1. HABERLER

  2. EKONOMİ

  3. SSK Yurtdışında Yaşayan Vatandaşların Emeklilik Prim İadesi
SSK Yurtdışında Yaşayan Vatandaşların Emeklilik Prim İadesi

SSK Yurtdışında Yaşayan Vatandaşların Emeklilik Prim İadesi

Türkiye’de yaşamayan, fakat Türk vatandaşı olan kişilerin büyük bir bölümü emekli olduktan sonra Türkiye'ye dönerek hayatlarını burada idame etmek istemektedirler.

A+A-

Türkiye’de yaşayan bir kişi gibi, emeklilik imgesel olarak kurulmaktadır. Artık 11 Eylül 2014 Tarihi itibari ile Türkiye’de sigorta primi 1 gün bile olan kişilerin bu hayalleri artık hayal olmaktan çıkıp gerçek olmaktadır. Çünkü ister çifte vatandaş olsun isterse de ikinci kez emeklilik hak etmiş olsun durum değişiklik göstermemektedir. Sonuç hep aynı.

1985 tarihinde vatandaşlarımızın Türkiye’ye tekrar dönmeleri halinde toplumsal güvenliklerini sağlayabilmek amacıyla yönetmelik yürürlüğe alınmıştır.

İade Edilen Primlerin Durumu Nedir?

Türkiye’nin Sosyal Güvenlik güvencesi ile ilgili toplumsal mutabakata varmış olduğu ülkeler ile ve bu ülkelerden prim iadesi talep etmesi mümkündür. Yalnızca her ülkenin emeklilik koşullarına bakılırsa eğer prim iadesi değişik olabilmektedir. Yurtdışından kat'i,  yani kesin bir şekilde Türkiye’ye dönmüş olan vatandaşların yurt haricinde sigortalarının bittiği tarihten itibaren en az 2 yıl süre doldurmaları gerekir. Bu süreye bekleme süresi denilir.

İade Edilemeyecek Olan Primler Nelerdir?

Genel bir tanımlama yapılacaksa prim iadesine başvuran vatandaşlara ilişkin çocuklarını büyütürken geçirmiş oldukları süreleri ile işverenlerin hisseleri ya da işsizlikten gelen ücretler gibi primler emeklilik sigortası aracılığı ile alınmış olan yardımlar var ise eğer bu primler iade edilemez.

Prim İadesine Müracaat Nasıl Yapılır?

Ülke dışından prim iadesinde bulunmak isteyen Türk vatandaşlarının öncelikli olarak Türkiye Cumhuriyeti kimlik numaraları bulunan nüfus cüzdanlarını aldıktan sonra ikametgâh ettikleri ildeki toplumsal Güvenlik Kurumu İl Müdürlüğü’ne başvuruda bulunmaları yeterlidir. Ek olarak ise yurtiçi ve yurtdışı emeklilik sorgulama işlemleri de aynı zamanda SGK İl müdürlüklerinden yapılmaktadır.

Bu uygulamaların amacı ise genel itibariyle yurt dışında çalışmak zorunda kalan Türkiye Cumhuriyeti Devleti vatandaşlarının hizmetlerini tamamladıktan sonra ister tek ülke vatandaşı olsun isterlerse de çifte vatandaş statüsüne sahip olsun, kendi ana vatanlarına dönüp kendi memleketlerinde ya da diledikleri yerde ikamet edip emekliliklerini keyiflerini gönüllerince çıkarmalarına olanak tanımaktadır.

Emekliliğim keyfi prim iadesinin gerçekleşmesinden sonra çıkarılır.

Yönetici
Etiketler : , ,
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler