1. HABERLER

  2. SPOR

  3. Sporcu Lisansı Nasıl Çıkarılır?
Sporcu Lisansı Nasıl Çıkarılır?

Sporcu Lisansı Nasıl Çıkarılır?

Sporla uğraşıyorsunuz, hobi olarak spor yapıyorsunuz veya profesyonel sporcu musunuz?

A+A-

Bunlardan hiçbiri fark etmez hayatınızın bir alanında spor var ise er ya da geç bir lisans çıkarmanız gerekebilir. Çünkü bazı müsabakalara katılabilmek için lisans belgeniz sorulabiliyor.

Sporcu Lisansı Nedir?

Sporcu lisansı, Gençlik ve Spor İl Müdürlüklerince verilen ve her sezon Gençlik ve Spor il Müdürlüklerine vize ettirilmesi mecburi olan sporcu kimlik kartıdır. Gençlik ve Spor İl Müdürlükleri dışında verilen sporcu lisansları geçerli değildir ve lisans olmadan spor müsabakalarına girmek mümkün değildir.

Ferdi Lisans - Kulüp Lisansı

Sporcu lisansları, ferdi lisans ve kulüp lisansı olmak üzere iki şekilde alınabilir. Bir spor dalında ilk defa ferdi sporcu lisansı çıkaracak olan sporcular, istedikleri zaman istedikleri bir kulübe bağlı olarak lisans çıkarabilirler. Kulüp adına Gençlik ve Spor İl Müdürlüklerine başvurup lisans çıkaran sporcular istedikleri zaman kulüplerinden kayıtlarını sildirerek tescil süresinin bitmesini beklemeden ferdi sporcu lisansı çıkarabilirler. Kulüp tarafından sporcuya ilişkisiz belgesi verilmek istenmemesi durumunda kişi kulüpten istifa ederek yine ferdi lisans alabilir.

Kulüp lisansı çıkardıktan sonra ferdi sporcu olan ve tekrar kulübe bağlı lisans çıkarmak isteyen sporcular tescil sürelerini doldurmadan kulüp lisansı çıkaramazlar. Yaptığınız her spor dalı için ayrı ayrı lisans çıkartabilirsiniz.

Bir sporcu birden fazla spor dalında lisanslı sporcu olabilir. Yani her spor dalı için ayrı ayrı sporcu lisansı düzenlenir. Kulüp lisansı olan sporcu aynı spor dalında olmamak şartıyla, lisansının bulunduğu kulüpte yapmak istediği diğer spor dalı yok ise; kulübünün iznini almak şartıyla birden fazla kulübün sporcusu olabilir. Ancak, lisansının bulunduğu spor kulübünde kişinin yapmak istediği diğer spor branşı var ise bir başka kulübe bağlı lisans çıkaramaz.

Sporcu bireysel spor dallarının birinde spor kulübünün bünyesinde bulunan branşların dışında bir branşta spor yapmak istiyor ise kulübe bağlı sporcusu olmasına rağmen ferdi lisans çıkartabilir. Kulübünün bahsedilen branşı taahhüt etmesi durumunda sporcuya ait ferdi lisans kulüp lisansına dönüştürülür.

Sporcu Lisansı Nasıl Çıkartılır?

Sporcu lisansı çıkarmak isteyen sporcunun istenen belgeler ile birlikte bağlı bulunduğu Gençlik ve Spor il müdürlüğüne müracaat etmesi gerekmektedir. İstenen belgelerin elle yazılı olarak doldurulması yasaktır. İl Müdürlükleri bu şekilde hazırlanan evrakları kabul etmeyecektir. Evrakların kulüp veya ferdi sporcu tarafından bilgisayar ortamında doldurulması şarttır. Bazı federasyonları, sporcu lisans işlemlerinden ücret alınmasını talep edebilmektedir. Lisan başvurusunda sizden diğer istenecek şeyler; T.C. kimlik numarası beyanı, Kulübe bağlı lisans almak isteyen sporculardan 3 adet, ferdi lisans çıkartmak isteyen sporculardan 2 adet vesikalık fotoğraf, 18 yaşından küçük sporcular için Veli İzin Belgesi (Bu Belgesinin kulüp yetkilisi tarafından imza ve mühürlenmiş olması şarttır.), Sağlık raporu, Kulübe bağlı lisans almak isteyen sporcular için iki adet, ferdi lisans almak isteyen sporcular için bir adet tescil fişi şeklinde ifade edilir.

Etiketler : , , ,
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.