1. HABERLER

  2. EKONOMİ

  3. 2020 En Düşük Ve En Yüksek Sigorta Primi Ne Kadar?
2020 En Düşük Ve En Yüksek Sigorta Primi Ne Kadar?

2020 En Düşük Ve En Yüksek Sigorta Primi Ne Kadar?

2020 senesinde en düşük sigorta primi 2943 TL olurken, en yüksek sigorta primi de22 bin 72 lira 50 kuruş olmaktadır.

A+A-

Asgari ücretin zamlanması sonrasında belirlenmiş olan sigorta primleri tutarları bu şekilde olmaktadır. Taban tutar, asgari tutarın 7.5 katı olarak hesaplanması yapılırken, günlük taban tutarı ise 98 lira 10 kuruş TL olurken tavan tutar 735 TL 75 kuruş olmaktadır.

Sigorta Primlerini Kim Ödüyor?

Genel itibarıyla konuya bakıldığı zamanda sigorta primlerinin ödenmesi ile ilgili sorumluluk işverene aittir. 5510 sayılı sosyal sigortalar ve genel sağlık sigortası kanunu kapsamında sigorta primleri ile ilgili olarak çeşitli kriterler sunulmuştur. Buna göre sigorta primleri hem işçiden hem de işverenden tahsil edilebilir.

İşverenden alınmış olan primlere işveren payı, işçiden alınmış olan prim tutarlarına ise işçi payı adı verilmektedir. Fakat işçi payının ödemesini de işveren yapmaktadır.

En Yüksek Ve En Düşük Sigorta Primi Hangi Kriterlere Göre Belirlenmektedir?

Sigorta primleri hesabı oluşturulurken dikkate alınması gereken kriterler 5510 sayılı sosyal sigortalar ve genel sağlık sigortası kanununun 82. maddesi kapsamında anlatılmaktadır. Bu kararlar ise aşağıda tek tek sıralanmıştır.

  • Sigorta primlerini esas olan kazancın üst limiti hesaplanırken alt sınırın en az 7.5 katı üzerinden hesaplama yapılır.
  •  Primine esas olan kazancın alt limiti hesaplanırken dönemin asgari ücret oranının 1/30 üzerinden hesaplama yapılacak şekilde değerlendirilmektedir yani 1 Günlük asgari ücretin 30 de biri hesaplanmalıdır.
  • Türkiye Cumhuriyeti Devleti vatandaşı olan bir yurttaşın yurtdışında sigortalı bir şekilde çalışıyor olması halinde ise çalışmış olduğu ülke ile Türkiye arasında Sosyal Güvenlik sözleşmelerinin bulunup bulunmadığına bakılır. Sözleşme bulunan ülkelerde SGK tavan ücreti 7.30 üzerinden hesaplanmaktadır. Ancak sözleşme bulunmayan ülkelerde ise bu oran 3’e düşürülmektedir.

Asgari Geçim İndiriminin Hesaplanması Neye Göre Belirlenir?

Asgari geçim indirimi hesaplaması gerçekleştirilirken çalışan kişinin evli olup olmadığı durumlarına, çocuğu olup olmadığına, eşinin sigortalı bir şekilde çalışıp çalışmadığı gibi durumlara bakılarak dikkate alınmaktadır. Asgari geçim indirimi hesaplamasını etkileyen faktörler ise genel itibariyle aşağıda tek tek sıralanmıştır.

  • Çalışanın kendisi açısından %50 oranında
  • Sigortalı olmayan ve bir işte çalışmayan eşi için ise %10 oranında
  • İki çocuğu var ise %7.5 oranında
  • Aileye katılan 3. çocuk açısından %10 oranında
  • Sahip olunan 4 ve diğer çocuklar için ise %5 oranında oranlar belirlenir.
Yönetici
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler