08 Ocak Cuma 2021 Altın Fiyatları! Gram, Çeyrek, Tam Altında Son Durum

08 Ocak Cuma 2021 altın piyasası. Altın fiyatları düşüyor mu?, yükseliyor mu? 08 Ocak Cuma Gram ve çeyrek altın fiyatı bugün ne kadar oldu? Altına yatırım yapan ya da yapmayı düşünen halk son dakika altın fiyatını merak ediyor. 08 Ocak Cuma güncel altın

08 Ocak Cuma 2021 altın piyasası ne durumda? Altın fiyatları düşüyor mu?, yükseliyor mu? 08 Ocak Cuma Gram ve çeyrek altın fiyatı bugün ne kadar oldu? Altına yatırım yapan ya da yapmayı düşünen halk son dakika altın fiyatını merak ediyor. 08 Ocak Cuma güncel altın fiyatları

Gram altın, çeyrek altın ve diğer Altın fiyatları haftanın ilk hangi seviyede devam ediyor?. Gram altın 450 TL civarında seyrederken yatırımcılar tarafından altın fiyatlarındaki son gelişmeler merak ediliyor. Peki Gram altın, çeyrek altın, tam altın fiyatı bugün ne kadardan işlem görüyor? Altın piyasasında son durum ne? Altın düşmeye devam mı ediyor, yoksa düşüşte mi? İşte sizler için hazırladığımız 08 Ocak Cuma 2021 güncel altın fiyatları....

08 OCAK CUMA GRAM ALTIN FİYATI NE KADAR? 1 GRAM ALTIN KAÇ TL?

Alış: 449,58 TL
Satış: 449,68 TL

08 OCAK CUMA ÇEYREK ALTIN BUGÜN NE KADAR? 

Alış: 728,70 TL
Satış: 738,10 TL

08 OCAK CUMA ALTIN (ONS) BUGÜN NE KADAR?

Alış: 1.907,64 dolar
Satış: 1.908,06 dolar

08 OCAK CUMA 22 AYAR BİLEZİK BUGÜN NE KADAR?

Alış: 409,00 TL
Satış: 412,00 TL

08 OCAK CUMA CUMHURİYET ALTINI FİYATI BUGÜN NE KADAR?

Alış: 2 bin 910,40 TL
Satış: 2 bin 942,20 TL

08 OCAK CUMA YARIM ALTIN BUGÜN NE KADAR?

Alış: 1.457,50 TL
Satış: 1.476,70 TL

08 OCAK CUMA REŞAT ALTINI BUGÜN NE KADAR?

Alış: 2 bin 942,87 TL
Satış: 2 bin 975, 15 TL

08 OCAK CUMA KULPLU REŞAT ALTINI BUGÜN NE KADAR?

Alış: 2 bin 948,79 TL
Satış: 2 bin 981, 00 TL

08 OCAK CUMA 22 AYAR ALTIN NE KADAR?

Alış: 406,44 TL
Satış: 422,16 TL

08 OCAK CUMA 18 AYAR ALTIN BUGÜN NE KADAR?

Alış: 198,84 TL
Satış: 230,80 TL

08 OCAK CUMA 14 AYAR ALTIN BUGÜN NE KADAR?

Alış: 251,53 TL
Satış: 291,95 TL

08 OCAK CUMA KAPALI ÇARŞI ZİYNET 2,5 BUGÜN NE  KADAR?

Alış: 7 bin 225,39 TL
Satış: 7 bin 341,16 TL

08 OCAK CUMA KAPALI ÇARŞI ZİYNET 5'Lİ  BUGÜN NE KADAR?

Alış: 14 bin 617,10 TL

Satış: 14 bin 912,96 TL

Not: Altın fiyatları gün içerisinde yükseliş ve ya düşüş yaşamaktadır.
 

Güncel Altın Fiyatları

Asırlarıdır değerini koruyan ve son günlerde de oldukça değerli bir hale gelen altın, ülkemizdeki çeşitli nedenler ve döviz kurlarının durumu nedeniyle gittikçe yükseliyor. Yatırımcısının yüzünü güldüren ve uzun vadeli yatırım yapmak isteyenlerin başlıca tercihlerinden olan altın, özellikle de 2021 yılı içerisinde daha da avantajlı hale gelecek gibi duruyor.

Her yatırımcının sıklıkla kontrol etmesi gereken güncel altın fiyatları, genellikle dolar ile ilgili yaşanan gelişmeler karşısında değişiklik gösteriyor ve bununla beraber genellikle ortalama bir değer aralığında seyrediyor. Bu yüzden altına yatırım yaparken diğer döviz kurlarını ve özellikle de doları göz önünde bulundurmak, altından uzun vadede elde edilecek karı büyük oranda etkiliyor.

GRAM ALTIN

Altın, geçmişten günümüze bilinen en değerli madenlerden biridir. Altın, ziynet ve süs eşyası olarak kullanılmanın yanı sıra değerli bir yatırım aracıdır. Altında yatırım için en çok tercih edilen çeşit ise gram altındır. Gram altın, altın rafinerisi tarafından 22 ve 24 ayar olarak üretilir. Gram altın bozdururken değer kaybı yaşamaz. Alış ve satış arasındaki en az fark gram altında olur. Genel anlamda altın uzun vadeli bir yatırım aracıdır ve uzun vadede risk yok denebilir. Gram altının fiyatını ons belirler ve ons dolara endekslidir. Ayrıca dünyada altın rezervlerinin azalması, devletlerin altın depolaması ve ons altının dolar seyri sebebiyle altının her daim avantajlı ve kazançlı olması kaçınılmazdır.

GRAM ALTIN NEDİR?

Gram Altın İstanbul Altın Rafinerisi'nin üreterek tüketiciye sunmakta olduğu 0.5, 1, 2.5 ,5 ,10, 20, 50, 100 gram şeklinde sertifikalı külçe altın olarak bilinir. Gram Altın 24 ve 22 ayar olmak üzere iki çeşittir. 24 ayar altın 0.995 saflığında olacak şekilde has altından, 22 ayar altın da 0.916 saflığında olacak şekilde yine has altından oluşmaktadır. Gram Altın’ın tasarlanarak çeşitlendirilmesi ve üretilmesinin nedeni ise para birimleri gibi ayrılması ve bu sayede de kullanımı kolaylaştırmasıdır. Gram altın yalnızca Türkiye bazında hareketlenmelerde değişimler göstermektedir. Gram altının dünya genelindeki standartlara uygun bir ayarda ve gramajda, mini bir külçe olduğunu garantilemekte olan sertifika ise ‘’Gram Altın Sertifikası’’ olarak geçmektedir. Gram altın standartlarını, paketlenen Gram altınların üstlerinde görebilmeniz mümkündür.

ÇEYREK ALTIN

Altın yüzyıllardan beri bir yatırım aracı olarak kullanılır. Üstelik her zaman için güvenli bir liman olmuştur. Zaman zaman altının değerinde düşüşler yaşansa da uzun vadede altının kaybettirdiği pek görülmemiştir. Bu yüzden toplumumuzda da altına itibar edilir.

Altının piyasada güvenli şekilde alınıp satılabilmesi için Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından standartları belirlenmiş olan Cumhuriyet altınları üretilir. Bir Cumhuriyet altınının dörtte biri değerinde olan küçük altınlara da çeyrek altın adı verilir.

Bir çeyrek altın 22 ayar altından üretilir ve büyüklüğü 18 mm çapındadır. Kulpsuz olarak satılan türleri 1.75 gram ağırlığındadır. Yatırım amacıyla en çok tercih edilen altın çeşitlerinden biridir. Kültürümüzde hediyelik altın olarak da bilinir.

ÇEYREK ALTIN NEDİR?

Çeyrek altın, ülkemizde en yaygın şekilde kullanılmakta olan yatırım aracıdır. Fiyatları alım ve satım fiyatı olarak gösterilir. Çeyrek altın 22 ayardır 18 mm çapında ve kulpsuz hali 1.75 gram ağırlığında olarak işlem görmektedir. Yatırım adına en uygun olan altın türüdür. Bunun yanı sıra piyasada en rahat bulunan altın çeşididir. Düğün ya da bu tarz özel günlerde ilk tercih genel olarak çeyrek altındır. Bunun pek çok sebebi vardır. Sattığınız zaman fazla fiyat farkı olmadığı için yakın değerde ücret karşılığında bozdurulmaktadır. Alımı tetiklemekte olan diğer etken de en uygun fiyatlı takı altını olarak tüketicinin karşısına çıkmasından kaynaklanmaktadır. Çeyrek altında yeni ve eski tarih durumu da bulunmaktadır. Eğer altının üzerinde içerisinde bulunduğumuz yıl değil de geçtiğimiz yıllara ait olan bir tarih varsa eski tarihlidir. Yeni tarihli ve Eski tarihli çeyrek altınlar arsında Alım ve Satım farkı yoktur.

YARIM ALTIN

Altın dünya üzerinde nadir bulunan madenlerden biridir. Bu nedenle de uzun vadede yüksek getiri sağlamaktadır. Türk toplumunda genellikle düğünlerde takılan bir takı çeşidi olarak bilinse de, altın yatırımcılar için oldukça önemli bir araçtır. Altın çeşitleri işlemeli ve işlemesiz olarak ikiye ayrılır. İşlemeli altınlarda takı olarak, işlemesiz altınlar ise yatırımlık olarak kullanılabilir.

Yarım altın alarak uzun vadede yüksek oransa kazanç sağlayabilirsiniz. Altın, yatırımcısına kaybettirmeyen madenlerden biri olarak bilindiği için, yarım altın alımı da kazanç sağlar. Yarım altının faydaları getiri bakımından oldukça yüksektir. Yarım altın almak size fiyat artışı oldukça kazanç sağlama açısından fayda sağlar. Türkiye'de altın fiyatlarının giderek yükselmesinden dolayı yarım altın alarak siz de ilerleyen zamanla beraber kazanç sağlayabilirsiniz.

YARIM ALTIN NEDİR?

Yarım altın, Çeyrek altının 2 katı olan Cumhuriyet altının yarısıdır; yani bir başka deyişle ‘’yarımlıktır’’. Yarım altının arkasındaki yüzünde yıldızların içerisinde bir adet Atatürk portresi yer almaktadır. Bu portrenin tam altında ise bu yarım altının basılmış olduğu tam tarih yer almaktadır. Yarım altın 22 ayar ve 3,50 gram olarak sunulur. Has altın olarak karşılığı ise 3,21 gramdır. Altına yatırım yapmakta olan pek çok kişinin tercihleri arasında ilk sırada yer alan ve bu nedenle de önemi kaybetmeyen altınlardan bir tanesi olan yarım altın, yatırım dışında takı amaçlı olarak da oldukça sık bir şekilde tercih edilmekte ve de kullanılmaktadır.

TAM ALTIN

Yatırımcıların gözde tercihlerinden birisi olan Tam altın, içerisinde bulunduğumuz yıl dahilinde değerini artırıyor ve gelecek aylar içerisinde de altın fiyatlarına bağlı olarak daha da değerli hale gelmesi bekleniyor. Özellikle uzun vadeli yatırımcıların tercihi olan bu yatırım aracı, genellikle dövizle ilgili gelişmeler karşısında değer kazanıyor.

Uzun vadede her şekilde yatırımcısına kazandıran altın, özellikle de döviz piyasasını sıkı şekilde takip eden ve olaylar karşısında altının ne gibi tepkiler vereceğini doğru tahmin eden kişilere kazandırıyor. Bu yüzden hem politik gelişmeleri hem diğer döviz kurlarını, hem de ülkenin genel durumunu iyi şekilde takip etmek ve analiz etmek, altın yatırımından kar etme şansınızı artırıyor.

REŞAT ALTINI

Sultan Reşat döneminde çıkarılmaya başlandığı için "Reşat altın" olarak adlandırılan altın çeşididir. Yatırım aracı olarak satın alınabilir ancak piyasada her zaman kolayca bulunamayabilir. Cumhuriyet altını ile aynı değerde olması gerekse de piyasada az olması ve antik değeri bulunması nedeniyle biraz daha pahalıdır.

22 ayar olan Reşat altınların ağırlığı 7,2 gram civarındadır. Piyasada orijinal Reşat altınlar yanında yeni basım olanlar da bulunur. Sahte olanlarına da rastlanır. Bu nedenle alışveriş yapılırken dikkati olmak gerekir.

Reşat altınların üzerinde Osmanlı tuğrası ve Sultan Reşat'ın Arapça harflerle attığı imzası bulunur. Esasen kulpsuz olarak üretilmiş olan altınlar takı olarak kullanılacaksa sarı madenden kulp yapılabilir.

CUMHURİYET ALTINI

Uzun vadeli yatırım araçlarının başında gelen cumhuriyet altını, doğru fiyat analizi yapabilen ve gündemi doğru takip eden yatırımcılara oldukça iyi paralar kazandırabiliyor. Genel olarak yükselişte olan ve ilerleyen süreçte de değer kazanması beklenen bu yatırım aracı, özellikle de yatırımından kesin kazanç bekleyenlerin tercihi oluyor.

Kolaylıkla satın alabileceğiniz ve güvenli bir şekilde yatırım gerçekleştirebileceğiniz bu yatırım aracı, gündemi doğru takip etmeniz ve beraberinde fiyat analizini de düzenli olarak yapmanız durumunda size de kazandıracaktır. Fiyatları eksiksiz takip ederek yapacağınız doğru analizler, uzun vadeli olarak size pozitif yansıyacak ve yatırımınızdan güzel kazançlar elde etmenizi sağlayacaktır. Bu yüzden altın fiyatlarındaki değişimleri ve beraberinde döviz kurlarındaki değişimleri düzenli olarak takip etmelisiniz.

CUMHURİYET ALTINI NEDİR?

Cumhuriyet Altını, TBMM Kararı ile belli başlı standartları olan, para yerine geçen, Türkiye’yi temsil eden ve yalnızca Darphane’nin ürettiği bir altın türü olarak karşımıza çıkar. Cumhuriyet Altını, tamamı 22 ayar olarak, sikke ve ziynet olacak şekilde iki grup içerisinde, beşlik, ikibuçukluk, birlik, yarımlık ve de çeyreklik gibi beş çeşitten toplamda 10 adet farklı çap ve ağırlıkta üretilmekte olan bir altındır. Cumhuriyet altınları 1738 Sayılı Türkiye Büyük Millet Meclisi Kararı gereği; hem ağırlık hem ayar ve hem de kalite güveni ve standardını sağlayabilmek için yalnızca Darphane tarafından üretilerek piyasaya sürülmekte olan bir altın türüdür. Cumhuriyet Altınlarının ağırlıkları çeşitlerine ve gruplarına göre değişiklikler göstermektedir.

14 AYAR BİLEZİK

Genellikle aksesuar olarak tercih edilen ve kullanılan 14 ayar bilezik, doğru değerlendirildiği taktirde oldukça etkili bir yatırım aracıdır. Diğer altın çeşitlerine nazaran biraz daha düşük bir değere sahip olsa da, yapılacak doğru fiyat takipleri ve analizleri, bileziklerden de kar edilmesine olanak tanıyacaktır.

Sadece altın fiyatlarının değil, diğer döviz kurlarının da takibi, her yatırımda olduğu gibi bu yatırım türünde de oldukça önemlidir. Çünkü altın fiyatı, döviz kurlarına endeksli olarak değişim göstermekte, özellikle de dolar kuru karşısında değer kazanmakta veya kaybetmektedir. Bu yüzden altın ile beraber, özellikle dolar kurunun düzenli takibi ve analizi önemlidir. Böylelikle elde edilecek kazanç artacak ve uzun vadede çok daha etkili bir yatırım yapılmış olacaktır.

14 AYAR BİLEZİK NEDİR?

Altın 24 ayar üzerinden değerlendirilmektedir ve bu altının tamamıyla saf halidir. Altının saf hali çamurumsu bir yapı oluşturduğundan dolayı da saklanabilmesi ve işlenebilmesi için içerisinde bakır, gümüş vb. birtakım madenler katılmakta ve de katılaşması sağlanmaktadır.22 ayar altın, bu katkının en aza indirgendiği ve işlenebilme özelliğini de çok rahat bir şekilde kazandığı için genel olarak bilezik yapımında tercih edilmektedir. 22 ayar altının %91,6’sı altın %8,4 ü ise başka diğer katkı madenlerinden oluşmaktadır. 18 ayar altında bu oran %75 altın, %25 katkı madeni ile oluşturulmaktayken, 14 ayar altında ise %58,5 altın %41,5 ise katkı madeni kullanılmaktadır. Son dönemlerde bilezik ve diğer altın takılarının imalatında kullanılmakta olan 8 ayar altında da bu oran %33,3 altın %77,7 ise katkı madeninden meydana gelmektedir.

14 ayar bilezik, dünyada en fazla tercih edilmekte ve kullanılmakta olan altın ayarı ve dolayısıyla da bileziğidir. 14 ayar altının içerisine farklı madenler eklendiği zaman dayanıklılığı ciddi bir ölçüde artmakta ve takı sektöründe çok rahat bir şekilde kullanılır hale gelir.

18 AYAR BİLEZİK

Altın takmak hoş ve güzel bir görsel oluşturur. 18 ayar bilezik ise hediye olarak tercih edilen en güzel altın çeşitlerini ortaya çıkarır. Düğün ve özel günlerde hediye olarak altın satın almak istiyorsanız 18 ayar olan bileziklerden tercih edebilirsiniz. Bu bilezikler bozdurulduğunda da kıymetli olan bileziklerdir. Kadınlara hoş bir tasarım sağlayan bu bilezikler özel günlerde takmak için uygun olan, gündelik hayatta da kullanışlı yapısıyla tercih edilen takı modellerindendir. İşçiliği daha az olan 18 ayar bilezikler satılması halinde daha çok kâr ettirirken, işçiliği fazla olan bilezikler ise görsel açıdan çok daha güzeldir. Her zevke özel olan bu bileziklerin görünüm açısından diğer bileziklerden farkı yoktur, sadece ayarı değişiktir.

18 AYAR BİLEZİK NEDİR?

18 ayar altın: 18/24. Yani içerisinde yaklaşık olarak %75 oranında altın bulundurmakta olan altındır. 18 ayar bilezik ise bu altından üretilen bileziktir ve 14 ayar altından sonra belki de en fazla tercih edilen bileziklerden biridir. Altın ayarları genellikle altının görünmeyen kısımları içerisinde altının saflık oranını belirtmekte olan birtakım rakamlardan anlaşılabilmektedir. Bazı durumlarda ise yalnızca altının renginden de altının kaç ayar olduğunu anlaşılabilmektedir. Tartılan, ayarına ve gram hesabına göre de değeri belirlenmektedir.

24 AYAR BİLEZİK

%99,99 saflıkta olan ve milyem değeri 999,9 olan 24 ayar altın, oldukça kazançlı bir yatırım aracıdır. Genel olarak düşük bir yükseliş eğiliminde olan 24 ayar altın, kararlı bir şekilde değer kazanmakta, bu sayede uzun vadeli yatırım yapanların yüzünü güldürmektedir.

24 ayar altın, en sık şekilde 24 ayar bilezik olarak tercih edilmekte ve aksesuar olarak kullanılmaktadır. 24 ayar altının bu çeşidi her ne kadar daha az kazançlı ve daha düşük getirili olsa da, uzun vadeli yatırım konusunda etkilidir. Eğer siz de belirli bir miktar paraya sahipseniz ve bu parayı güvenli bir yatırım aracında değerlendirmek istiyorsanız, kararlı bir şekilde yükseliş gösteren 24 ayar altına yönelebilirsiniz.

22 AYAR BİLEZİK NEDİR?

22 ayar bilezik ile yatırım yapmak isteyen kişiler, düğünde takılmış olan bütün bileziklerini saklarlar ya da bir kapalı çarşı kuyumcusuna giderek 22 ayar bilezik alarak yatırımlarını gerçekleştirirler. Çünkü 22 ayar olarak karşımıza çıkan bu bilezik, değeri en yüksek altın sayılabilmektedir. 22 ayar altın bileziğin fiyatları ise onu üreten ve satan markaya, işçilik değerine ve bileziğin kalitesine göre değişiklikler gösterebilmektedir. Bu nedenle ortalama bir ücreti olsa da kesin bir fiyat söylemek olanaksızdır. Ancak bilezik ve takı fiyatlarının değerini belirlemekte olan en önemli şey de yine tabi ki değerli metalin ta kendisidir; yani altındır. Yukarıda da belirttiğimiz gibi, 22 ayar altının %91,6’sı altınken %8,4 ü başka diğer katkı madenlerinden oluşmakta olan bir altın türüdür.

ONS ALTIN NEDİR?

Altın, platin, gümüş, elmas yakut gibi değerli taş ve madenlerin fiyatlarının hesaplanması, ons birim fiyatı ile hesaplanarak hazırlanmaktadır. Bunun yanı sıra, sabit birim fiyatları da ons birim fiyatı ile değerlendirilmektedir. Ons'un sembolü OZ’dur ve esasında bir kütle birimidir. Bütün dünya çapında ons altın 31.10 Has Altın anlamına gelmektedir. Ons altın, gram altının Türk Lirası karşılığında hesaplamak için kullanılmaktadır, ardından gram altın fiyatı üzerinden de çeyrek altın ve yarım altın hesaplanarak sunulmaktadır. Ons altın dünyada bütün yatırımcıları ve merkez bankalarını ilgilendirir ve uluslararası platformda işlem görür.

Ons altın olarak altın fiyatı yükselişe geçtiği zaman gram altının da aynı şekilde yükselişe geçmesi için TL’nin değer kaybetmesi ya da ons bazında çıkarılması beklenen değerlendirmenin Türk Lirası’ndaki değerlenme oranından çok daha yüksek bir şekilde olması beklenmektedir. Bu duruma paralel olarak da, pek çok zaman Ons bazında gerçekleşmiş olan yükselişler ya da düşüşler aynı oranda gram altında da etkisini göstermektedir. Yani aslında, ons altında yaşanan değişimler Gram Altında yaşanan değişimlerden çok daha kalıcıdır.

ALTIN NASIL ÇIKARTILIR?

Altın, yer kabuğunun ana katmanından çıkarılmakta olan bir madendir. Doğada bulunan madenlerin bir kısmı toprakla ve kayalarla kaynaşmış bir durumda yer almaktadır. Yer kabuğunun derinlerinde olduğundan dolayı tespit edilebilmesi ve çıkarılma işlemleri epey uzun uğraşlar neticesinde gerçekleştirilir. Altın genel olarak kumlu akarsu yataklarından, volkanik kayaların üzerinden ve okyanuslardan çıkarılmakta olan bir madendir. Altın çıkarmak için kullanılan en eski ve en yaygın yöntem ise “altın tarama” tekniği olarak karşımıza çıkar. Altının yer aldığı bölgeler profesyonel birtakım teknikler sayesinde belirlenir. Bu teknikler arasında en sık kullanılan da uzaktan arama tespitidir. Uydu fotoğraflama ve metal detektör araçları da yine uzaktan arama sistemleri arasında yer almaktadır.

Uydu fotoğrafları içerisinde ne kadar derinlikte ve ne kadar miktarda altın bulunduğunu tespit edebilmek için yüksek teknolojili bilgisayarlardan yardım alınmaktadır. Bu sistem ile tespit edilen coğrafi alanlarda jeokimyasal birtakım testler gerçekleştirilir. Toprak, bitki ve kum cinsleri üstünden bazı analizler yapılır. Devlet izinleri ile gerçekleştirilmekte olan bu bölgelerin tespitinin yapılmasının ardından endüstriyel altın çıkarma işlemleri de başlatılır.  En sık tercih edilen endüstriyel yöntem de sondaj yöntemidir.

ALTIN NERELERDE KULLANILIR?

Altın’ın parıldamasının az bulunur cinsten olması ve işlenmesinin de nispeten çok daha kolay olması onu çekici ve tercih edilen bir metal haline getirmektedir. Bu nedenle altın insanlık tarihi boyunca mücevherat olarak kullanılmış ve insan hayatında çok önemli bir yer tutmuştur. Altın dozajı gramlarla olsa bile bunun yanı sıra; yatırım aracı olarak altın kullanımı, bir ilaç olarak altın kullanımı ve endüstriyel alanlarda da altın kullanımı rahat bir şekilde görülebilir. Ayrıca; uzay ve havacılık, (uzay elbiselerinin astronot başlıkları yapımında tercih edilen bir madendir) inşaat sektörü, (Uzay sanayinde kullanıldığı gibi inşaat sektöründe de kullanılan bir maden olan altın, yansıtma özelliği sayesinde yüzeyin ısı alışverişini ciddi bir ölçüde azalttığından dolayı bu sektörde tercih edilmektedir) tekstil sektörü, (Moda tasarımcılarının özel koleksiyonlarında hem kumaş işlemede hem de ip olarak kullanılan bir madendir; zenginlik göstergesi olarak kıyafetlerde de bazen tercih edilmektedir ) ve kaplama sanatında kullanılmaktadır.

ALTIN FİYATLARI NEYE GÖRE ARTAR

Geçmişten günümüze değerini hiçbir şekilde kaybetmemiş ve fazlasıyla değerli bir maden olan altın hem gücün hem de zenginliğin göstergesi olarak görülmektedir. Durum böyleyken de insanlar için çok iyi bir yatırım aracı olarak değerlendirilmektedir. Hatta pek çok kişi için ‘’güvenli liman’’ şeklinde adlandırılan bir yatırım şeklidir. Özellikle uzun dönemli yatırım yapmak isteyen kişilerin başvurduğu altın için, akıllarda bazı sorular belirmektedir ve bu sorulardan en önemlisi ise altın fiyatlarındaki artışın neye göre belirlendiğidir. Peki altının artışı ne ile doğru orantılıdır?

İlk olarak altın fiyatlarının yerel bir şekilde belirlenmediğini, bütün dünya genelinde aynı şekilde belirlenmekte olduğunun iyi bilinmesi gerekir. Çünkü altın bütün dünyada işlem gören bir madendir. Bu duruma göre de Türkiye'de işlem bittiği zaman İngiltere'de, İngiltere'de bittiği zaman ise Amerika'da, Uzakdoğu'da açılmaktadır. 24 saat boyunca hareketli olan piyasada altın hiçbir şekilde uyumaz. İşte fiyatların belirlenmesi konusunda bu oldukça önemli bir etken olarak karşımıza çıkar. Dünyada yaşanan ekonomik hareketler altın fiyatlarının belirlenmesinde büyük rol oynar. Tabi fiyatları kimin belirlemekte olduğu sorusuna da altında en büyük paya sahip olan devletler olarak cevap verebiliriz. Amerika Birleşik Devletleri, bu devletlerin başında gelmektedir.

Ekonomik gelişmelerin altın üzerindeki etkisinin ardından altın fiyatlarını belirleyen önemli bir başka faktör ise arz ve taleptir. Yani altına olan talebin fazla olduğu noktada altın fiyatı da bununla doğru orantılı bir şekilde artmaktadır. Başlangıç olarak mücevher talebi olmak üzere altına karşı endüstriyel birtakım talepler, Madencilik şirketlerinin altın çıkarabilmek için sahip olduğu maliyetler, Altın arz ve talebinde ciddi bir konuma sahip olan ülkelerin jeopolitik konumları, Petrol ve diğer emtiaların fiyatlarındaki durum, Merkez bankalarında gerçekleştirilen altın alış ve satış işlemleri, Merkez bankalarının yürütmekte olduğu para politikaları, reel faiz hadleri, enflasyondaki oranlar, dünya ekonomilerinde gözlemlenmekte olan büyüme hızları, Altın üreticilerinin gerçekleştirdikleri hedging işlemleri, Altının işlem görmekte olduğu vadeli piyasalar içerisinde kısa ve uzun pozisyon miktarları, spekülatif amacı ile yürütülen işlemler, ABD Doları’nın diğer bütün para birimleri karşısında nasıl bir değerde bulunduğu, altının fiyatındaki artışı, düşüşü çok ciddi bir ölçüde etkilemektedir.

Haberleri

Mersin’de ’mahalle Mutfakları’ Hafta Sonunda Da Hizmet Verecek
Osmaniye’de İhtiyaç Sahibi Çocuklara Kışlık Ayakkabı Desteği
Budanan Ağaçlar Dar Gelirlilerin Evini Isıtıyor
Mersin’de Toplu Taşımada Kullanılan Kartlar Değişiyor
Seçer: "her Gün Bin Aileye Ücretsiz Ekmek Dağıtılacak"