1. HABERLER

  2. SEKTÖREL

  3. Sigorta Bilgi Ve Gözetim Merkezi (Sbm)
Sigorta Bilgi Ve Gözetim Merkezi (Sbm)

Sigorta Bilgi Ve Gözetim Merkezi (Sbm)

Günümüzde araç sahipleri, araçlarının geçmişini öğrenmek amacıyla şaşe ve plaka numaraları ile www.sbm.org.tr sitesinden sorgulamalar yapmaktadır.

A+A-

Bu site üzerinden araç sahipleri, araçları hakkında merak ettikleri birçok bilgiye ulaşmaktadır. Bunu kısa bir örnek ile anlatalım. Araç satın almaya karar verdiğimizde markası, yakıt türü, modeli gibi birçok faktörü göz önüne alarak araştırmalar yaparız. İkinci el veya sıfır otomobil alma konusunda da kararsızlıklar yaşarız. İkinci el araç almaya karar verdiğimizde de daha sonra oluşabilecek maddi problemlerin yaşanmaması için en ince detayına kadar araştırma yaparız. Bu araştırmalarımızdan biri de aracın hasarlı olup olmadığı konusudur. 
 

Alıcı ve satıcı söz konusu aracın hasar kaydı olup olmadığı hakkında en güvenilir kaynaktan bilgi almak ister. Bu bilgiyi Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezi (SBM) sistemi üzerinden alabiliriz. SBM sitesi üzerinden ikinci el araçlarda hasar sorgulama uygulaması ile aracın bir kazaya karışıp karışmadığı ve eğer ki araç bir kazaya karışmışsa bu kazanın ne zaman gerçekleştiği, araçtaki hasarın nasıl meydana geldiği, araçtaki hasarın derecesi , araçta meydana gelen hasarın tutarı hakkında alıcı ve satıcı bilgi sahibi olabiliyor.
 

Bir başka konu da sistem üzerinden yapılan sorgulamalarda daha önce araç için hasarsız bilgisi verilirken daha sonraki zamanlarda aynı araç için hasarlı bilgisi veriliyor olmasının nedeni sigorta şirketlerinin kayıtlarına dayanmaktadır. Bu sorunun çözümü için sigorta şirketleri ile irtibat kurulmalı ya da SBM sitesi üzerinden Hasar Bilgi Düzeltme uygulaması ile itiraz gerçekleştirilmelidir. 
 

İtiraz sigorta şirketlerine yapılmış ise itiraz sigorta şirketleri tarafından değerlendirilip 7 iş günü içerisinde itiraz sonuçlandırılmaktadır. İtiraz SBM sitesinde yer alan Hasar Bilgi Düzeltme uygulamasından gerçekleştirilmişse itiraz ilgili sigorta şirketlerine iletilerek 7 iş günü içerisinde itiraz haklı ise gerekli düzeltmeler yapılarak kişiye elektronik ortamda bilgi verilmektedir.
 

SBM Sorgulamalarında Araç Kaydına Neden Ulaşılamaz?

Bazı kullanıcılar SBM sitesi üzerinden yapılan sorgulamalarda istedikleri bilgilere ulaşamamaktadır. Ve bazı araç sahipleri yaptıkları sorgulamalarda "Araç sbm kayıtlarında yoktur" şeklinde bir sonuç ile karşılaşmaktadır. Şimdi bunun nedenlerini tek tek inceleyelim.

• Sorgulama aracın plakası ile yapılıyorsa plakanın daha önce değiştirilmiş olma ihtimali bulunmaktadır.

• Sorgulama yine aracın plakası ile yapılıyorsa aracın sigorta kaydı plakası ile yapılmamış olma ihtimali vardır.

• Sorgulamada kullanılan aracın plakası SBM sistemi üzerine henüz kayıt yapılmamış olabilir.

• Sorgulaması yapılan aracın sigorta kaydı yapılmamış olabilir.

• Eğer ki sorgulamayı www.sbm.org.tr sitesinden değil de dolandırıcılık amaçlı kullanılan başka siteler üzerinden yapıyorsanız yanıltıcı bilgiler ile karşılaşıyor olabilirsiniz.

• Sorgulama yaparken dikkatsizlik sonucu “0” rakamı ile “O” harfini birbirine karıştırıyor olabilirsiniz.

• SBM sisteminden kaynaklanan geçici süreli teknik arızalar, sizin sorgulamada yanlış bilgiler almanıza neden olabilir.

Birçok uygulamanın bulunduğu www.Sbm.org.tr adresinden araç hakkında birçok konuda ve detaylı şekilde bilgi almanız mümkündür.

Etiketler : , , , ,
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler