1. HABERLER

  2. SAĞLIK

  3. Kangren Nedir? Belirtileri Nelerdir? Kuru Kangren, Yaş Kangren ve Gazlı Kangren
Kangren Nedir? Belirtileri Nelerdir? Kuru Kangren, Yaş Kangren ve Gazlı Kangren

Kangren Nedir? Belirtileri Nelerdir? Kuru Kangren, Yaş Kangren ve Gazlı Kangren

Kangren kelimesini duymak bile insanların ürkmesine neden olabilmektedir. Çünkü kangren insan vücudunun uzuvlarını tehdit eden bir hastalıktır. Kuru Kangren, Yaş Kangren ve Gazlı Kangren hakkında merak edilenler haber detayında...

A+A-

Uzuv kaybı yaşama düşüncesi ise doğal olarak herkesi tedirgin etmeye yetmektedir. Kangren hastalığının birçok sebebi bulunmaktadır. Bu sebepleri Kuru Kangren, Yaş Kangren ve Gazlı Kangren olarak 3 ana başlık altına inceleyip mercek altına almak mümkündür. Bu başlıkları incelemeden önce bilmeyenler için kangren nedir sorusunun bilimsel yanıtını verelim.

Kangren Nedir?

Atardamarların herhangi bir nedenden ötürü tıkanması ve işlevini yerine getirememesi sonucunda beslenemeyen dokuların fonksiyonlarını yitirmesi durumudur. Kangren insan hayatını tehdit eden ve hemen müdahale edilmesi gereken çok ciddi bir sorundur.

Az öncede sözünü ettiğimiz gibi kangren 3 ana başlık altında ele alınmaktadır. Ortaya çıkan belirtilere göre Kuru, Yaş veya Gazlı Kangren olup olmadığı belirlenmektedir.

Kuru Kangren

Kuru Kangrenin Nedenleri Nelerdir?

Kuru kangrenin ortaya çıkma sebebi atardamarlarda meydana gelen tıkanıklıktır.

Kuru Kangrenin Belirtileri Nelerdir?

Atardamar tıkandığında kangren olan bölge canlılığını hızla yitirmektedir. Atılma çizgisi ya da demarkasyon hattı olarak adlandırılan belirgin bir çizgi kangren olan bölgeyi diğer bölgelerden ayırmaktadır. Kuru kangrende, kangren olan alanın rengi ise simsiyahtır. Bu alan kuruluğu ile de dikkat çekmektedir. Kuru kangren tehlike bakımından ele alındığında çok daha az tehlikeli olduğu söylenebilmektedir. Kangrenli bölgede enfeksiyon oluşmaması hastalığın yayılma ihtimalini de oldukça azaltmaktadır.

Yaş Kangren

Yaş Kangrenin Sebepleri Nelerdir?

Doğru şekilde beslenemeyen dokularda oluşan bozulmalar, sıyrık ve benzeri yollarla mikrop kaptığında ortaya Yaş Kangren çıkmaktadır. Yaş kangrenin meydana gelmesinin bir diğer önemli nedeni ise Kuru kangrenin enfeksiyonunun etkili olmasıdır.

Yaş Kangrenin Belirtileri Nelerdir?

Yaş kangrende su dolu kesecikler, kızarıklık ve şişme gibi problemler sıklıkla gözlemlenmektedir. Yaş kangren olan uzvun sağlam olarak nitelendirilebilen kısımları dahi şişmeye başlamaktadır. Bu şişlikler zamanla kızarmakta ve ortaya su kesecikleri çıkmaktadır. Yaş kangrende zararlı maddeler kana karışırsa kişinin sağlığı hızlı bir şekilde kötüleşebilmektedir.

Yaş Kangren En Çok Kimlerde Görülür?

Yaş kangrenin en fazla görüldüğü kişiler arasında şeker hastaları ilk sıralarda yer almaktadır. Şeker hastalığı bilindiği üzere damar yollarının bozulmasına sebep olmaktadır. Bozulan damarlar yaş kangrenin oluşmasına zemin hazırlamakta ve mikrop kapılması ile birlikte yaş kangren hızla kendisini göstermektedir.

Gazlı Kangren

Gazlı Kangrenin Belirtileri Nelerdir?

Uyuşukluk hissi baş göstermektedir. Cilt renginde ise gözle görülür büyük değişiklikler olmaktadır. Hipotansiyon, baş dönmesi, ateşlenme, baş dönmesi ve boğazdan gelen kötü kokulu akıntı gibi çok sayıda belirtisi bulunmaktadır.

Gazlı Kangrenin Oluşmasındaki Faktörler Nelerdir?

Gazlı kangren şeker ve damar hastalarında daha sık görülmektedir. Kemik kırıkları yine gazlı kangren oluşumuna yol açan etkenlerden birisidir. Sigara gibi sağlığa zararlı maddelerin yol açmış olduğu hastalıklar ve soğuk sebebi ile donan dokular gazlı kangrene sebebiyet verebilmektedir.

Kangrene Sebep Olan Durumlar Nelerdir?

1: Atardamarlardaki bozukluklar kangrene neden olabilmektedir. Şeker hastaları bu nedenle kangren problemi ile daha sık karşı karşıya kalabilmektedir. Çünkü şeker hastalığı atardamarların tıkanmasına neden olan bir rahatsızlıktır. Bu tarz tıkanıklar ise genelde ayak parmaklarında kendisini göstermektedir.

2: Emboli (Pıhtı), kangren oluşmasına neden olabilmektedir. Bir pıhtı herhangi bir atardamarı tıkaya bilmekte ve damarın beslemesi gereken dokunun zayıflayıp kangrene dönüşmesine sebep olabilmektedir.

3: Damar sertliği söz konusu ise ve bu bölgede bir pıhtı meydana gelirse yine kangren olma olasılığı ortaya çıkmaktadır. Bu durumun bacakta oluştuğunu farz edersek eğer, bacağın hareket ettirilememesi, morarma ve bacağın altında bulunan damarlardan nabzın hissedilememesi gibi belirtiler görülecektir.

4: Darbeler sebebi ile ya da kemiklerin kırılmasından dolayı damarlarda sıkışma meydana gelebilmektedir. Bu durum uzvun kangren olmasına sebebiyet vermektedir.

5: Akut apandisit sonucunda apandisitte kangren görülebilmektedir. Bağırsak düğümlenmesi gibi sorunlarda kangren oluşumuna zemin hazırlamaktadır.

6: Çavdar ekmeği tüketenlerde Ergot kangreni ortaya çıkabilmektedir. Burun, parmaklar ve erkeklik uzvunu beslemekte olan atardamarlarda oluşan spazma kangren oluşumunu tetiklemektedir.

7: Soğuk yüzünden oluşan donuklar yine kangrene sebep veren etkenlerden arasında yer almaktadır. Aşırı soğuk hücrelerin zarar görmesine sebep olmakta ve kan dolaşımını engelleyen bir ödem ortaya çıkmaktadır. Bu ödeme maruz kalan kişi aşırı bir yanma hissi yaşamaktadır.

8: İatrojenik kangrenler ise genelde sağlık personelinin yaptığı hatalardan dolayı görülmektedir. Kırılmış bir kolun yanlış bir şekilde alçıya alınması gibi sebepler kangrene neden olabilmektedir.

9: Sigara içen erkeklerde sıkça görülen Buerger hastalığı, kangrene yol açan ciddi bir rahatsızlıktır.

Kangrene sebep olan çok sayıda durum bulunmaktadır. Oluşan belirtilere göre kangrenin türü belirlenmekte ve gereken tıbbi müdahale uygulanmaktadır. Kangrenin tedavisi kökenlerine göre değişiklik göstermektedir. Enfeksiyon nedeni ile oluşan kangrenlerde antibiyotiklerden yararlanılırken, iltihap olarak kendisini gösteren kangren türlerinde ise serum kullanılmaktadır. Kangren tedavisinde kangrene sebep olan nedenler ele alınmakta ve bu nedenlere göre hareket edilip doğru tedavi şekli belirlenip uygulanmaktadır.
 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.