1. HABERLER

  2. EKONOMİ

  3. Kamu Borcu Olan Vatandaşları İlgilendiren Gelişme: Yapılandırma İçin Son 10 Gün
Kamu Borcu Olan Vatandaşları İlgilendiren Gelişme: Yapılandırma İçin Son 10 Gün

Kamu Borcu Olan Vatandaşları İlgilendiren Gelişme: Yapılandırma İçin Son 10 Gün

Kamu kuruluşlarına borcu olan Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının mevcut borçları ile ilgili yapılan yapılandırma başvuruları son hız devam ediyor.

A+A-

Kamu kuruluşlarına borcu olan Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının mevcut borçları ile ilgili yapılan yapılandırma başvuruları son hız devam ediyor. Resmi Gazete tarafından 9 Haziran 2021 tarihinden yayımlanmış ve yürürlüğe girmiş kanun çerçevesinde kamu kuruluşlarına borcu olan vatandaşlar 21 Ağustos 2021 tarihine kadar kamu borçlarını yapılandırmak için başvuru yapabilecek.

Kamu Borçlarını Peşin Ödeyen Vatandaşlar Daha Avantajlı Olacak

Kamu kuruluşlarına borcu olan vatandaşlar 18 takside kadar başvuru esnasında ödeme seçeneğini belirleyebilecek. 30 Eylül 2021 tarihine kadar borçların ilk ödemesi yapılabilecek. Kalan borç ödemeleri ise takip eden ay ile birlikte 2’şer aylık ödeme dönemleri halinde ödenebilecek. Bununla birlikte kamu borçlarını ödeme esnasında nakit ödeme seçeneğini seçen borçlu vatandaşlar diğer borçlulardan daha avantajlı olacak. Kamu borçlarının tamamı 30 Eylül 2021 tarihine kadar ödenmesi durumunda kamu borçlarına herhangi bir katsayı uygulanmayacak. Başvurular son gün olan 31 Ağustos 2021 tarihine kadar yapılabilecek. Kamu kuruluşlarına borcu olan vatandaşlar e devlet platformu üzerinden Gelir İdaresi Başkanlığı resmî web sitesi üzerinden kullanıcı adı bilgisi ve şifre bilgisi ile kolay bir şekilde başvuru yapabilecek. E devlet aracılığı ile İnteraktif Vergi Dairesi platformuna girilecek ve bağlı bulunan vergi dairesine posta yolu ile ya da şahsi olarak ve hatta diğer şehirlerdeki vergi daireleri aracılığı ile başvuru yapılabilecek.

Kamu kuruluşu borcu yapılandırılacak olan kişilerin katkı kredisi borçları, sigorta prim borçları, işsizlik sigortası prim borçları ve trafik cezaları gibi borçlar ve daha fazlası 31 Ağustos 2021 tarihine kadar e devlet başta olmak üzere birçok kanaldan yapılabilecek.

Kredi Borçları ve Prim Borçları Yapılandırılabilecek

Ülkemizdeki yasalara göre Nisan ve öncesi borç ödeme dönemlerine ait olan ve hala ödenmeyen, ödeme tarihleri geçen KYK borçlarında yapılandırma beklenmekte. Nisan ayından önce ve sonra oluşturulan dönemlerdeki sigorta prim borçları, işsizlik sigortası prim borçları, genel sağlık sigortası prim borçları ve trafik cezaları gibi daha birçok kamu borçları taksitler halinde ya da peşin olarak ödenebilecek. Kendi adına borç olup olmadığını öğrenmek isteyen vatandaşlar e devlet platformu aracılığı ile kamu borçlarının olup olmadığını öğrenebilecek. Vatandaşlar yükümlü olduğu kamu borçlarını dilediği şekilde ödeme imkanına sahip olacak. Ancak vatandaşların son başvuru ve ödeme tarihlerini geçirmemesi gerekiyor.

Kamu Borcu Olan Vatandaşlara Rahatlayacak

Son birkaç yıldır birçok vatandaş ekonomik olarak kötü durumdaydı. Özellikle enflasyon ve işsizlik oranının artması ile birlikte birçok kişinin başta kamu kurum ve kuruluşlarına karşı borcu artmıştı. Özellikle 1.5 yıldır etkisini gösteren korona virüs pandemisi vatandaşların oldukça zor durumda kalmasına neden olmuştu. Hal böyle olunca kamu kurumlarına karşı borcu olan vatandaşlar hükumet kanadından gelecek borç yapılandırma haberlerini bekliyordu. Haziran itibariyle başlayan yapılandırma başvuruları sayesinde birçok kişi oldukça rahatlamıştı. Kamu kurum ve kuruluşları tarafından borç yükümlülüğü olan vatandaşlar peşin ödeme ile yapılandırma imkanından 18 taksitle ödeme imkanına kadar pek çok imkan ile kamu kurum ve kuruluşları borçları ödenebilecek.

Başvurular Birçok Kanaldan Yapılabilecek

Kamu borçlarını ödemek isteyen kişiler için birçok kanaldan borç ödeme imkanı sunuluyor. Kamu borcu olan kişilerin tercihlerine göre isteyenler kendi şehirlerindeki vergi dairelerine şahsi olarak borç yapılandırması yapabilecekleri gibi dileyen e devlet platformu aracılığı ile de başvuru yapabilecek. E devlet platformu üzerinden başvuru yapmak isteyen kişiler e devlet bilgilerini kullanarak İnteraktif Vergi Dairesi aracılığı ile borç yapılandırmalarını yapabilecek.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.