1. HABERLER

  2. Bayburt Kehribarına Çin Talip Oldu!
Bayburt Kehribarına Çin Talip Oldu!

Bayburt Kehribarına Çin Talip Oldu!

Fiyatı neredeyse altınla yarışan Bayburt Kehribarı Çin’den büyük ilgi görüyor. Yıllardır köylüler tarafından çıra zannedilerek yakılan bu kehribarın aslında son derece değerli olduğu ortaya çıktı.

A+A-

Görüşmeler için Çin’den gelen ekip Çin’e göndermek üzere örnekler aldı. Maden sahası olabilecek bölgeleri de inceleyen Çinli şirket ekipleri duruma göre yatırım yapabileceklerini belirtirken köylüler yıllardır değer vermeyip yaktıkları bu ürünün bu derece ilgi görmesine şaşırdıklarını belirttiler. Bayburt’a bağlı Aydıncık köyünde 2018 yılında keşfedilen doğalBayburt Kehribarı ilk olarak Çinli takı firması olan Hurou Sanayi Grubu tarafından ilgi gördü. Firma yetkilileri yapılacak tahliller sonrasında ve rezerv durumunun incelenmesinin ardından yatırım yapıp yapamayacaklarını belirteceklerini söyleyerek ülkemizde son derece ciddi bir yatırım yapılabileceğini açıkladı. Şimdiden bir ön anlaşma şeklinde arazi de bulunan rezerv alanın ruhsat sahibi ile ihracat için ön bir anlaşma yapılması da durumun olumlu olacağını şimdiden gösterir nitelikte.

Ayrıca Budizm üzerinde kutsal bir etkisi olan kehribar şirket için son derece önemli bir yere sahip olması da ihracatın son derece büyük meblağlarda yapılacağının şimdiden habercisi gibi görülmekte. Dünya üzerinde çıkarılan kehribar rezervinin %75’inin Çin’e gönderildiği düşünülünce bu duruma daha da önem kazandırmakta. Şirket yetkilisi Shaorezerv hakkında son 2 yıl içerisinde bulunan en büyük rezervlerden biri olabileceğini belirterek ihracat rakamlarının ülkemiz açısından ne derece olumlu olacağının şimdiden bir ön mesajını verdi diyebiliriz.

İhracatın Faydaları Nelerdir?

İhracat ülkemiz açısından son derece olumlu bir etki bırakır. Bu etkilerin en başında ülkemizde döviz girmesi yer almaktadır. Ülkemizin nakit ve döviz döngüsünü daha işlevsel hale getirir. Satışın yani ihracatın sürekli olarak gerçekleşmesi ile döngü sekteye uğramadan daima devam eder. Bu sirkülasyon yeteri kadar gerçekleştiğinde ülke para birimimiz yabancı para birimleri arasında değer kazanmaya başlamaktadır.

Ayrıca Pazar payımızın büyümesini ve ülke içi iş imkanın artmasını sağlar. Yeni açılan iş sahaları nedeni ile ülke işsizliğinde olumlu bir etki bırakır. Bu sayede işsizlik oranının azalmasının yanı sıra ülke tanıtımının yapılması da sağlanır. İhracat sırasında diğer gerekliliği olan ürünleri de ihraç etme şansınız doğabilir bu da olumlu etkileri artırmanız anlamına gelir.

Makro ekonomik dengeyi kuran ihracat son derece ince bir denge noktasına sahipken ihracatınız arttıkça bu denge de sarsılmaz bir yer edinmemize yardımcı olur.

Ülkenin iç piyasasının düzelmesine dolaylı yollardan katkı sağlaması sebebi ile ihracat arttıkça ülke refah düzeyi ve gelişmişlik düzeyi de dolaylı yollardan artış gösterecektir.

Çeşitli ürünler zerinde ihracat yapılırken mevcut ürünlerin satışı da gerçekleşeceği için piyasa üzerinde hareketlenme yaratır.

Bu nedenle Bayburt Kehribarı ihracatı da ülke ekonomimiz açısından son derece önemlidir.  Dünya üzerinde ülkemizin adının duyurulması ve markalaşma açısından bize sağlayacağı fayda ise bize dolaylı yollardan da olsa son derece olumlu bir şekilde geri dönüş sağlayacaktır. İç pazara kıyasla daha fazla ihtiyaç gerekmesi sebebi ile üretimin artırılmasına olanak sağlar.

Ülkeler arası ticaret kaynaklı anlaşmalar yapılmasına olanak sağlar. Bu anlaşmalara göre veyahut duruma göre askeri veya stratejik anlaşmalara da fayda sağlayabilir. Pazar payının genişlemesi ile bir ürün ya da mal için yapılan ihracat yan ürünlerin veya ilgili diğer ürünlerin ihracatını da etkileyecektir. Mevcut pazarda oluşan dalgalanmaların önüne geçerek iç pazarın stabilizesine yardımcı olur. Dış ticaret açığını kapatarak tabiri caizse ülkeyi eksi durumdan artı duruma geçirir. İç pazarda oluşan durgunluklar ya da yavaşlamaların önüne geçerek daimi bir üretim sunar.

Kehribar Neden Çin için Bu Kadar Önemli?

Bayburt Kehribarı Çin açısından son derece önemlidir. Bunun sebebi Çin’in Dünya üzerindeki ticaret hacminden ve dini inanış kaynaklı ülke içerisinde ki kehribar satış hacminden kaynaklanmaktadır. Yazımızın başında Çin’in dünya üzerinde ki kehribarın %75 ini düzenli olarak aldığını belirtmiştik. Takı ve çeşitli süslemeler üzerinde kullanılabilen kehribar bu derece büyük bir ticaret hacmi bulunan ülke de işlenerek çeşitli pazarlara dağıtılmaktadır.  Bu dağılım için de gereken ham maddeyi pazar hacminikaybetmemek adına düzenli olarak almasına neden olmaktadır. Çin tarafından alınan kehribarlar ülke içerisinde bulunan Budizm inancı nedeniyle ülke içinde de büyük bir Pazar hacmine sahiptir. Budizm inanışına göre kehribar son derece önemlidir. Ve çeşitli Buda heykellerinde dahi kullanılmaktadır. Hem ülke içi nüfusun fazla olması ve nüfus açısından en kalabalık ülkelerden biri olması sebebi ile hem ülke içi hem ülke dışı pazarda son derece yüksek bir pazara sahiptir. Bu sayede alınan kehribarı işleyerek çeşitli materyalleri süslemek ya da çeşitli materyaller ile süsleyerek piyasaya sürmekte ve bunun için de çeşitli ülkelerden kehribar almaktadır. Ülkemizde bulunan Bayburt Kehribarı rezervi ise son 2 yıl içerisinde bulunan en büyük kehribar rezervlerinden biri olabileceği ihtimali nedeni ile Çinli şirketlerin son derece yoğun ilgisine maruz kalmış durumdadır.

Kehribar Nedir?

Fransızcadan dilimize kazandırılan ve Fransızca da anlamı samankapan olan kehribar fosilleşmiş reçineden oluşmaktadır. Bayburt Kehribarı da fosilleşmiş reçineden oluşmaktadır. Kehribar işlenmesi ve çeşitli takılarda kullanılması bakımından son derece sık rastlanan bir üründür. Birçok takı ve çeşitli süslemelerde kullanılması nedeni ile son derece büyük bir Pazar hacmine sahiptir. Diğer adı ise Amberdir. Amber çeşitli faydaları ile de tanınmaktadır. Bu faydaların başında ısınması ya da ısıtılması sonucu çevreye yaydığı olumlu enerjiler ile bilinmektedir. Ülkemizde de son 2 yılın en büyük rezervlerinden biri olabileceği düşünülen Bayburt rezervi bulunmuştur. Yapılacak ihracat ile ülkemiz açısından son derece olumlu bir etki bırakacağı aşikardır. İşsizlik ve çeşitli yatırımlar ile ülke iç piyasasında da bir hareketlenmeye neden olacaktır. Ülkemiz iç piyasasında da kehribar piyasasını hareketlendirecek ve fiyatını artıracaktır. İhracat ve çeşitli iş olanakları ve rezervin büyüklüğü düşünüldüğünde bu durumunda son derece büyük olacağı sadece Bayburtlular açısından değil ülkemiz açısından da bir heyecan kaynağı diyebiliriz. İhracatın her ne kadar bazı sorumlulukları ve riskleri bulunsa da faydaları düşünüldüğünde göze alınabilecek risklerdir. Kehribarın fosilleşmiş reçine olması ve fosilleşme işleminin yüzyıllar süren doğal bir süreç içinde gerçekleşmesi nedeni ile ülkemizde ki rezerv son derece önem arz etmektedir. Sadece reçine üzerine yapılan ihracatta başta taşıma ve reçine çıkarımı için yatırımlar gerekmesi ve iş gücü gerekmesi sebebi ile proje başlangıcında dahi ülkemiz açısından faydaları başlamış bulunmaktadır. Gerek gereken iş gücü gerek yatırımlar gerekse pazarlama aşaması ülkemize birçok alanda döviz girişine neden olacaktır. Bu da uluslararası borsa da para birimimizin artmasına yardımcı olacaktır. Ayrıca Bayburt Kehribarı sayesinde ülkemizde yapılacak işlemlerin gerek vergilendirilmesi gerek ise diğer madencilik işlemleri Çin çeşitli kurumlarımızdan izin belgesi alınması aşamasında ortaya çıkan faturalar ülkemize kazanç sağlayacaktır. Henüz başlangıç aşamasında bile son derece önemli olan bu tarz ihracat durumları uzun vadede ihraç miktarına ve ürün masrafına göre ülke kalkınmasına çeşitli faydalar sağlamaktadır. Detaylar için takipte kalın.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.