOMİ

  3. Hisse Senedi Almak İçin Ne Kadar Param Olmalı?
Kredi Kartı Tüm Hata Kodları ve Çözümleri

Kredi Kartı Tüm Hata Kodları ve Çözümleri

"Kredi Kartı" Bankalar tarafından tüketicilere sunulan, bilinçli kullanıldığında hayatı kolaylaştıran ürüne kredi kartı denilmektedir. Kredi kartı kullanımında dikkat edilmesi gereken pek çok husus bulunmaktadır.

A+A-

Kredi kartı kullanılırken dikkatsizlik yapılırsa, tüketici altından kalkamayacağı borçlarla karşılaşabilir. Günümüzde en çok kullanılan banka ürünlerinden olan kredi kartları neredeyse her vatandaşın cebine girmiş durumdadır.

Tüketicilerin büyük çoğunluğu alışverişlerini kredi kartları ile yapmaktadır. Alışverişlerde taksit, bir sonraki ayda ödeme imkanı sunan kredi kartları, hayatı kolaylaştırmaktadır. Kredi kartının sunmuş olduğu avantajların başında taksitlendirme gelmektedir. Taksitlendirme tüketicinin ödemelerde zorluk yaşamasını engellemektedir. Söz konusu taksitlendirme satıcı tarafından yapılmasının yanında, bankalar tarafından da yapılmaktadır. Kredi kartları, dönem sonunda bankadan toplu ödeme aldıkları için özellikle satıcılara büyük avantajlar sağlamaktadır.

Pos Makinesi Almakla İş Bitmiyor

İş yeri sahipleri banka başvurusu ile pos makinesi talep etmekte ve kredi kartı ile satışlara başlamaktadır. Bankalar gerekli olan takiplerin yapılmasının ardından, pos makinesi verilmesine karar vermektedir. Olumlu kararların ardından pos makineleri kurulur ve satıcılar kredi kartı satışlarına başlamış olurlar. Pos cihazının kurulumunun ardından, satış esnasında bir takım sorunlar yaşanabilmektedir. Sorunlar kimi zaman müşterilerden, kimi zamansa bankalardan kaynaklanmaktadır.

Söz konusu hataların, her birinin ayrı ayrı kodları bulunmaktadır. Hata kodları, hatanın ne olduğunu bildirmektedir. Alışverişlerde hem satıcıların, hem de tüketicilerin bilinçli olması adına, bu kodların açılımlarını bilmeleri gerekmektedir. En çok karşılaşılan hata kodlarının başında “09 hata kodu” gelmektedir. Hata kodlarını bilmek, kart hatalarına müdahaleyi hızlandırmaktadır.

Sık Karşılaşılan Hata Kodları

Hata kodlarında “09” hemen hemen herkesin aşina olduğu bir rakamdır. Pos cihazı “09 hata kodu” verdiğinde, kart yenilenmiş anlamına gelmektedir. Kart yenilenmesine rağmen, müşteri eski kart ile işlem yapmaya çalışmaktadır. Bu sorun müşteriden kaynaklanmaktadır. Kredi kartı kaybolduğunda banka aracılığı ile iptal talebi yapılmakta, ardından ise yeni kart başvuru gerçekleşmektedir. “09 hata kodu” böyle durumlarda kendini göstermektedir. Banka tarafından yeni kart gönderilirken, mevcut kart iptal edilmektedir. Buradaki amaç; kartın kötü niyetli kişilerce kullanılmasını engellemektedir.

Hata kodlarında; “0” provizyon verildi, “1” banka ile iletişime geçilmeli, “3” geçersiz üye işyeri, “4” onaylanmayan işlem, “5” banka tarafından onay verilmediği için banka ile iletişime geçilmeli, “8” kimlik kontrolü yapılmalı, “11” VIP işlem için provizyon verildi, “12” işlemin geçersiz olduğu ve karşı banka sistemlerinin kapalı olduğu veya cevap vermediği, “13” işlem tutarının geçersiz olduğu, “14” kart numarasının geçersiz olduğu, “15” kartı veren bankanın tanımsız olduğu, “33” vade sonu geçen kart, “34” sahtekarlık şüphesi, “38” şifre hatası, “41” kartın kayıp olduğu, “43” kartın çalıntı olduğu, “51” bakiye yetersiz olduğu için banka tarafından onay verilmedi, “54” vade sonu geçen kart yani kartın son kullanım tarihinin dolduğu ya da hatalı olduğu, “56” kartın tanımlı olmadığı, “57” kart mail order sistemine kapalı veya borçlar nedeni ile bloke edildi, “58” işlem tipi kullanılan terminale kapalı, “”59” sahtekarlık şüphesi, “61” para çekme tutar limiti aşıldı, “63” güvenlik ihlal edildi, “75” şifre deneme sayısı aşıldı, “76” keysenkronizasyon hatası,”82” kartın güvenlik kodunun hatalı olduğu, “90” gün sonu devam ediyor, “91” bankanın hizmet dışı olduğu, “92” bilinmeyen hata, “96” sistem arızası, “99” son kullanım süresi dolmuş veya sahte kart numarası anlamına gelmektedir.

Kredi kartı işlemlerinde her hatanın bir anlamı ve çözümü bulunmaktadır. Sorunun çözümü noktasında hata kodunun bilinmesi atılacak olan ilk adımdır.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.