Milli Turbojet Motoru Hazırlanıyor!

Kale Grubu’na ait olan savunmacı ve havacılık şirketi Kale Ar-Ge tarafından geliştirilen Milli Turbojet Motoru, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank tarafından önce test edildi sonrasında da projenin ilerleyişi hakkında bilgiler alındı.

Yerli havacılık ve savunma sanayisine yapılan yatırımlara devam ediliyor. Her geçen gün güzel haberlerin geldiği önemli kuruluşlardan bir tanesi olan Kale Havacılık ve Kale Ar-Ge Tuzla’da yer alan tesislerinde Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank’ı ağırladı. Varank tesiste devam eden tüm projeleri incelerken bunlar arasında en önemlisi olan yerli füze motorunu test etti.

Testler yapılırken Bakan Varank’a Kale Grubu Başkan Yardımcısı ve Teknik Bölüm Başkanı Osman Okyay ve beraberindeki mühendisler de katıldı. Gerçekleştirilen testler sonrasında Bakan Varank Anadolu Ajansı’na açılmalarda bulundu.

Kale Havacılık’ın Türk savunma sanayisinde ne kadar önemli bir yeri olduğundan bahseden bakan, “Kale Grubu bizim gözbebeğimiz ama aynı zamanda savunma ve havacılık sanayisinde en güçlü firmalarından bir tanesi.“ açıklamasında bulundu.

Kale Grup’un Boeing ve Airbus gibi önemli havacılık şirketlerine tedarik sağladığını açıklayan Varank, F-35’in birçok önemli parçasının da bu firma tarafından üretildiğini belirtti.

Kale Grup’un motor teknolojilerinde hızla öne çıkmaya başladığından bahseden Bakan Varank sözlerine şu şekilde devam etti:

“Kale Grup ilk olarak motor sanayisinde ülkemizin ihtiyaçlarını karşılamak adına son derece önemli projeler gerçekleştiriyor. Tasarlanan Kale KTJ-3200 Turbojet Motor’umuz 3200 Newtonluk harika bir füze motoru. Hali hazırda savunma sanayimizde yerli ve milli olarak üretilen ürünlerin önemli bir kısmı bu boyutta ve bu güce sahip motorları kullanıyor. Biz bunları yurtdışından ithal ederek kullanabiliyoruz. İnşallah tasarlanan bu motorun çok kısa bir süre içerisinde devreye girmesinin ardından çok büyük önem taşıyan milli füze projelerimizi kendi motorumuzla tamamlayabiliyor hale geleceğiz. Böylece kendi ürünlerimizi piyasaya sürmüş olacağız”

Mühendislere Karşı Hem Güven Hem de Gurur Var

Bakan Mustafa Varank, ziyaret ederek ayrıntılı bilgiler aldığı Kale Grubu Başkan Yardımcısı ve Teknik Bölüm Başkanı Osman Okyay ve genç mühendislere yıllar süren yoğun emekleri sebebiyle teşekkür etti. Sarf edilen bu emekler sayesinde milli ve yerli füze motorunun çok kısa bir süre içerisinde seri üretime hazır bir hale geleceğini söyledi.

“Biraz önce testimizi yaptık, motorumuzun sesini duyduk” diyen Bakan Varank, ülkemizin yerli ve kat değerli üretimi ile birlikte dünyada fark yaratan ülkeler arasında olmak istediğini belirtti.

Mustafa Varank sözlerine şu şekilde devam etti:

“Savunma sanayisinde son dönemde elde ettiğimiz başarıları diğer ülkeler ve dünya medyası süreli konuşuyor. Ülkemizin kendi geliştirdiği ürünlerle birlikte adeta savaş konseptleri değişmeye başladı. Kale Grup tarafından geliştirilen ve inşallah çok yakın bir zaman teslim edeceği bu motorlarla da ülkemizdeki çok büyük açığı kapatmış olacağız. Bildiğiniz üzere diğer ülkeler tarafından Türkiye’ye ambargolar uygulanıyor. Bu ambargoların bir kısmı açık bir kısmı kapalı bir şekilde uygulanmakta. Bu manada ambargolu yenme potansiyeli olan bir ürünü bugün burada test ettik. Gerçekten büyük bir gurur duyuyoruz.”

Türkiye’nin milli ve yerli Turbojet Motor Projesi’ni hayata geçiren genç mühendislere inandığını belirten Bakan Varank, “Biz mühendislerimize hem güveniyoruz hem de onlarla büyük bir gurur duyuyoruz. İnşallah onlar aracılığıyla bu tarz başarılı projeleri ziyaret etmeye ve bu projeleri kamuoyuna tanıtmaya devam edeceğiz.” diyerek sözlerine devam etti.

Turbojet Motor İlk Olarak SOM Füzelerinde Kullanılacak

Kale Grup bünyesinde bulunan şirketlerden Kale Ar-Ge, Hava Kuvvetleri Komutanlığı’nın ihtiyaç duyduğu Stand-Off Mühimmatın (SOM) seri üretiminde kullanılacak olan milli ve yerli Turbojet Motor’un ve motora ait olan alt sistemlerin tasarımı, üretimi, testlerinin gerçekleştirilmesi, teknoloji gösteriminin yapılması, eğitim ve bakımı ile Teknik Veri Paketi’nin (TVP) hazırlanmasını üstlenmiş durumda.

Geliştirilecek sistem Stand-Off Mühimmatın (SOM) yanı sıra olası modifikasyonlar ile diğer SOM benzeri milli sistemlerde de kullanılabilecek. Aynı zamanda daha uzun menzilli Turbojet Motor’ların da geliştirilmesi için ilk aşamayı oluşturacak.

Ülkemizin savunma ve havacılık sektöründe büyük bir atılım gerçekleştirdiği son 16 yılda Kale Grup, yerlileşme çalışmalarının da en önemli paydaşlarından bir tanesi haline geldi.

Türkiye’nin ilk Turbojet Motor’unun üretimi Kale Ar-Ge firmasının üstlendiği önemli yerli projelerden yalnızca bir tanesi. TUBİTAK SAGE tarafından geliştirilip ROKETSAN tarafından üretimi yapılan Stand-Off Mühimmatın (SOM) gibi milli füze programlarında kullanılmak üzere geliştirilen Türkiye’nin ilk milli ve yerli Turbojet Motor Projesi ‘nde teslim aşamasına gelindi.

Kale Grup, ülkemizin savunma sanayisinde önemli bir ivme kazandırması beklenen bu motoru teslimat aşamasına getirdikten sonra daha gelişmiş bir versiyonunu tasarlayabilmek adına çalışmalara başladı.

Dünyada Uçan İlk F-35 Olan AA1’de Parçası Bulunan Tek Türk Firması

Kale Grubu 2020 senesinde 63. yaşını kutladı. Bu özelliği ile birlikte ülkemizin köklü sanayi kuruluşları arasında yer alıyor. Kale Grup, geleneksel iş kolu yapı ürünleri grubu ve yenilikçi büyüme alanı savunma ve havacılık olmak üzere iki ana kolda büyümeye devam ediyor. Takvimler 1987 senesini gösterirken Kale Grubu Stinger Füze Sistemleri Projesi’ne 22 değişik parça üreterek savunma ve havacılık sektörüne giriş yaptı.

Kurucusu ve onursal başkanı olan merhum İbrahim Bodur tarafından yapılan “Kolayı herkes yapar, siz zora talip olun.” açıklaması şirketin çalışma felsefesini net bir şekilde açıklıyor. Her yıl cirosunun yaklaşık olarak %2’sini Ar-Ge çalışmalarına ayıran Grup, bu alanda zaman içerisinde küresel projelerin paydaşı olmayı ve milli projelerde yüklenici konumda olması kendine görev edinmiş durumda.

Grup şirketleri içerisinde yer alan Kale Havacılık, tarihler 2004 senesini gösterirken dünyanın en büyük savunma ve havacılık projesi olarak değerlendirilen F-35 Müşterek Taarruz Uçağı Projesi’nin alt yapımcısı olarak görev aldı.

Lockheed Martin ile imzalanan iş birliği anlaşmasıyla Kale Havacılık, dünyanın en büyük savunma sanayi projesi olan F-35 uçaklarına ön gövde ve kanat parçalarının üretimini yaparak katkı vermeye başladı.

Kale Havacılık, attığı bu adımlar sayesinde dünyada uçuşunu gerçekleştiren ilk F-35 olan AA1’de parçası bulunan tek Türk şirketi unvanına sahip. Boeing ile gerçekleştirilen işbirliği anlaşması ile 800 farklı parçadan oluşan bir paketle, şirketin Boeing için kanat ve gövde parçası üretimi devreye girdi.

Kale Havacılık Lockheed Martin ve Boeing’in yanı sıra çeşitli projelerde Airbus, KAI, Spirit, PWF, Northrop Grumman ve Heroux Devtek gibi global üreticilerin de iş ortağı konumuna geldi.

Ticari Havacılık Motorlarının Parça Üretimine Devam Ediliyor

Kale Havacılık tarihler 2011 senesini gösterirken çok önemli bir adım daha atarak Pratt & Whitney ortaklığı ile İzmir’de yeni bir fabrika kurup burada F-35’lerin F-135 olarak isimlendirilen gelişmiş motorunun belli aşlı parçalarını üretmeye başladı. Kale Grubu, bugün F-35 motorunun yanı sıra bazı ticari havacılık motorlarının parça üretimine de devam ediyor.

Kale Grup, yüksek kalitede ki üretim ve faaliyetlerinden ötürü Boeing tarafından verilen “Performans Mükemmeliyet Ödülü”nü 2012 senesinde alarak, bu ödüle layık görülen ilk Türk şirketi oldu.

Haberleri

Mersin’de ’mahalle Mutfakları’ Hafta Sonunda Da Hizmet Verecek
Osmaniye’de İhtiyaç Sahibi Çocuklara Kışlık Ayakkabı Desteği
Budanan Ağaçlar Dar Gelirlilerin Evini Isıtıyor
Mersin’de Toplu Taşımada Kullanılan Kartlar Değişiyor
Seçer: "her Gün Bin Aileye Ücretsiz Ekmek Dağıtılacak"