1. YAZARLAR

  2. Burcu Gürsoy

  3. En İyi Eğitim Sistemine Sahip Beş Ülke Hangileridir?
Burcu Gürsoy

Burcu Gürsoy

En İyi Eğitim Sistemine Sahip Beş Ülke Hangileridir?

A+A-

En iyi eğitim sistemine sahip olan ülkeler arasında Türkiye otuz dördüncü sırada. Peki diğer Ülkelerin eğitim sisteminin bu kadar iyi olmasının sebebi nelerdir? Sıralama da en iyi eğitim seviyesine sahip olan beş ülkeyi inceleyelim.

Polonya’nın Eğitim Sistemi Nasıl?

Onuncu sırayı Polonya alıyor. Peki nasıl? Polonya da eğitim sistemi 6 + 3 + 3 şeklinde iken Türkiye de eğitim sistemi yakın zamanda değiştirilerek 4 + 4 + 4 şeklindedir. Yani iki ülkede de on iki yıl eğitim söz konusudur. Kreş eğitiminden söz edecek olursak altı ay ile üç yaş arası çocuklar burada eğitime tabi tutulurlar. Çocuklar özel ve devlet olarak iki kurumu tercih edebilmektedir. Kent konseylerinin yönettiği kreşler de vardır ve özellerden çok daha uygundur. Çocuklar kreşte yaklaşık on saate kadar kalabilmektedirler. Altı yaşına gelen çocuklar ise eğitim kurumuna gitmek zorundadırlar. Ancak çocukların ebeveynleri ilkokuldan önce çocuğunun anaokuluna gitmesini tercih edebilir. Çocuklar yedi yaşına geldiğinde ilkokula gitmeleri zorunludur.  Sekiz yıllık bir ilkokul eğitimi söz konusudur. Sekizinci seneyi bitirmiş olan çocuklar sınava tabi tutulurlar. Çocuklar aldıkları puan ile istedikleri liseyi tercih etme hakkına sahip olurlar. Öğrenciler üç tür eğitim arasından seçim yapabilirler. Bunlardan biri normal lisedir. Bunu dört yılda bitiren öğrenciler Matura adlı sınava girerek başarılı olurlarsa üniversitede yükseköğrenimlerine başlayabilmektedir. İkinci olarak Meslek okulları mevcuttur. Burada üç yıl eğitime tabi tutulan öğrenciler bitirdikten sonra iş hayatına başlayabilmektedirler. Üçüncü ve son olan eğitim türü de Profesyonel Teknik Okuldur. Burada beş yıl olan eğitim bitirildikten sonra ister Lisede olduğu gibi Matura sınavına girebilir. Bunun dışında çalışma hayatına da atılabilir. Buradan mezun olan öğrenciler mühendislik teknisyeni unvanını alırlar. Polonya da gerçekleştirilen yükseköğrenim devlet ve özel okullar aracılığı ile verilebilir. Genel olarak devlet okulları özel okullardan daha iyidir bu da devlet okulları arasındaki rekabeti arttırır. Lisans eğitimi üç yıl sürerken yüksek lisans iki yıl sürmektedir. Ancak tıp ve bazı teknik okullarda bu süre değişikliğe uğramaktadır.

İrlanda’nın Eğitim Sistemi Nasıl?

İrlanda Avrupa’nın da en başarılı öğrencilerine sahip ülkesidir. İrlanda da altı yaşından itibaren zorunlu eğitim başlasa da aileler çoğunlukla dört yaşından itibaren okula göndermeyi tercih ediyorlar. Bu sebeple ilköğretimlerde altı ve dört yaş arası için özel okul öncesi öğretim söz konusudur. Bu eğitim zorunlu olmasa da ücretsiz bir şekilde verilir. İlkokul eğitimi altı yaşından itibaren başlar ve altı yıl sürer. Bu okullar genel olarak devlet tarafından finanse edilmektedir ve klişe tarafından denetim altındadır. Ortaokul eğitim süresi üç yıl sürmektedir bu eğitimin amacı müfredat konularına öğrencilerin hâkim olmasıdır. Çoğu insan ortaöğretim sürecini tamamlamaktadır. Tamamlama oranı %90 olarak belirlenmiştir. Zorunlu olan eğitim süresi ortaöğretime kadardır, lise tercihe göre devam edilir. Öğretim sistemin de beş farklı eğitim sistemi bulunur bunlardan birini tamamlayan öğrenciler Geçiş Yılı adı verilen bir eğitime tabi tutulurlar ancak bu dönem okulun kendi isteğine göre zorunlu ya da isteğe bağlı olarak verilir,  burada öğrenciler kendini geliştirebilecekleri etkinliklere katılarak bir yılı doldururlar. Öğrenciler ortaokul sürecini tamamladıktan sonra Kıdemli Döngü adı verilen eğitim sürecine başlarlar. İki yıllık bir eğitimden sonra Ayrılış Sertifikası Sınavı iki yıllık bir çalışma sonrasında alınabilmektedir. Bu iki yıllık çalışma sırasında öğrenciler Devlet Sınavına giden üç programdan birini almak zorundadırlar. Ayrılma Sertifikası alındıktan sonra yükseköğretim süreci başlar. Altı dala ayrılan bu eğitim kolları şu şekildedir; ilk olarak üniversiteler, teknoloji enstitüleri, ulusal kurumlar, eğitim kolejleri, kurucu kolejler, bağımsız eğitim.

Singapur’un Eğitim Sistemi Nasıl?

Adından son zamanlarda eğitim konusunda sıkça bahsettiren Singapur’un eğitim yılı Ocak ayında başlayıp Kasım ayında son buluyor. Okul öncesi eğitime üç ile altı yaş arasında başlayan çocukların bu eğitimi alması zorunlu tutulmamıştır ancak anne ve babanın çalışma oranı yüksek olduğundan dolayı bu eğitimi çoğu çocuk alıyor. Genellikle bu kurumlar özel ve dernekler aracılığı ile yönetilmektedir. Burada çocuklar Singapur’un eğitim sistemine hazırlanmaya başlarlar. Singapur da ilkokul altı yaşından itibaren başlar ve zorunludur. Burada altı yıllık bir eğitim süreci görülür. Öğrenciler ilk dört yıl ortak müfredata tabi tutulurlar. Daha sonrasında çocuklar öğrenme yeteneklerine göre üç farklı dil grubundan birine yerleştirilirler. Ortaöğretim kurumuna yerleştirilmek için çocuklar İlköğretimi Bitirme Sınavına tabi tutulurlar. Ortaöğretim dört veya beş yıl sürmektedir. Öğrenciler dört senenin sonunda bir sınava tabi tutulurlar ve başarılı olan öğrenciler bir yıl daha okumaya hak kazanır. Üniversite öncesi eğitimde iki veya üç yıllık bir eğitim verilir ancak bu süreç üniversiteye gitmek isteyen öğrenciler için özel olarak hazırlanmıştır. Singapur da bulunan devlet üniversiteleri çokça başarıya imzasını atmış ve giriş için zorunlu sınava tabi tutulan ve başarılı olan öğrencileri bünyesinde bulundurur.

Japonya’nın Eğitim Sistemi Nasıl?

Japonya da zorunlu eğitim süresi dokuz yıldır. Okul öncesi eğitim anaokullarında ve bakımevlerinde verilir. Anaokulları üç ve altı yaşı kabul ederken bakımevleri sıfır ve beş yaş arası olan çocukları kabul eder. Okul öncesi eğitim zorunlu değildir ancak çalışan nüfus sayısının fazlalığı okul öncesi eğitimi de yaygınlaştırır. Zorunlu olan süreç altı yaşından itibaren çocukların ilkokula gitmesi ile başlar. İlkokulda proje ve etkinliklere çokça önem verilir ve birçok devlet okulunda yüzme havuzu da bulunur. İlkokullarda personel bulunmaz okulda olan ihtiyaçları öğretmenler ve öğrenciler karşılar sırf okul temiz kalsın diye ayakkabı ile okula girmek yasaktır. Öğretmenler ve öğrenciler aynı çeşit yemeklerden yerler ve yemek dağıtımı da öğrencilere aittir. Eğitim sıkıdır, cumartesi günleri saat on ikiye kadar ders görülür. Her okul kendine ait müfredat hazırlayıp uygulayabilmektedirler. Liseye giriş sınavı ve üniversiteye giriş sınavı mevcuttur başarılı olan öğrenciler devam etme hakkına sahip olurlar. Her lise alım standartlarını belirleme hakkına sahiptir liseye geçiş sınavını geçemeyen öğrenciler özel liseleri tercih edebiliyor. Üniversiteye giriş sınavında Devlet okullarına girme oranı daha düşüktür bunun nedeni devlet okullarının çok yüksek puanlarla almasıdır. Japonya da öğretmenlik itibarlı ve yüksek ücretlere sahip olan bir meslektir ancak öğretmen olmak çok zorludur.

Güney Kore’nin Eğitim Sistemi Nasıl?

Anaokulunda eğitim alan öğrenciler burada ilkokula hazırlanır. Günde yaklaşık üç saat burada bulunan öğrencilerin yaş aralığı üç ile beş yaş arasıdır. İlkokula başlama yaşı altıdır. Bu eğitim parasız ve zorunludur. İlkokulu bitirmiş olan çocuklar ortaokula başlar ve öğrenimini sürdürür. Bu dönemde mesleki kurslarında üzerinde durarak mesleki yönlendirmede yapılır. Beş yıl ortaokul öğrenimini tamamlayan öğrenciler liseye başlar. Daha sonra liseye geçen öğrenciler üç yıl burada eğitim görürler. Lise mezunu öğrenci oranı %97dir. Oldukça yüksek olan bu oran Japonya’nın da eğitimdeki başarısını göstermeye çokça yeterli oluyor. Lise de öğrencilerin yetenekli olduğu alanlara bakılıp yönlendirme yapılır. Yükseköğrenim sınavı yapılır ve başarılı olan öğrenciler üniversiteye geçmeye hak kazanırlar. Güney Kore’deki öğrencilerin okulda terlik kullanması zorunludur. Okul temizliği Japonya da olduğu gibi öğrencilere aittir. İngilizce eğitimi için yurt dışından öğretmenler getirilerek yabancı dile verilen önem söz konusudur.

Burcu Gürsoy / Halk Gazetesi

Önceki ve Sonraki Yazılar

YAZIYA YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.