1. HABERLER

  2. TEKNOLOJİ

  3. Webgl Nedir? Webgl Ne İşe Yarar?
Webgl Nedir? Webgl Ne İşe Yarar?

Webgl Nedir? Webgl Ne İşe Yarar?

WebGL, kısaca tarayıcılar üzerinde 3D grafikleri oluşturmak için gerekli olan bir API’dir. Ücretsizdir ve internet üzerinde 3D görüntüler yaratmaya yarayan bir sistemdir.

A+A-

Bu sistemle birlikte görüntüler edinilebilir. WebGL ile birlikte çok sayıda tarayıcı bunu desteklemektedir. Çeşitli sistemler içerisinde sıklıkla kullanılmaktadır. Bunlara örnek olarak verilecek olunursa Mozilla Firefox ve Google Chrome örnek olarak verilebilir. Bunu kullanabilmek için yalnızca Firefox veya Chrome yükleyerek kullanmak yeterli olacaktır. Herhangi bir eklenti yüklemek zorunda kalmadan kullanmak mümkündür. Üç boyutlu görselleri çizdirebilmek amacıyla internet tarayıcılarında kullanılan bir programlama arayüzüne denmektedir. 3D görsellerin yapılması açsından çok büyük önem taşır. Bu nedenle tarayıcılar üzerinde aktif etmek gerekir. Bu kadar önemli olan şeyi çeşitli tarayıcılar üzerinden aktif etmeyi bilmek gerekir. Bu sayede kullanıcılar istediğini elde edebilir.

Webgl Hangi Browser Destekliyor?

WebGL, birçok tarayıcının desteklediği bir API’dir. Özellikle bunların başında Mozilla Firefox gelmektedir. Firefox tarayıcısını kurduktan sonra bunu hemen kullanmaya başlayabilirsiniz. Bir sorun olmadığından emin olmak istiyorsanız ve WebGL Api’sinin tarayıcı üzerinde aktif olduğunu öğrenmek istiyorsanız çeşitli adımları atmanız gerekmektedir. Bunun için adres çubuğuna hemen about:config yazmalısınız. Bu kısımda karşınıza gelen “webgl.enabled_for_all_sites” yazısını True olarak değiştirmeniz gerekmektedir. Eğer halihazırda True olarak görünüyorsa herhangi bir sorun yok demektir. Bu haliyle Firefox tarayıcısını kullanabilirsiniz.

Safari Tarayıcısı

Safari tarayıcısında WebGL desteklenmektedir. Ancak bazı sürümlerde desteklenr. Mac OS X 10.6 sürümlerinde desteklendiği bilinmektedir. Bununla alakalı destekleyen sürümleri bulmak için biraz araştırma yapmak gerekir. Tarayıcıyı kurduktan sonra WebGL API’sini aktif duruma getirmek için gereken ayarı yapmanız gerekmektedir. Bunun için şu komutu bilmek gerekir.

  • “defaults write com.apple.SafariWebKitWebGLEnabled -bool YES”

Bu komutu tarayıcı içerisinde yalnızca bir kere çalıştırmanız gerekmektedir.

Google Chrome Tarayıcısında WebGL Nasıl Etkin Hale Getirilebilir?

WebGL, bir web grafik kütüphanesi olarak söylenebilir. Bu JavaScript API’sine sahip olmak için uyumlu olan bir tarayıcıyı indirebilirsiniz. 3D Grafikleri işlemek için web tarayıcısına ihtiyacınız vardır. Eklentinin kullanılmasına gerek kalmadan WebGL API’sini kullanmak mümkündür. Google Chrome bu tarayıcılar arasında WebGL ile uyumlu bir tarayıcı olmasıyla ön plana çıkmaktadır. Diğer tarayıcılarla birlikte Google Chrome tarayıcısında bunu görmek mümkündür. Özellikle birçok kişi Google Chrome üzerinde WebGL etkinleştirme veya kapama özelliğini tam olarak bilmemektedir. Kullanıcıların bu işlemi yapabilmesi bilgi sahibi olması gerekmektedir. Bu konuda yapılması gereken işlemleri adım adım uygulamak gerekmektedir.

Google Chrome tarayıcısında WebGL API’sini etkin hale getirebilmek için veya devre dışı bırakabilmek için tarayıcı deneyimleri sayfasına girmek gerekir. Son derece kullanışlı olan WebGL, birçok kullanıcının internet üzerinde kaliteli bir şekilde gezmesine olanak tanır. Durum böyle olunca Google Chrome üzerinde WebGL API’sinin aktif olup olmadığını bilmek gerekir. Bunu etkin hale getirmek için şu adımları uygulamanız gerekmektedir.

  • Öncelikle Google Chrome tarayıcısına giriş yapın.
  • Daha sonra adres çubuğuna chrome://flags yazarak ENTER tuşuna basın.
  • Bunu yaptığınız zaman Denemeler sayfasına gitmiş olursunuz ve bu sayfada WebGL Taslak Uzantıları bölümünü bulmanız gerekir.
  • Bölümü bulduktan sonra altında yer alan Etkinleştir butonuna tıklayınız.

Bu şekilde bu işlemleri yerine getirerek WebGL API’sini etkin hale getirebilirsiniz. Aynı işlemi yaparak WebGL API’sini devre dışı bırakabilmeniz mümkündür. Bu değişikliklerin uygulanabilmesi ve değişikliği görebilmeniz için tarayıcıyı kapatmanız gerekir. Daha sonra tarayıcıyı tekrar açarak aktif olduğunu görebilirsiniz. Google Chrome tarayıcısını başlattığınız andan itibaren WebGl etkin hale gelecektir. Web uygulamaları WebGL API’si üzerinde başarılı bir şekilde çalışacaktır.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.