1. HABERLER

  2. SEKTÖREL

  3. Tarımın Yeni Gözdesi Solucan Gübresi Üretimi
Tarımın Yeni Gözdesi Solucan Gübresi Üretimi

Tarımın Yeni Gözdesi Solucan Gübresi Üretimi

Tarımda kimyasal gübre kullanımı hem topraklarının özelliklerini kaybetmesi hem de sağlık açısından zararlı olması sebebiyle, çiftçiler tarafından alternatif yollar aranmaya başlandı.

A+A-

Solucan gübresi bu alanda dikkatleri üzerine çekmeyi başaran, tamamen organik bir gübredir. Tarımda kullanıma oldukça uygun olması nedeniyle çiftçiler ve girişimciler tarafından ilgi gören solucan gübresini üretmek isteyen kişiler nasıl yapıldığının merakı içerisindedirler.

Solucan Gübresi Tesisi Nasıl Kurulur ?

Solucan gübresi üretimi zorlu bir süreç, bu işin bir süre eğitimini almak gereklidir. Tesis kurmak çok maliyetli olmasa da üretimin devamlılığı önemlidir. Öncelikle ne kadar solucan alınacağına karar verilip , yetiştirilecek tesis temin edilmeli ve uygun ortam oluşturulmalıdır. Tesisin bulunduğu alanda elektrik ve suyun bulunması üretimin devamlılığı açısından gereklidir. Solucan satışı yapan firmalar ücretsiz rehberlik hizmeti vermektedir, mutlaka faydalanılmalıdır.

 Solucan yetiştirmede farklı yöntemler kullanılabilir.

 -Geniş Kasalar içinde

 -Yere direkt temaslı olarak (mezar sistemi )

 -Uzun koridor Sistemi

Bu tesisin uygunluğuyla alakalı olup, üreticiler tarafından da belirlenebilir. Solucanlar hızlı üreyen hayvanlardır ve kısa sürede sayılarını ikiye katlayabilirler. Ancak burada bahsedilen normal toprak solucanı değildir.

Tesis Kurulum Maliyeti Ne Kadar ?

Bu üreticilerin başlamayı düşündüğü solucan adetiyle alakalı olarak değişmektedir. Şu an 100 bin solucan; 10 bin TL civarı olduğu düşünülürse 10 bin TL de diğer giderler için (kasa, ekipman, mama tesis kurulumu v.b) ayırmak üreticilerin yararına olacaktır. Unutulmamalıdır ki solucan gübresi oluşması için zaman gereklidir. Bu süreç içerisinde tesis giderleri göz önünde bulundurmalıdır.

Solucanlar Ne Yerler ?

Solucanlar mama adı verilen bir karışım tüketirler, mamanın içerisinde;

 -İdrardan ayrılmış inek veya at gübresi

 -Çay posası

 -Kahve posası

 -Yeşillik (Marul, kıvırcık, lahana,)

 -Meyveler ( Elma Armut muz v.b)

 Yumurta kabuğu

 -Saman

 -Yaprak

 -Talaş

ve daha bir çok katkı malzemesi yerler. Fakat bu karışım hemen verilmez, içinde katkıların tamamen bütünleşerek kompost hale gelmesi gerekir. Asitli yiyecekler solucanlara asla verilmez.

Solucan Gübresi;

Tarımda kimyasal gübrenin yerini alması düşünülen solucan gübresi, verilen mamanın solucanlar tarafından işlenerek gübre haline getirilmesi işlemidir. Mamanın gübreye dönüşmesi biraz zaman aldığı için belli aralıklarla besleme yapılmalıdır. Solucanlara uygun ortam oluşturma aşamasında nem çok önemlidir ve sık sık kontrol edilmelidir. Kuruyan mama nemli hale getirilmelidir. Kasa ve koridor sisteminde gübre çoğaldığında solucanları çekme işlemi, plastik sebze kasalarına taze mama verilerek solucanların çekilmesi şeklinde, mezar sisteminde ise yan tarafına mama verilerek kaydırma şeklinde yapılır. Büyük işletmelerde ise ayrıştırma için kullanılan makineler mevcuttur. Gübre alındıktan sonra henüz kullanıma uygun sayılmaz. Belirli kurutma aşamalarından geçip havalandırılmalıdır.

Satış Aşaması

Satış aşaması üreticilerin girişken olmasıyla alakalıdır. Öncelikle piyasada yeni olduğu için ilk başta tercih edilmeyebilir. Ancak bir miktar verilip denemek suretiyle sonucu görmeleri ilerideki potansiyel müşterinin artması demektir. Üretilen gübrenin organik değerleri, gübre analizi yapan birçok firma tarafından tespit edilmektedir. Bu analiz ile talepte bulunan marketlere, peyzajcılara, seracılara kolaylıkla satış yapılabilir.

Hangi Alanlarda Kullanılır.

Yeni bir ürün olduğu için kullanım alanları kısıtlı olmakla birlikte her geçen gün artmaktadır. Meyvecilikte, seracılıkta, sebzelerde rahatlıkla kullanılabilir. Sebebi ise tamamen organik olmasıdır.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.