1. HABERLER

  2. GEZİ & TATİL

  3. Places to Visit In Ankara - Travel Guide
Tarih Kokan Şehir Gaziantep’te Gezilecek Yerler Nerelerdir?

Tarih Kokan Şehir Gaziantep’te Gezilecek Yerler Nerelerdir?

"Gezilecek Yerler" Yazımızda her yönüyle tarih kokan ilimiz Gaziantep'i elimizden geldiği kadar anlatmaya çalışacağız. Tatile nereye gidilir? Gezi seyahat edilecek yerler, Turizm bölgeleri, Antep'te gezilecek yerler, Diyorsanız haber detaya tıkla..

A+A-

Anadolu medeniyetlerinin beşiği olan Gaziantep, Güneydoğu Anadolu denilince akla gelen ilk şehirdir. Tarihi ve kültürel zenginliklerinin yanı sıra kendilerine özgü eşsiz tatlarıyla da önemli bir şehirdir. UNESCO tarafından Gastronomi Şehri ilan edilmiştir.

Bu muazzam şehri gezdikten sonra evinize dönerken damağınızda eşsiz lezzetleri, aklınızda ise tarih kokan sokakları kalacaktır. Bu şehir başlı başına bir kültür başkentidir. Tarihi mekânları, geçmişi canlı tutan müzeleri ve taş sokakları ile köklü bir geçmişe sahiptir. M. Ö 3300’lü yıllara dayanan tarihi ile ziyaretçilerine gezilecek pek çok yer sunmaktadır.

Zeugma Mozaik Müzesi

Zeugma Mozaik Müzesi 2011 yılında açılmıştır. Dünyanın en önemli eserlerine ev sahipliği yapan bu müze, sadece Gaziantep değil Türkiye'nin de en önemli kültürel merkezlerinden biridir. Bu müzede, Gaziantep’in Nizip ilçesi yakınlarında kurulan Zeugma Antik Kenti’nden ve çevre bölgelerinden çıkarılan mozaikler sergilenmektedir. Zeugma, Kommagene Krallığının en büyük dört kentinden biridir. Zeugma’nın yaşam tarzı ve geçmişi bu müzede anlatılmaktadır. Bu müzenin en önemli özelliklerinden biri sergilenen tüm eserlerin bütün halinde çıkarılmış olması ve canlılığını korumasıdır.

Zeugma Müzesi denilince akla hemen Güneydoğu Anadolu’nun sembolü olan Çingene Kızı Mozaiği gelmektedir. Çingene Kızı Mozaiği çevresinde ki diğer 12 mozaik ile birlikte Maenad Villa’sından çıkarılmıştır. 2. Yüzyıla ait olan bu mozaik, müzenin en değerli parçasıdır ve gün ışığından zarar görmesin diye karanlık bir oda da sergilenmektedir.

Rumkale

Rumkale, Fırat nehri ile Merzimen çayının birleştiği noktada bulunmaktadır. Gaziantep’e 69 kilometre uzaklıktadır ve baraj gölüne yaram ada şeklinde yerleşmiştir. Roma dönemin de Hz. İsa’nın havarilerinden biri olan Yohannes Rumkale ye gelip yerleşmiştir. Burada Hristiyanlık dinini yaymıştır.  Hristiyanlık dini açısından önemli bir rol oynayan bu tarihi yer zamanında cami olarak da kullanılmıştır. Kalenin içerisinde Aziz Nerses Kilisesi gibi yapıların kalıntıları da bulunmaktadır. Her mevsim ayrı bir güzelliğe bürünen kaleye teknelerle ulaşım sağlayabilirsiniz.

Gaziantep Kalesi

Gaziantep Kalesi şehrin merkezindedir ve tüm heybeti ile ziyaretçilerini karşılamaktadır. Etrafı tamamen hendeklerle çevrili olan bu kaleye bir köprü sayesinde giriş yapılmaktadır. Geçmişi 6000 yıl öncesine dayanan kale Romalılar tarafından inşa edilmiştir. İçerisinde odalar dehliler ve galeriler üst tarafında ise cami ve sarnıç bulunmaktadır.

Gaziantep Kalesi Roma döneminde gözetleme Kalesi olarak kullanılmıştır. Romalılar tarafından yapılan Kale, önce Memlûkler daha sonra da Dulkadiroğluları ve Osmanlılar tarafından kullanılmıştır. İçerisinde Gaziantep'in işgali sırasında gösterilen kahramanlık mücadelesini anlatan Panorama Müzesi bulunmaktadır. Gaziantep'in sembollerinden biri olan kaleye ücretsiz girebilir ve şehrin ihtişamını tepeden seyredebilirsiniz.

Bakırcılar Çarşısı

Bir gün Gaziantep'e yolunuz düşerse mutlaka görmeniz gereken yerlerden biri Bakırcılar Çarşısı'dır. 500 yıllık bir geçmişi olan bu çarşıya gittiğinizde emin olun hangi yüzyılda yaşadığınızı unutacaksınız. Sizi bulunduğunuz zaman diliminden farklı bir anın içine çekecek olan bu çarşı günümüzde hâlâ aktif durumdadır.

Bakırcılar Çarşısı genel olarak bu isimle anılsa bile, içerisinde birçok el sanatı esnafının üretim yaptığı çarşılar kompleksinden oluşmaktadır. Bu çarşı ahşap kaplama dükkânları ve taş döşenmiş sokakları ile bize adeta başka bir dönemden kesitler sunmaktadır. Ayrıca Tarihi Kentler Birliği'nin de “Başarı Ödülüne ” layık görülmüştür.

Şahinbey Milli Mücadele Müzesi

Geçmişimizi ve Şanlı tarihimizi, gelecek nesillere daha iyi aktarmak amacı ile kurulmuştur. Bu müze Kurtuluş Savaşı'nda Gaziantep direnişini, ziyaretçilerine tüm yönleri ile etkili bir biçimde sunmaktadır. Müze, Anteplilerin İngiliz ve Fransız işgaline karşı kahramanca yürüttüğü savunmayı bizlere canlandırmaktadır.

Gaziantep bu şanlı direnişi nedeniyle “Gazi” unvanını kazanmıştır. Yapılan canlandırmalarda ses efektleri ve çok boyutlu projeksiyon gösterileri kullanılmıştır. Bu müze ile hedeflenen şey, Gaziantep direniş destanını ve Türklerin mücadeleci ruhunu ziyaretçilerin beğenisine sunmaktadır.

Etiketler : , , ,
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.