1. HABERLER

  2. TEKNOLOJİ

  3. PT100 Sensörü Modelleri
PT100 Sensörü Modelleri

PT100 Sensörü Modelleri

Pt100 sıcaklık sensörü denildiğinde basit bir tanımını yapmak gerekirse rahatlıkla bir ortamın ısısının belirlenmesinde kullanılan direnç termometresi olarak belirtebiliriz.

A+A-

Pt100 sıcaklık sensörü denildiğinde basit bir tanımını yapmak gerekirse rahatlıkla bir ortamın ısısının belirlenmesinde kullanılan direnç termometresi olarak belirtebiliriz. Direnç termometresi özellikle en fazla fabrikalarda ve endüstriyel alanlarda sıklıkla kullanılır. Ayrıca hassas bir sıcaklık değerinin belirlenmesi için de bu sensörden yararlanılıyor. Sıcaklık sensörlerinin iki adet modeli bulunmaktadır. Bu modeller şöyledir:

  • İnce film elemanı
  • Tel sargılı eleman

Bu PT100 tipleri arasında en fazla şekilde kullanılan sensör ince film elemanıdır. Bu sensör genel olarak bir seramik desteğe sarılı olan bir platinden oluşmaktadır. Bu platine daha sonrasında kapsülleme işlemi yapılır. Bu sensör daha fazla hızlı tepki zamanını oluşturan hassas ve küçük boyutlu PT100’ler yapmak amacıyla kullanılır.

 Bir diğer PT100 türü olan tel sargılı eleman ise seramik ya da cam bir malzemeye sarılı olan platin telden meydana gelir. Bu platin tel üzerinden oluşan küçük miktarlarda değişimler dahi PT100’ler tarafından algılanmaktadır.

Sıcaklık Sensörlerinin Kullanım Avantajları Nelerdir?

Pt100 sensörleri kullanım avantajları oldukça fazladır. Bundan dolayı endüstri sektörü başta olmak üzere her sektörde kullanımı başlamıştır. Bu PT100 sensörlerinin sağlamış olduğu en büyük avantaj hiç kuşkusuz ki ölçüm yapabileceği sıcaklık değeri aralığının oldukça fazla olmasıdır. Bu özelliği ile sektörlerde oldukça kullanışlı bulunup, sıklıkla tercih edilir.

PT100 sensörlerinin sıcaklığa dayanıklı olan platin bir telden oluştuğunu söylememiz mümkündür. Üretim yapılan tesislerde veya laboratuvarlarda bu sensörlerden yararlanılması gerekmektedir. Zira bu alanlarda sıcaklık değerlerinin sürekli olarak belirlenmesi gerekir. Üretim sırasında farklı bir sorun oluşmaması adına bu sensörlerden yararlanılır. Spi otomasyon sitesinde yer alan farklı kablolu sensörleri değerlendirebilirsiniz. Böylelikle üretim tesislerinizde oluşabilecek aksamaların da önüne geçebilirsiniz.

PT100 Sensörlerinin Seçimi Nasıl Olmalıdır?

PT100 sensörlerinin seçilmesinde ne kadar hassas ve özenli olunursa imalathanelerde veya sensörün kullanıldığı alanlarda bir sorun oluşmayacaktır. Sensör seçiminde ilk olarak dikkat edilmesi gereken etkenlerin başında sensörün yerleştirileceği malzeme önemlidir. Bu malzemeye uygun olan bir sensör seçimi yapılması üründen alınan verimi oldukça arttırır. Ayrıca sadece malzeme seçimi değil sıcaklık değerinin belirleneceği alana uygun bir kablo seçimi de yapılmalıdır.

Pt100 proplarının seçilmesinde gereken kablo ucu seçilmelidir. Zira Pt100 kabloları genellikle 3 uçlu ve 2 uçlu olarak daha sık kullanılır. Lakin sizin belirlemek istediğiniz alan daha hassas ölçüm yapılacak bir yer ise bu defa da prop seçiminde mutlaka 4 uçlu kablodan yararlanmanız gerekir. Ancak bu şekilde sağlıklı sıcaklık değeri belirlemesi yapılması mümkündür.

PT100 Sensörü Fiyatları Nasıldır?

PT100 sıcaklık sensörlerinin fiyatları belirlenirken kullanılan malzeme ve kullanılan kablo sayısı burada önemlidir. Ayrıca sensörlerin markaları fiyatların belirlenmesinde önemli bir unsurdur. Sıcaklık değerinin belirlenmesinde önemli rolü olan sensörlerin fiyat bilgisi için Spi otomasyon sitesiyle iletişim kurabilirsiniz.

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.