1. HABERLER

  2. EKONOMİ

  3. Emeklilere Müjde Haber Geldi!
Emeklilere Müjde Haber Geldi!

Emeklilere Müjde Haber Geldi!

Son 2 yıldır emeklilerin büyük bir bölümü mali olarak zorluk çekmekteydi. Pandemi ile birlikte emeklilerin yaşadığı bu problem daha ileri bir boyuta uğrayarak emekli maaşlarına zammın kaçınılmaz olduğunu göstermişti. Emeklilerin beklediği müjdeli haber is

A+A-

Emekli Maaşına Yüzde 25 Zam Yolda

Son 2 yıldır emeklilerin büyük bir bölümü mali olarak zorluk çekmekteydi. Pandemi ile birlikte emeklilerin yaşadığı bu problem daha ileri bir boyuta uğrayarak emekli maaşlarına zammın kaçınılmaz olduğunu göstermişti. Emeklilerin beklediği müjdeli haber ise Recep Tayyip Erdoğan tarafından geldi.

Hükumet kanalından açıklama geldi. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin yaptığı son açıklamalar ile birlikte bütün memurlar 3600 ek gösterge haberini merakla bekliyordu. 3600 ek gösterge yürürlüğe girdiği takdirde memur maaşları ve emekli maaşları %20 ila %25 oranında artış gösterecek. Bununla birlikte 30 yıl boyunca aktif olarak çalışan polis memurları ve emeklilerin ikramiyelerindeki fark toplam 34 bin TL’ye çıkacak.

3600 ek gösterge haberi milyonlarca çalışan ve emekliyi ilgilendiren bir haberdi. Son olarak Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından 2018 yılında dile getirilen 3600 ek gösterge haberi bir kez daha gündeme oturdu. 2018 yılının Mayıs ayında bu konu üzerine açıklama yapan Recep Tayyip Erdoğan öğretmen, hemşire ve polis gibi birçok kamu çalışanının ek göstergesinin 3 bin 600 çıktığını ifade etmişti. Ancak bu açıklama esnasında yalnızca 4 yıllık lisans bölümü memurlara mı yoksa tüm memurlara mı geçerli olacağı belirtilmemişti.

Siyasilere Göre Tüm Çalışanlar 3600 Ek Göstergeden Faydalanmalı

Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından yapılan açıklamalar neticesinde 3600 ek gösterge için söz konusu meslek gruplarında yalnızca lisans bölümü mezunu olan kamu çalışanlarının faydalanacağı anlaşılmıştı. Hükumet kanalına göre geçmişte ilkokul, ortaokul, lise ve Önlisans bölümlerinden mezun olan ve bu şekilde emekli olan kişilerin 3600 ek göstergeden faydalanabilmeleri diğer kamu personellerine karşı haksızlık olacağı ve karışıklığa neden olacağını belirtilmişti. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından yapılan açıklamalar neticesinde herhangi bir eğitim kısıtlamamasının olmaması gerektiğini ve bütün kamu çalışanlarının bu 3600 ek gösterge uygulamasından faydalanması gerektiğini ifade etti. Yani kısaca hükumet bakanlıkları ile cumhurbaşkanlığı arasında bir uyuşmazlık söz konusu olsa da son durumda 3600 ek gösterge gelmesi halinde bütün çalışanların faydalanabileceği düşünülüyor.

Emekli Maaşlarında %22 İla %25 Oranında Zam Yapılacak

3000 ek göstergeye tabi olan polis ve öğretmen gibi kamu personeli kişiler 4 yıllık lisans bölümü mezunu olan kişiler ya da 4 yıllık imam hatip mezunu olan kişilerdir. Bununla birlikte hemşireler ve 4 yıllık mezun olan imamlar da 2200 ek göstergeye tabiler. 30 yıllık aktif çalışma sürecini tamamlayan ve 3000 ek göstergeye tabi olan kişiler 4 bin 150 Türk Lirası, 1 yıllık hizmet eden kişilerin ikramiyeleri 5 bin 132 Türk Lirası ve 4 bin 989 Türk Lirası olmakta. Eğer 3600 ek gösterge hayata geçerse 30 yıllık çalışma süresinden sonra polis ve öğretmen gibi kamu personelleri ve 4 yıllık imam hatiplerin emekli maaşları %22 oranında bir artış (943 Türk Lirası) göstererek 5 bin 213 Türk Lirası ve yıllık ikramiye ödemeleri 6 bin 265 Türk Lirası’na yükselecek. Bununla birlikte kapsam dışında olan imam hatip mezunları ve hemşirelerin emekli maaşları %25,6 oranında (1063 Türk Lirası) artış göstererek diğer kamu personellerinin maaşları ile dengelenecek.

3600 ek gösterge yıllardan beri hem çalışan hem de emekli olan vatandaşlar tarafından dört gözle beklenen bir haberdi. Birçok vatandaş 3600 ek gösterge ile maaşlarının artması halinde ekonomik olarak daha çok rahatlamayı ve bununla birlikte mali tablosunu eski haline getirmeyi planlıyor. Kararın ne zaman alınacağı bilinmiyor.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.