1. HABERLER

  2. SAĞLIK

  3. Vajinada Kaşıntı Nedir? Nasıl Tedavi Edilir?
Vajinada Kaşıntı Nedir? Nasıl Tedavi Edilir?

Vajinada Kaşıntı Nedir? Nasıl Tedavi Edilir?

Birçok kadının başına gelen sorunlardan birisi de vajinal içi kaşıntısı sorunudur. Kaşıntıya ilaveten bu durum bazen ağrı dahi yaratabilir. Dermatit gibi sorunlar vajinal kaşıntı yapabilmektedir.

A+A-

Dermatitler kendi içinde üç gruba ayrılırlar. Bunlar atopik, seboreik, kontakt olarak isimlendirilmektedir. Kozmetik ve kimyasal ürünler dermatite yol açabilir. Aynı zamanda o bölgede kullanılan krem ya da tamponda tetikleyebilir. Birçok enfeksiyon grubu da bu kaşıntıyı başlatıp tahammül edilemez boyuta taşıyabilir. Bakterilerinde etkisi yadsınamaz. Özellikle vajina bakterisi olarak adlandırdığımız Bacterial Vaginosis bunlardan birisidir. Kötü, ağır bir kokuyu beraberinde getirir ve pul pul döküntü hali oluşturur. Bölge kızarıktır. Çünkü tahriş olmuştur. Pürülan bir akıntı mevcuttur. Bu bakteri türünün savaşı PH dengesinin bozulmasıyla başlar ve ilaç, krem, jel tedavisiyle sonuç alınabilir.  Kaşıntıyı başlatan bir diğer faktör irritanlardır.  Yani vücudun kimyasallar ile etkileşim yaratmasıdır. Örneklendirecek olursak deterjan, yumuşatıcı, şampuan, jel, köpük, sprey, deodorant, parfüm, mentollü peçeteler bu duruma zemin hazırlayan faktörlerdir.

Mantar enfeksiyonu da bir başka nedendir. Maya enfeksiyonu ya da kandida olarak da bilinmektedir. Kandida vajinada belirli miktarda bulunur. Ancak aşırı derece çoğalması kaşıntıyı başlatır. Beyaz, katı, parça şekilde bir akıntı gelir. Bunun önüne geçmek için nemli giysileri hemen değiştirmek şarttır. İlaç kullanılmalıdır. Aynı zamanda egzama ya da sedefte kaşıntı yapabilir. Her ikisi de alerjik bir reaksiyondur. Vajina, iç dış dudak, kasıklar, genital bölgenin çevresinde oluşabilir. Sıklık bakımından vajina daha seyrektir. Pek rastlanılmaz.  

Vajinada Kaşıntı ve Yanma

Vajinada kaşıntı ve yanma cinsel yolla bulaşma ihtimali olan bir rahatsızlıkta olabilir. Bu yolla bulaşan bir parazit türü sebep olur. Genitalde siğil yapıları meydana gelebilir. Yoğun bir kaşıntı ve akıntı tablosu ortaya çıkar. Bu aşamada tedaviyi geciktirmemek önemlidir. Genital herpes ilerleyici boyutta olabilir. Ya da Trikomoniyaz tetikleyici bir semptom olmuştur. İdrarda yanma ve ağrının eşlik etmesi muhtemeldir.  Hormonlarda da meydana gelen düzensizlikler kaşıntı yapabilir. Doğum kontrol hapı, hamilelik dönemi, adet dönemi bu dengenin bozulması için yeterli sebeplerdir. Ped yerine doğal içerikli ürünlerin kullanılması daha doğru olacaktır.

Bedenen ve ruhen oluşan stres dahi kaşıntıya neden olabilir. Buradan anlaşıldığı gibi psikolojininde etkisi büyüktür.  Çünkü bağışıklık sistemiz psikolojimizle doğru orantılı hareket eder. Psikoloji bozuk olduğunda bağışıklık sistemi çökerek bakteri ve enfeksiyonların çoğalmasına sebebiyet verecektir. Adet döneminin tamamen kesin olarak bittiği menopoz döneminde de kaşıntı olabilir. Bunun sebebi östrojen hormonundaki azalıştır. Östrojen hormonundaki seviye düşüşü ortamın daha sert ve kuru kalarak tahriş olmasına zemin hazırladığından, kaşıntı başlaması kaçınılmazdır.

İç ve dış dudaklarda, vajinada, klitoriste anormal boyutta kanama ve ağrı oluyorsa bu kanser belirtisi olabilir. Ancak her zaman bu kadar şiddetli tepki vermeyebilir. Bu türe Vulva Kanseri denilmektedir. Jinekoloğun incelemesinde fayda vardır. Her zaman genital bölgenin temizliğini iyi yapmakta fayda vardır. Bölgenin kuru kalması gerekmektedir. Vajina içine kesinlikle su tutarak ya da kimyasal ürünlerle temizlik yapılmamalıdır. Aksine olumsuz sonuçlar doğurur. Giydiğimiz pantolonun bol olması daha ideal bir seçim olacaktır.

Vajinada Kaşıntı Bitkisel Tedavi Çözümü

Vajinada kaşıntı bitkisel tedavi yöntemi ile çözülebilir. Vajinadaki birçok hastalık için kullanılan yöntemlerden biri soğan kürüdür. Bu kürde bir su bardağı su ve bir soğanın kaynatılması sonucu içilerek, o bölgenin temizlenmesi mümkündür. Bir diğer doğal yöntemlerden biri saf yoğurt uygulamaktır. Sirke çeşitlerinden üzüm ve elma sirkesi ile o bölgeyi yıkamakta kaşıntıyı hafifleten metotlardır. Hem de mikropların kırılmasını sağlar. Aynı şekilde bitki çaylarının da rahmi temizlediği bilinmektedir. Özellikle adaçayının etkisi büyüktür. Kimi araştırmacılar kekik çayının da iyi geldiğini gözlemlemiş ve insanlar üzerinde rapor oluşturmuştur.

Rahim şekli itibari ve yapısı ile tıpkı inciri andırmaktadır. Benzerlik etkisiyle mi bilinmez ancak, incirin rahime faydalı bir meyve olduğu bilinir.  Bir diğer tedavi yöntemi karbonattır. Bir litre su ile bir miktar karıştırılıp, zarar görmüş bölge yıkandığında zamanla arınacaktır ve düzenli kullanıldığında şikâyetler yok olacaktır. Tedavi için papatya çayı kürü ve maydanoz kürü de kullanılabilir. Hiçbir sakıncası yoktur. Aynısefa bitkisi de olumlu sonuç veren bir diğer yöntemdir. Bir litre su ile bir miktar aynısefa çiçeği bitkisi karıştırılıp kaynatılır. Soğuduktan sonra bitki ile su ayrıştırılarak, rahim bu su ile düzenli olarak yıkanır.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.