1. HABERLER

  2. YEMEK TARİFİ

  3. Zeytinyağlı Enginar Tarifi! Zeytinyağlı Enginar Dolması Nasıl Yapılır?
Zeytinyağlı Enginar Tarifi! Zeytinyağlı Enginar Dolması Nasıl Yapılır?

Zeytinyağlı Enginar Tarifi! Zeytinyağlı Enginar Dolması Nasıl Yapılır?

Zeytinyağı ülkemizde en çok Ege şehirlerinin yemeklerinde kullanılan bir yağdır. Enginar da zeytinyağı gibi genel olarak en çok Ege şehirlerinde tüketilir. Bu zeytinyağın ve enginarın birleşimi ise ortaya muhteşem bir yemek çıkartıyor.

A+A-

Özellikle bahar mevsiminin gelmesi ile tezgâhlarda sık gördüğümüz enginar zeytinyağına çok yakışıyor. Hele bir de bu enginar zeytinyağı ile dolma şeklinde yapılınca lezzetine doyum olmuyor. Bizde sizler de bu muhteşem yemeğin tarifini öğrenin ve yapın diye zeytinyağlı enginar dolmasının tarifini verdik. Gelin şimdi önce zeytinyağlı enginar dolması için gerekli olan malzemeleri anlatalım.

Zeytinyağlı Enginar Dolması Yapmak İçin Gerekli Olan Malzemeler

  1. Enginar (2 adet)
  2. Zeytinyağı  (5 yemek kaşığı)
  3. Basmati pirinci (1/2 bardak ölçüsünde)
  4. Taze soğan (3 dal)
  5. Dereotu (3 yemek kaşığı)
  6. Taze nane (2 yemek kaşığı) ve taze reyhan (2 yemek kaşığı)
  7. Kuru kayısı (3 adet)
  8. Kavrulmuş dolmalık fıstık (1 yemek kaşığı) ve 1 yemek kaşığı kuş üzümü
  9. Kuru nane (1 tatlı kaşığı) ve limon kabuğunun rendesi

10-Tuz
11- Limonlu su (1,5 bardak)
12- Defneyaprağını isteğe göre kullanın (1 adet)

Zeytinyağlı Enginar Dolmasında Dikkat Etmeniz Gereken Püf Nokta

Kuş üzümlerini dolmanın iç harcında kullanacaksınız. Kuş üzümlerini direkt harcın içine dökmeden önce bir süre suyun içinde bekletirseniz zeytinyağlı enginar dolmanız çok daha güzel olur. Diğer püf noktası ise enginarın tüylerini eliniz ile çıkarın. Böylece daha lezzetli ve besleyici hale gelir. Çünkü meyve ve sebzeler bıçak gördüğü zaman besin değerini bir miktar kaybeder. Zaten enginarı keserken bıçak kullanacağınız için ekstra bıçak kullanmayın. Zeytinyağlı enginar dolmanızı servise sunarken enginarları tencereden aldıktan sonra mutlaka tencere dibinde kalan suyu enginarlara mutlaka dökün.

Zeytinyağlı Enginar Dolmasının Yapılışı

İlk olarak naneyi, dereotunu, kuru kayısıyı, taze soğanı doğrayın ve hepsini aynı bir kabın içine koyun. Daha sonra limon kabuklarınızı rendeleyin. Dolmalık fıstığı da bıçak yardımı ile ortadan ikiye bölün. Bu sırada Pirinçlerinizi yıkayıp bir kabın içerisine koyun. Bu pirincin içine doğradığınız bütün malzemeleri, kuş üzümünü, tuz ve limon rendesini ekleyin. Zeytinyağından 1 yemek kaşığı ayırarak zeytinyağından da ilave edin. Bütün bu malzemeleri kaşık yardımı ile güzelce karıştırın. Her malzemenin diğer malzemeler ile karışmasına oldukça önem verin.

Enginarınızın kök kısmına gelecek şekilde uç kısmından kesin. Kalan dış kabuklarınızı eliniz ile bir sıra yolun. Enginarın diğer tarafını çevirin ve iki parmak kadar olacak şekilde ucundan uç tarafını da kesin. Daha sonra enginarın ortasını eliniz ile açın ve bıçak ile içine kesikler attıktan sonra iç kısmını da eliniz ile çıkarın. Enginarda tüylü kısımlar olur bu tüylü kısımları bıçak ile değil de eliniz ile çıkartmanız çok daha iyi olur.

Eğer tüyler yeterince temizlenmemiş ise kalanını bir kaşık yardımı ile temizleyin. Tüylerden arındırdıktan sonra hemen limonun suyunu sıkın ve enginarın içini limon suyu ile ovalayın. Bir kâse ya da kabın içine su doldurun bu suyun içine limon sıkın ve enginarı başı aşağıya gelecek şekilde koyun. Suya koyduğunuz enginarı pişireceğiniz tencerenin içine alın.

Daha önce doğrayarak hazırladığınız iç harcı enginarın içine koyun. Enginarın içine koyduğunuz iç harcı yapraklarının arasından sıkıştırın. Fakat son yaprağı sıkıştırırken son kalan kabuğa çok girmemeye özen gösterin.

5 ya da 2 bardak suyu bir kabın içine dökün. Kaba döktüğünüz suyun içine limonu sıkın. Daha sonra bu limonlu suyu bir süzgeç yardımı ile tencerenin üstünden değil kenarından süzerek tencereye dökün. Zeytinyağından ayırdığınız 1 yemek kaşığı zeytinyağını da tencereye gezdirin. Tencerenizi ocağa koyun ve altını açın. Kaynama noktasına ulaştığı zaman tencerenin altını kısın.

Altını kıstığınız tencereyi 45 ila 60 dakika kadar pişmesi için bırakın. Ara ara yemeğinizi kontrol edin. Enginar ve pirincin piştiğini gördüğünüz zaman ocağın altını tamamen kapatın. Altını tamamen kapattığınız yemeğin hafif ılıması için yarım saat kadar bekleyin. Zeytinyağlı enginar dolmanız servis ederken enginarları koyacağınız tabağa düz uçlu bir kepçe ile koyun. Tabağa koyduğunuz enginarların üstüne tencerenin dibinde kalan suyu da dökün. Zeytinyağlı enginar dolmanız böylece hazır hale gelmiş oluyor.

zeytinyagli-enginar-dolmasi-halkgazetesicom-haber-tarifleri-haberi-haberler-sondakika-gazeteler-tarifi-halk.jpg

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler