1. HABERLER

  2. GÜNDEM

  3. Boşanma Davası Nasıl Açılır?
Boşanma Davası Nasıl Açılır?

Boşanma Davası Nasıl Açılır?

Boşanma davası açılırken, anlaşmalı ve çekişmeli boşanma davaları arasında farklılıklar vardır. Çekişmeli boşanmada, ihtilaf merkezdedir ve taraflar arasında anlaşma yoktur. Ancak anlaşmalı boşanmada, taraflar arasında mutabakat söz konusudur.

A+A-

 

Boşanma davası açılırken, anlaşmalı ve çekişmeli boşanma davaları arasında farklılıklar vardır. Çekişmeli boşanmada, ihtilaf merkezdedir ve taraflar arasında anlaşma yoktur. Ancak anlaşmalı boşanmada, taraflar arasında mutabakat söz konusudur.

Her iki boşanma davası türü için de, yetkili aile mahkemesine yazılı bir dilekçe ile başvurulması gerekir. Boşanma dava dilekçesi, taraflar tarafından yahut tarafların avukatları vasıtasıyla vekaleten hazırlanır. Bu boşanmada, anlaşmalı boşanma protokolü, çekişmeli boşanmada ise dava için gerekli deliller dilekçe ekine eklenmelidir.

Boşanma Davası Ne Kadar Sürer?

Pratikte, anlaşmalı boşanma davaları genellikle 1 ila 3 ay gibi kısa bir sürede sonuçlanmaktadır. Bu tür boşanma davalarında, anlaşmalı boşanma protokolü hazırlandıktan sonra dava dilekçesi nöbetçi aile mahkemesine sunulur ve gerekli harç ve masraflar ödenir. Boşanma protokolü hazırlamak için İzmir boşanma avukatı ile iletişime geçebilirsiniz.

Bazı aile mahkemeleri, diğerlerine göre daha az iş yüküne sahip olduğundan, daha yakın tarihlerde duruşma günü vererek boşanma sürecini tebligat süreleri ile birlikte 1 ay içerisinde sonuçlandırabilmektedir. Ancak özellikle büyükşehirlerde duruşma gününün genellikle 2-3 ay sonrasına verildiği görülmektedir. Bu durum, büyükşehirlerdeki mahkemelerin iş yüklerinin çok daha yoğun olmasından kaynaklanmaktadır.

Çekişmeli boşanma davalarının sonuçlanma süresi, istinaf ve temyiz süreçleri de dahil olmak üzere ortalama 3-5 yıl arasında değişebilmektedir. Bu uzun süreç, tarafların mağduriyetine sebep olabilmekte ve ayrıca maddi ve manevi kayıplara da yol açabilmektedir. Bu nedenle, mümkünse çiftlerin karşılıklı anlaşma zemini oluşturabilecekleri bir ortamda, anlaşmalı boşanma yolu tercih edilmelidir. Bu yöntem, çekişmeli boşanmaya kıyasla daha kısa bir sürede sonuçlanmakta ve tarafların birbirlerine saygılı bir şekilde hareket etmesini sağlayarak uzun süreli hukuk mücadelesinin olumsuz etkilerini önlemektedir.

Boşanma davalarında dilekçelerin teatisi tamamlandıktan sonra ön inceleme duruşması yapılır ve delil dilekçelerinin sunulması için süre verilir. Eksik bir husus olmadığı tespit edildikten sonra tahkikat aşamasına geçilir. Bu aşamada tanıklar dinlenir, müzekkere yazılır ve cevap beklenir. Tahkikat aşaması 3-5 duruşmada sona erse de aralarındaki süreler nedeniyle ilk derece mahkemesinde hüküm kurulması bile 1 yıldan uzun sürebilir. İstinaf ve temyiz yollarına başvurulması halinde boşanma kararının kesinleşmesi 3-5 yıl kadar sürebilir.

Boşanma Davasında Kadının Hakları?

Boşanma davasında kadın, maddi ve manevi tazminat hakları, tedbir nafakası ve yoksulluk nafakası gibi nafaka hakları, mal paylaşımıyla ilgili alacak hakları, aile konutu şerhi isteme hakkı, adli yardım haklarıyla ücretsiz avukat talep etme hakkı, koruma kararı talep etme hakkı, çocuğun velayeti, kişisel ilişki kurma ve teslim edilmesini talep hakları, ortak konutun tahsisi ve şahsi eşyalarını talep hakkı ile ziynet eşyası hakları talep edebilir. Bu haklar ve boşanma davası ile ilgili daha detaylı bilgi edinmek için İzmir boşanma avukatı arıyorsanız büromuzla iletişime geçebilirsiniz.

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.