1. HABERLER

  2. KADIN & AİLE

  3. Yeni Doğan Bebekte Sarılık Nedir, Nasıl Bulaşır?
Yeni Doğan Bebekte Sarılık Nedir, Nasıl Bulaşır?

Yeni Doğan Bebekte Sarılık Nedir, Nasıl Bulaşır?

Yeni doğan bebeklerin %60 ında, erken doğan bebeklerin ise %80 inden görülmektedir. Yeni doğan bebeklerde görülen sarılığa yeni doğan sarılığı denir.

A+A-

Yeni doğan bebeklerde oluşan yeni doğan sarılığı fizyolojiktir, yani belli bir tehlike sınırını açmaz ve 1 veya 2 hafta içerisinde kendiliğinden geçer. Sarılık yeni doğan bebeklerde çok sık meydana gelmektedir ama bu bebekte bir hastalık olduğu anlamına gelmez. Bebeğin minik ciğerlerinin ilk etapta dengeyi tutturamaması sonucunda meydana gelmektedir. Hastalık olacağı anlamına gelmese de siz yine de dikkatli olmalısınız. Kafasına dokunmamak gibi önlemleri doktorunuzdan öğrenebilirsiniz. Doktorunuza gideceğiniz her kontrol aşamasında bebeğinizin sarılığına özen göstereceklerdir.

Karaciğerin henüz tam olarak olgunlaşmamasına bağlık sarılıklar fizyolojik sarılık veya normal sarılık olarak adlandırılır. Genellikle doğumdan 24 saat sonra 2. veya 3. gün ortaya çıkar. Yaklaşık bir hafta içinde kalıcı bir etkisi olmadan normale döner. Prematüre bebeklerde bu süre uzayabilmektedir. İyileşme sırasının uzaması da görülebilir.

Yeni doğan bebeklerde sarılığın takibi çok önemlidir. Bebeğinizin doktor kontrolünde olduğundan emin olmalısınız. Genelde kendiliğinden geçen yeni doğan sarılığı bazı durumlarda geçici hale gelebiliyor. Bunun için bitiş süresine oldukça dikkat etmelisiniz ve kontrollerini aksatmayın. En önemlisi de ilk on gündür. Bu on gün içerisinde sık sık doktor kontrolünde olması daha sağlıklı olacaktır.

Yeni doğan sarılığı bebeğin vücudundaki belirtilerden anlaşılabilir. Yeni doğan sarılığı sırasında bebeğin göz aklarında, burun çevrelerinde ve yüzlerinde görülen sarı renk sarılığın belirtisidir. Sarı renk hastalığı ilerledikçe tüm vücutta görülür. Yeni doğan bebeklerde sarılık bebeklerin hayatındaki 2. gün başlar, üçüncü ve dördüncü günlerde en yüksek seviyeye ulaşır ve daha sonra giderek azalır.

Yeni doğan sarılığının nedeni anne ve çocuğun kan uyumsuzluğudur. Bu kan uyumsuzluğu nedeni ile bebeklerde sarılık meydana gelir.

Erken doğan, doğum esnasında kafa derisi altında kanama meydana gelmiş olan, 24 saatte sarığı tespit edilenler, emme sorunu olup buna bağlı olarak iyi beslenemeyen bebekler, sarılığı iki haftadan fazla süren bebekler sarılığa özenle dikkat etmelidir. Hem bu sayede önleminizi almış olursunuz.

Etiketler : , , ,
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.