1. HABERLER

  2. EKONOMİ

  3. SMS Başvurusu İle Emeklilik Dönemi Başladı
SMS Başvurusu İle Emeklilik Dönemi Başladı

SMS Başvurusu İle Emeklilik Dönemi Başladı

Günde çok düşük ücretler ile bir ödeme yaparak sigortalı olunabilecek. Geçmişte ev hizmeti kapsamında çalışan vatandaşlar ücretiyle ve devamlı olarak çalıştıkları sürece sigortalı olabiliyorlardı.

A+A-

Günde çok düşük ücretler ile bir ödeme yaparak sigortalı olunabilecek. Geçmişte ev hizmeti kapsamında çalışan vatandaşlar ücretiyle ve devamlı olarak çalıştıkları sürece sigortalı olabiliyorlardı. Nisan 2015 tarihi ile birlikte yürürlüğe giren yasayla beraber bu tarz hizmetlerde sürekli çalışan kişiler sigortalı haklarda faydalanabilecek.

Eğer ev hizmetlerinde kişi 10 günden az süreyle çalışıyorsa iş kazası ve meslek hastalıkları kapsamlarında sigorta primleri ödenecek. İşveren vatandaşlar 2. ay itibari ile birlikte 10 günden az süreyle çalıştırdığı gündelikçilerin Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarası ile arayarak prim ödemesi yapabilecek. Bu prim ödemeleri ise yaklaşık 2 lira 39 kuruştur. SGK yalnızca 2 lira 39 karşılığında iş kazasına uğrayan vatandaşların tedavi giderlerini karşılayacak. Ayda 10 günden az süre ile birlikte gündelikçi olarak çalıştırılan vatandaşlara sigorta yaptırılmaz ise ceza olmayacak fakat sigorta kurumu iş kazası gibi olumsuzluklarda hem ev sahiplerine hem de gündelikçilere emniyet sağlayabilecek.

Vatandaşların Maaşları Kesilmeyecek

Eğer bir kişinin herhangi bir çalışması yoksa isteğe bağlı olarak sigortalı vatandaşlar Sosyal Güvenlik Kurumu kanadından aylık gelir alacak kişiler 10 günden az süreyle çalışabilecek. Yetim destek ödemeleri ve emeklilik maaşı alan kişiler de bu şekilde çalıştıkları sürece maaş ödemeleri hiçbir şekilde kesilmeyecek. Bununla birlikte bu hususa ek olarak uzun süre boyunca ve genel sağlık sigortası primi alamayacaklar. Bu çalışmalar içerisinde ütü, temizlik, yemek, bahçecilik, çocuk bakma, alışveriş, yaşlı bakım vb. ev dışındaki kişilerin yaptığı çalışmalar da yer alıyor.

Tek Bir SMS İle Başvuru Yapılabilecek

Vatandaşlar SMS ile birlikte kendi Türkiye Cumhuriyeti kimlik numaralarını yazarak ve 5510’a mesaj olarak göndererek kolay bir şekilde başvuru yapılabilecek. İşveren vatandaşlar ek olarak ayda 10 günden az çalıştırılan gündelik işçilerin sosyal emniyet merkezinden ve e devlet platformu üzerinden de çalışanlar için başvuru yapabilecek. Vatandaşlar iş kazası ya da meslek hastalıkları primleri dışında ölüm, engellilik, yaşlanma ve genel sağlık sigortası primlerini kendileri ödeyerek de maaş hakkı elde edebilecek. Bu miktar bir ay yani otuz gün amacı ile yaklaşık olarak bin yüz yetmiş Türk Lirası olacak ve SGK kanadından yatırılacak.

Devletin vatandaşlara daha doğrusu işveren ve gündelik işçilere sunmuş olduğu bu imkan birçok kişinin rahat bir nefes almasını sağlayacak gibi duruyor. Yaklaşık 2 lira 49 kuruş gibi bir ücret ile birlikte birçok gündelik çalışan prim ödemesi imkanından faydalanabilecek. Özellikle sigortasız çalışan ve emeklilik hayali kuran kişiler bu gelişmelere büyük bir mutluluk gösterdi. Bunun için tek yapılması gereken işverenin işçi adına ya da işçinin kendi adına başvuru yapmasıdır. Bu şekilde kolay bir şekilde başvurular kabul edilecek ve prim yatırılmaya başlanabilecek.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.