1. HABERLER

  2. EKONOMİ

  3. Çukurova Mobilya Dekorasyon Fuarı Açıldı
Swift Kodu Nedir Nasıl Öğrenilir? Ne İşe Yarar?

Swift Kodu Nedir Nasıl Öğrenilir? Ne İşe Yarar?

Günümüzde uluslararası ticaret oldukça gelişmiş bir sektör olarak karşımıza çıkıyor. Bu da bankalar ve hesaplar arası para transferlerinde bir artış meydana getiriyor. Swift Kodu Nedir Nasıl Öğrenilir? Konusunu derledik...

A+A-

Bu alanda da farklı terimler ve uygulamaların yer almakta olduğunu görüyoruz, bunlardan bir tanesi de swift kodu olarak karşımıza çıkıyor. Swift kodu sistemi, özellikle de uluslararası ticaretlerde para gönderme y ada para alma işlemlerinde aktif bir şekilde kullanılmakta olan ve para transferlerini çok daha hızlı bir hale getiren bir sistemdir. Bu avantajlardan dolayı swift kodu nedir nasıl öğrenilir sorusunun sorulmakta olduğunu görmekteyiz. Bu içeriğimizde swift kodunu sizler için en iyi şekilde açıklamaya çalışacağız.

Swift Kodu Nedir?

Swift kodu; bankaya özgü bir koddur ve para transferlerinin yanı sıra haberleşmede de aktif bir şekilde kullanılmaktadır. Daha basit bir tanımla; bankaların döviz hesaplarına yapılmakta olan para transferlerinin gerçekleşmesini sağlamakta olan, uluslararası geçerliliği bulunan bir koddur. Örneğin; Türkiye’den başka bir ülkede bulunan banka hesabına para transferi yaparken, ihtiyaç duymakta olduğunuz bir koddur.

Uluslararası bankacılıkta oldukça önemli bir terim olarak karşımıza çıkan swift kodu, 8 ya 11 hane ve büyük harflerden oluşmakta olan bir koddur. Bazı durumlarda daha fazla hane sayısının bulunduğunu da söylemekte fayda var. Kodda yer almakta olan ilk 4 hane banka kodunu, sonraki iki hane ise ülke kodunu yansıtmaktadır (örneğin, Türkiye için TR kısaltması yapılır). Kodun devamında yer alan 2 ya da 3 hane yerel kod için devamında bulunan 3 hane ise şube kodunu ifade etmekte olan rakamlardan oluşmaktadır. Eğer ortaya çıkan kod 11 haneden daha düşükse 11 haneye tamamlamak adına kodun sonuna X eklenmektedir.  
 

Swift Kodu Sistemi Tarihçesi

Dünya genelinde kullanılmakta olan swift sisteminin temelleri 1973 yılında atılmıştır. Daha sonra geliştirilen sistem, tam anlamı ile 1977 yılından itibaren aktif bir şekilde kullanılmaya başlanmıştır. Günümüzde hizmet vermekte olan her banka kendine özel Swift koduna sahiptir ve uluslararası alanda bu kod ile birlikte hizmet vermektedir.

Swift Kodu Ne İşe Yarar?

Swift kodu nedir nasıl öğrenilir sorusunun ardından sorulan bir diğer soru da bu kodun ne işe yaramakta olduğu olarak ön plana çıkıyor. Bir banka, dünya bankaları arasında yer almak ve dünya banka standartlarını karşılayabilmek için Swift koduna ihtiyaç duymaktadır. Kod sayesinde, uluslararası düzeyde gerçekleştirilen, bankalar arası fon transferleri için bir alt yapı kurulmuştur. Çünkü Swift kodu, gerçekleştirilecek olan transferin hangi bankaya yapılacağını en net şekilde göstermekte olan ifadedir. Aynı zamanda, yasal prosedülerin daha aktif ve etkin bir şekilde uygulanması konusunda da birçok katkısı bulunmaktadır.
 

Özetlemek gerekirse; uluslararası boyuttaki transferlerde Swift koduna ihtiyaç duyuluyor. Ayrıca kod sayesinde, işlemlerin hızlı bir şekilde sağlanmasının yanı sıra yapılan işlemler daha güvenli bir ortamda gerçekleştirilmektedir.            

Swift İşlemleri Ne Kadar Sürüyor?

Swift kodu nedir nasıl öğrenilir sorusunu yanıtladık. Peki, bu yöntemle yapılan transfer işlemleri ne kadar sürüyor? Birkaç yıl öncesine kadar bu işlemlerin oldukça uzun sürdüğünü, transferlerin tamamlanmasının neredeyse 1 haftayı bulabilmekteydi. Fakat sistemin geliştirilmesi ve iyileştirilmesi sayesinde bu işlemler maksimum 2 – 3 gün içinde tamamlanabiliyor ve transferi yapılan para karşı hesaba geçiyor. Hatta bazı bankalar arasında imzalanan konsorsiyumlar bu süreyi daha da düşürüyor. Kendi aralarında özel anlaşmalar imzalayan bu bankalarda yapacağınız Swift işlemleri 1 gün içerisinde hatta gün içerisinde dahi tamamlanabiliyor. Ayrıca aralarında konsorsiyum bulunan bankaların komisyon konusunda da daha iyi şartlara sahip olduğunu söylemekte fayda var.
 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.