1. HABERLER

  2. SEKTÖREL

  3. SBM Kayıt Bulunamadı
SBM Kayıt Bulunamadı

SBM Kayıt Bulunamadı

Öncelikle Sigorta Bilgi ve Gözetim merkezinin yeni uygulaması olan (SBM) artık mobil üzerinden de işleminizi gerçekleştiriyorsunuz.

A+A-

Özellikle ülkemizde nüfus sayısı he geçen yıla rağmen artış göstererek bunun yanında da araç sayısının fazlalığını gözlemliyoruz. Bundan dolayı her geçen gün araç el değiştirerek birçok araç sahibi araçların plaka ve şase numaraları sorgulamak için SBM sistemi üzerinden işlem yaparlar. Yapılan sorgulamalarda çıkmayan araçlar vatandaşların kafalarında oldukça ciddi problemlere yola açarak strese sebep olunur. Aslında araç sahipleri bunların basit ve birkaç nedeni olduğunu unutmasınlar, şimdi gelelim birkaç nedenden bahsedelim.


SBM Kayıtlarında Olmayan Araçlarda Bilinmesi Gereken Nedenler
1) Öncelikle araç sahiplerin en çok yanlış yaptığı hatayı söyleyelim. Araç sahipleri araç sorgulamasını plaka üzerinden yapıyorlarsa bu plaka daha önce bir yada birkaç defa değiştirilebilir.
2) Araç ilk seferde sigorta işlemini gerçekleştirirken plaka üzerinden gerçekleştirilmemiş olabilir.
3) Yeni bir yöntem üzerinden dolandırıcılık dediğimiz bu işlem internet üzerinden yapılabilir.
4) Basit bir işlem ama çoğu araç sahiplerinin yaptığı sıfır rakamı ve o harfini karıştırabilirler
5) Sistem üzerinden yapılan işlemler geçici olarak devre dışı bırakılabilir.
6) Plaka değişikliği sistem üzerinde gözükmeyebilir yani plaka sisteme geçilmemiştir.


SBM'nin Fonksiyonu
SBM, sigorta şirketlerinin tutanakları işledikleri sigorta tutanaklarını sorgulayabileceği ve bu sistemin alt sistemini oluşturacağı sistemdir. Tutanak değerlendirme fonksiyonu ise SBM'den bağımsız bir fonksiyon olup asli görevleri ''sigorta şirketlerinin belirlenmemiş işlemlerine bakan ve sonuçlanamayan işlemleri sonuçlandırır.
'' Ayrıca komisyonun sonuçlandırdıkları dosyalara ilişkin itirazlar mahkeme tarafından yapılmaktadır.''
Ülkemizde araştırmalara bakılırsa her 33 saniyede kaza gerçekleşir ve bu kazalardan dolayı 2008 tarihinden itibaren SBM sistemi kullanılıyor.


Sistem Nasıl İşler?
Kaza sonrası kazaya karışan tarafların kaza tutanakları, sigorta şirketlerinin hasar departmanlarına gönderilir. Sigorta şirketleri en geç takip eden iş günü sonunda tutanağı varsa fotoğrafıyla birlikte elektronik ortama Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezine gönderilir. Tutanakların SBM sistemine ulaştığında üç iş günü içinde her bir sigorta kendi kusurlarını sorgular. Bunun sonucunda eğer şirketler arasında anlaşma gerçekleşirse dosya sonuçlanır. Eğer aksi olursa yani üç iş günü içinde herhangi bir anlaşmaya varılmazsa dosya, Tutanak Değerlendirme Komisyonu'na gönderilir. Dosya sonuçlandıktan sonra taraflara cep telefon ve mail üzerinden bilgi verilir.


Sistemin Amacı Nedir?
Aracı olan her araç sahibinin yaptırması gereken sigorta sayesinde herhangi bir kaza yaşandığında bu kaza tutarının sigorta şirketleri tarafından ödenir ve kişi güvence altına alınır.


SBM İndirimi Durumunda Teklif Ne Kadar Zaman Alır?
Çok fazla düşündüğünüz kadar zaman almıyor sadece üç dakika içerinde trafik sigortası sorgulama ve teklif alma durumu gerçekleşir.


SMS Sorgulamaları
5664 numarası ile vatandaşların ''araç hasar, araç detay, araçta değişen parçalar, poliçe, kaza mağdur, hayat poliçe ve poliçe hatırlatma'' gibi işlemleri başka birine kalmadan kolayca gerçekleştirebilirsiniz.5664 SMS sorgulaması bütün operatörler için aynı ücrete tabi tutulur ücret 5 tl'dir. Aynı şekilde aynı numaraya sms atarak yeni araç alanlar için araç hasar kaydını öğrenebilirler.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler