1. HABERLER

  2. SEKTÖREL

  3. Sbm Teklif
Sbm Teklif

Sbm Teklif

Milyonlarca araç sahibinin yakından takip ettikleri trafik sigortası için teklifli indirim dönemi resmen başladı.

A+A-

Araç sahiplerinin uygulamadan yararlanabilmeleri için Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezine ait internet sitesinden sorgulama yapmaları gerekiyor. Araç sahipleri bu sorgulamayı Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarasını ve araç plaka numaralarını girdiklerinde 29 adet şirketin trafik sigortası bedellerine ait teklifleri ile karşılaşacaklar. Uygulama kısa süre önce faaliyete geçti. Sbm teklif sisteminde ilk gün 20 adet şirketin teklif verir hale gelmesi üzerine konunun uzmanları tarafından yapılan açıklamaya göre tüm şirketlerin yakın zamanda teklif verir hale geleceğini bildirdiler. Bu sorunun şimdilik alt yapı kaynaklı bir sorun olduğundan bahsettiler.


Hazine Konu İle İlgili Araştırma Yapıyor
Uygulama başlangıçta 20 Ekim olarak belirtmesine rağmen daha sonra 1 Ekim olarak açıklandı. Hazine kaynakları, bu sistem ile birlikte araç sahiplerinin hangi şirketin kaç paraya araçlarının sigorta işlemlerini yapabileceklerini açıklayan listeye ulaşabilecekleri ve kendileri için en hesaplı araç sigorta şirketini tespit edebileceklerini belirtti. Bu durumunda araç sigorta firmaları arasında rekabeti artıracağından fiyatlarda indirime gidileceği ve bu durumun araç sahiplerine olumlu olarak yansıyacağı belirtildi. 

Hazine kaynaklarının bu konu üzerindeki geniş çaplı araştırması devam ediyor. Eğer ki araç sigorta firmaları fiyatlar konusunda farklı fiyat sistemi sunmazlarsa ve kendi aralarında sabit fiyat belirlerlerse ağır cezai yaptırımlar ile karşılaşacakları belirtildi. Hazine'nin böyle bir durumda araç sigorta firmalarına yapacağı iki tür yaptırım bulunuyor. Bunlardan birincisi tavan fiyat uygulamasına mecburi olarak gidilmesi ikinci yaptırım ise tarifelerin hazine tarafından belirlenerek buna uyulması. 

Belirli ücret üzerindeki tarife sistemi 2008 yılına kadar uygulanıyordu. Şuan ki uygulama ile birlikte ortalama poliçe bedeli 500-600 liraya kadar düşmesi bekleniyor. Ancak sigorta bilgi merkezi yani SGM'nin resmi internet sitesinden iki farklı araç için yapılan sorgulama esnasında en düşük fiyatın 646.55 lira, en yüksek fiyatın ise 2 Bin 253 liradan tekli alındığı bildirildi.
 
Bu konuda uzmanlar, hazinenin fiyat konusunda çalışmalarının devam ettiğini, araç sahiplerinin fiyat konusunda fiyatı aşağı çeken firmaları tercih ettiklerini ve hazinenin çalışmaları ile birlikte fiyatların kısa sürede aşağı ineceği konusunda fikir birliğine varıldığı bildirildi.

SGM Fiyat Teklifleri Neden Farklı?
Sbm teklif fiyatlarının birbirinden farklı olmasının belirli nedenleri bulunuyor. Bunun temel nedeni bazı şirketlerin zorunlu trafik sigortası yerine yangın, kasko ve nakliye alanlarında büyüme yapmak istemesinden kaynaklanıyor. 

İki araç arasındaki fiyat farkının en büyük nedenlerinden birisi uzmanlara göre aynı model ve yıldaki araçlara aynı sigorta firmasının aynı poliçe bedelini kesebileceği konusudur. Bunun temel nedeni ise kişinin bulunduğu basamak ile ilgilidir. Son üç yıl içerisinde hiç kaza yapmayan ve 7. basamakta yer alan biri ile son bir yılda üç kez kaza yapmış ve birinci basamakta bulunan bir kişinin zorunlu trafik sigortası bedelinin aynı olmayacağı normal bir durumdur.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler