1. HABERLER

  2. SEKTÖREL

  3. SBM Nedir?
SBM Nedir?

SBM Nedir?

SBM Nedir? (SBM) Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezi bir başka adı ile SBM, ele almış olduğu mobil uygulamalar ile 30 milyonun üzerine çıkan sigortalıya kaza istatistiklerinden poliçe sorgulamasına kadar birçok konuda gerekli bilgileri veriyor.

A+A-

SBM nedir? Sorusuna verilecek en güzel cevap sigorta sektörünün bilgi bankasıdır.  SBM, merkezinde sağlık, hayat, zorunlu karayolu taşımacılık, yeşil kart, kasko, ferdi kaza, tehlikeli madde, tüpgaz sorumluluk, mesleki sorumluluk ve ferdi kaza gibi birçok alanda bilgileri tutuyor. Bu bilgilerden hem sigorta sahipleri hem de sigorta sektörü faydalanıyor. SBM merkezinin en önemli görevi ise sigorta sistemine olan güvenin artmasında oldukça önemlidir. SBM sİgorta sektörünün teknolojik gücü olma yolunda emin adımlar ile ilerliyor.


SBM ile Yılda 3 Milyar İşlem Yapılıyor?
Yapılana araştırmada SBM'nin 80 milyon kullanıcısının olduğu belirlenmiştir. Sigorta sektöründe bulunan herkesin SBM sistemini kullandığı yetkililerce açıklandı. Kamu kurumları da SBM sistemlerinin kullanıcısı olarak sistem içerisindeki yerini alıyor. Buna örnek verilecek olursa noterler araç alım ve satım işlemlerini yaparlarken araçların trafik sigortası olup olmadığını SBM sisteminden kontrol ediyor. 


SBM sisteminin en önemli kullanıcıları ise sigortalılar. Sigortalılar SBM sisteminin internet sayfasından poliçelerini kontrol etme ve sorgulama özelliklerine sahiptirler. Aynı zamanda sistem üzerinden eksper ataması da yapılabiliyor. SBM sistemi üzerinden bir yıl içerisinde tam 3 milyar işlem yapıldığı uzmanlar tarafından açıklandı. Bu da SBM sisteminin ne kadar aktif olarak kullanıldığının göstergesidir.


SBM Mobil Uygulamaları İle Sigorta İşlemleri Artık Çok Kolay
SBM mobil uygulamaları ile kullanıcılar artık bu uygulama sayesinde araç sigortaları için sigorta şirketlerinin araçları hakkında ne kadar sigorta ücreti vereceğini görebiliyorlar. Sigorta şirketlerinin birbirinden farklı rakamlar vermesi gerekiyor. SBM merkezi araç sigorta şirketlerinin belli bir ücret konusunda anlaşmaya varmaları durumunda cezai yaptırımlar olacağını duyurdu. 


SBM'nin bu konuda iki tane yaptırımı söz konusudur. Bu yaptırımlardan bir tanesi şirketlerin tavan ücretten sisteme giriş yapmasıdır. Çünkü araç sahipleri en az ücret veren şirketler ile çalışmak istiyorlar. Bir diğer yaptırım ise fiyatların hazine tarafından belirlenmesidir. Hazine tarafından belirlenen fiyatlara uymak zorunda kalan şirketler beklentisinin altında fiyat ile karşılaşabilirler. Bu nedenle şirketlerin ortak bir fiyat konusunda anlaşma yapmamaları gerekiyor.


SMB Teklifleri Neye Göre Belirleniyor?
SBM teklifleri araçların modeline ve durumlarına göre belirleniyor. Bu konuda örnek verilecek olursa bir yıl içerisinde üç kez kaza yapmış bir araç ile bir sene içerisinde hiç kaza yapmamış aracın sigorta ücretleri aynı olmayacaktır. 
Aynı zamanda araçların modelleri ve model yılları da belirlenen fiyatlarda oldukça etkilidir. Araçların eski modelli olması ya da yeni modelli olması belirlenen fiyatlar üzerinde önemli bir etkiye sahiptir. Eski bir araç ile yeni bir araç arasında sigorta pirim miktarı birbirinden farklı özellikler gösteriyor. Bu da makul ücretler ile ücretlendiriliyor.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler