1. HABERLER

  2. EKONOMİ

  3. BIST(Borsa İstanbul) Kuruluşu
BIST(Borsa İstanbul) Kuruluşu

BIST(Borsa İstanbul) Kuruluşu

"Borsa İstanbul" (BIST) yani eski adı ile "İstanbul Menkul Kıymetler Borsası" menkul kıymetler borsaları ile ilgili kanun hükmünde kararnamede öngörülen görevleri yerine getirmek amacı ile kurulmuştur.

A+A-

Bağımsızlık esastır yani yetkilerini kendi sorumluluğu altında kullanmaktadır. Denetim yönünden ise Sermaye Piyasası Kurulu’na bağlıdır. Gözetim ve denetimini Sermaye Piyasası Kurulu yapmaktadır. Kişilik olarak bakıldığında tüzel kişiliğe sahip olan bir kamu kurumu olarak bilinmektedir. BIST kısaltmasının açık hali Borsa İstanbul olarak düzenlenmiştir. Ayrıca bir meslek kuruluşu olarak da kabul edilmektedir.

Borsa İstanbul Görev Ve Yetkileri Nelerdir?

Borsa İstanbul’un en temel görevi menkul kıymetlerin borsa kotuna alınması için yapılan başvuruları incelemek, bu incelemeyi iç yönetmelikte belirtilen esaslara göre yapmaktır. Yapılan incelemeler sonucu başvuruları karara bağlamaktadır. Diğer bir görevi ise para, kambiyo, kıymetli maden ve vadeli işlemlerle ile ilgili piyasalar açmaktır. Borsada işlem görecek menkul kıymetler için uygun pazarlar oluşturmaktadır. Pazarlara borsa binasında yer tahsis etmektedir ve tanıtımını yapmaktadır. Borsa bülteninde pazarların çalışma saatlerini ilan etmektedir. Seans bitiminde işlemler sonucunda ortaya çıkan fiyatları ve fiyatların etkisini duyurmaktadır. Ayrıca borsada gerçekleşen işlemlerin güven içinde ve rahatlıkla gerçekleşmesini sağlamak görevleri arasında yer almaktadır. Eğer borsada olağan üstü bir durum meydana gelirse hemen gerekli önlemleri almakla yükümlüdür.

Borsa İstanbul Hisse Senetleri Piyasası Hakkında

Borsa İstanbul hisse senetleri piyasası ilk işlemini 3 Ocak 1986 yılında gerçekleştirmiştir. Borsa İstanbul vade yönünden herhangi bir kısıtlaması olmayan hisse senetlerinin el değiştirmesine aracılık etmektedir. Hisse senetleri piyasası sürekli olarak diğer piyasalar ile etkileşim halindedir. Örneğin döviz fiyatlarının yükselmesi kısa vadede hisse senedi talebini azaltmaktadır. Bu durum da hisse senetleri fiyatının düşmesine neden olmaktadır. Hisse senetleri ile ilgili analizi yaparken ekonomik göstergeleri makro boyut ile ele almak gerekmektedir. Hisse senedinin içinde bulunduğu sektörün büyüme potansiyeline ve sistemin zayıflıklarına da bakmakta yarar vardır. Böylelikle hisse senetlerinin uzun dönemde meydana gelebilecek olası etkilerini öngörmek daha mümkün olabilmektedir.

Etiketler : ,
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.